Eğer, tarihe geçen uçuşlar, havaalanı imkanları ve uçak tasarımlarıyla ilgili aylık ulusal havacılık tarihi serisini okuduysanız, hava yolculuğunda inişler ve çıkışlar yaşandığını da biliyorsunuz demektir.
Bir kez gökyüzünde metal bir kuşun nasıl sürüldüğünü öğrendikten sonra sınırlı başarılardan havada uzun süre kalmaya ve oradan da bulutların arasında tatlı lüks seyahatlere geçiş yaptık. Bir şekilde sıkışık ve ekonomik koşullarda da olsa hayli elverişli yolculuklar gerçekleştirdik. Peki hava yolculuklarının geleceği nasıl olacak? İyimser olarak, bizler inanıyoruz ki gelecekteki uçuşlara daha iyi teknolojiler dahil olacak ve daha iyi imkanlar sağlanacak.
Yeni (Çoğunlukla Geliştirilmiş) Koltuklar
Hepimiz orta koltukta sıkışma deneyimini yaşadık, paylaşımlı kol dayanağı için pasif agresif savaşlar yürüttük. Bu esnada bir de uyumak için koltuğunu indiren biri ayaklarınızın sıkışmasına sebep olur ve koltuğun altında ayaklarınızı kenetlemek zorunda kalırsınız.
O halde gelecekteki tasarımlar nasıl olacak? Eğer bazı yaratıcı planlar başarıya ulaşırsa, geleceğin koltuk tasarımları daha ergonomik olacak, 3-D yazıcıdan elde edilen koltuklar ve bölgesel uçuşlar için daha geniş tasarlanmış koltuklar göreceğiz. Emirates’in de dahil olduğu bazı havayolu şirketleri, bacaklarınızı esnetebileceğiniz bar kısımları geliştirmeye başladılar bile, diğer bir tarafta ise Airbus, bir sırada 11 koltuk bulunan bir uçak tasarladı, lavaboyu kullanacağınız zaman size iyi şanslar!
Güneş Enerjisiyle Çalışan Uçaklar
Gündüz uçuşlarında güneşe yakın olunur, ancak en azından şimdiye kadar bu dev yıldızın enerjisini kullanmıyorduk. İlk güneş enerjisiyle çalışan uçağın 2016’da kalkması bekleniyordu, B/E Aerospace ise cihazlarızı şarj edebilen güneş enerjili panjurlar tasarladı. Usb kablonuzu panjura takıp iPad’inizin pil yüzdesine takıntılı kalmaya elveda diyebilirsiniz. Uçağın çatısına neden güneş enerji sistemi kurulmuyor diye sorabilirsiniz. Başkaları da sizin gibi düşünüyor. Progress Eagle, eğer üretmeyi başarabilirse güneş enerjisini kullanmak üzere çatı panelleri kullanacak, bu da hem uçağa enerji sağlayacak hem de karbon ayak izini azaltacak.
Düşündüğünüzden Daha Fazla İşlevli Ekran
Küçük olmalarına rağmen, tüm gövdeyi bir arada tutmalarının yanında uçaklarda kullanılmayan çok fazla yüzey var. Bazı tasarımcılar, duvarlardan koltuk arkalarına kadar bu yüzeyleri interaktif ekranlara dönüştürmeyi planlıyorlar. Havayollarının geleceği daha fazla canlı programla, filmlerle ve hayal edebileceğinizden daha fazla GİF ile doldurulacak gibi görünüyor! Sıra tablet gibi kişisel ekranlarınıza geldiğinde ise ekranınızı bütün uçuş boyunca görmenizi kolaylaştıran akıllı girişler ve kancalar görmeyi de bekleyebilirsiniz.
Havacılığı geleceği için kemerlerinizi bağlayın! Umarım daha konforlu koltuklarda…