Birçoğunuz Apple Store’un 2008’de ilk sahneye çıkışını hatırlayacaksınız, Passbook ise 2012’de duyurulmuştu ve hatta Apple müziğin yeniden tasarlanan aceleci demosu da bu hafta çıktı, yani kaçırması oldukça zor.
Apple’ın Dünya Çapında Geliştirici Konferansı’nda (WWDC) mobildeki yeni gelişmelerin bir endüstriyi değiştirebilecek etkiyi yarattığı belirtildi. Buna şüphe yok. Aslında WWDC’deki D’nin anlamı “bozucu” olmalıydı.
Diğer bir yandan, Google’ın I/O Konferansı’nda yakın zamana kadar aynı etkiyi göremedik.
Google I/O 2016’dan bu yana birkaç hafta geçti, o halde son Google etkinliğinden anahtar paketleri ve bu paketlerin seyahat endüstrisiyle bağlantısını daha yakında inceleyelim.
Sesli arama, Google için yıllardır bir hobiymiş gibi hissettirdi; fakat Amazon Echo’nun sürprizinden sonra, teknoloji devi nihayet harekete geçti.
Google Search Enginnering Yöneticisi Bjorn Bringet, geçen yıl Eylül ayında Google’ın sohbet biçimiyle insanlarla konuşarak neyi başarmayı çalıştığını “bir arama motoru ile konuşurken anında anlaşılması” olarak açıklamıştı; fakat öyle olmadığı ortaya çıktı.
Eğer geleceğin “Home” uygulamasın “Amazon Voice Search Technology” gibi ya da “Skycanner” uygulamasında olduğu gibi olacağını düşünüyorsanız o halde tekrar düşünün!
Aşağıda bulunan “Home” videosu (özellikleri arasında; gecikmeli uçuşlar için iletişim, akşam yemeği için rezervasyon değişikliği ve iş arkadaşlarına mesaj göndermek te bulunuyor) Google Home ve yapay zeka hakkında iyi bir fikir veriyor, ayrıca gerçek zamanlı seyahat yönetim desteğine yardımcı olabilecek bir rol de üstlenebilir gibi görünüyor.
Özerk ve kişiselleştirilmiş seyahat deneyimi çok hızlı ve ilginç bir hale gelebilir!
bu da bizi “Assistant” uygulamasına götürüyor.
Assistant
Assistant uygulaması neyi ifade ediyor? Bırakın Google açıklasın!
Assistant; konuşulmaya hazır, siz ve Google arasında çift taraflı bir uygulama ki, bu uygulama kelimelerinizi anlıyor ve işlerinizi kolayca hallediyorsunuz. Bu sayede sinema biletlerini yolda giderken bile kolay bir şekilde satın alıyorsunuz, film başlamadan önce ailenizle birlikte hızlı bir yemek için mükemmel restoranı da bulabilirsiniz ve ayrıca navigasyon işlevi de var. Google, Sizi için ve sizinle birlikte!
Uygulamanın Googley Speak’ten farkı ise; Apple’ın Siri uygulaması gibi; fakat Google Now üzerinden ne söylediğinizi anlıyor ve tek yönlü. Assistant, şimdiye kadar Home ve Allo’nun ardında yatan bir uygulamaydı.
Allo aslında bir mesajlaşma uygulaması, çığır açan bir şey değil! O yüzden milyonlarca kullanıcının Whatsapp ya da Messenger’ı terk edip bu uygulamaya atlayacağını düşünmeyin. Çünkü, eğer I/O tarihi bize herhangi bir şey öğrettiyse; o da Google’ın sosyal ürünlerde geçmişte hiç te başarılı olmadığıydı.
(daha eski okuyucular belki Wawe, Buzz… Google+ ‘yı hatırlarlar).
Tabiî ki Facebook Messenger, Snapchat ve Whatsapp kesin olarak mesajlaşma ağacının tepesinde yer alıyor, peki iş işten geçti mi?
Google pek öyle düşünmüyor.
Allo, zekası olan bir uygulama, özellikle de Asistant uygulamasının zekası, yani Allo, bu yılın sonlarında faaliyete geçerse ve Assistant uygulama programlama arayüzü dijital stratejilerin uygulanması amacıyla diğer uygulamalara da açılırsa o halde ortaya gezginler için de gerçek zamanlı birebir iletişim için daha da büyük fırsatlar çıkacaktır ve ayrıca tüm seyahat şirketlerinin uyanmaya başladığı çok kanallı, çok platformlu iletişim yaklaşımı fırsatı da ortaya çıkmalı.
Anlık Uygulamalar
Ödeme uygulamaları( kredi kartı taraması, Apple Pay, Android Pay), check-in (pasaport taraması) rezervasyon (profil kaydetme, otomatik, hesap doldurma) ve diğer teknolojiler, mobil seyahat uygulamalarında uyuşmazlıkları ortadan kaldırmak için kullanılıyor.
Fakat, Google bu alanda bir kanat daha olduğunu düşünüyor, bu da uygulamaların kurulması.
Anlık uygulamalar yeni değil, geçen yıldan beri Google uygulama akışında doğal varis olarak bulunuyor, sadece bir adım daha atıldı.Bu da kurulumuna gerek olmayan uygulamalar,şimdilerde bu tür uygulamalar ayrıştırılabiliyor ve bu dilimlere ayrılmış uygulamalardan kullanıcı istediği dilimi seçebiliyor.
Bu sayede uygulamalar yok olmaktan uzaklaşacak ve birçoğu da sürdürülebilirlik açısından büyük bir kazanım elde edecek.
Bütün uygulamayı indirmeden bir havayolundan biniş kartı edindiğinizi hayal edin. Bu erişim ve marka görünürlüğü, seyahat şirketleri açısından şimdiye kadar başardıkları her şeyin çok ötesinde olacak.
Hava yolları ve seyahat şirketleri büyüyen Y ve Z kuşağı müşteri tabanının ihtiyaçlarını desteklemek için tamamen akıllı telefon dünyasına dalmış ilk dijital yerliler, hatırlamaları gereken şey ise; dikkat aralığı daha kısayken bilgi ve güncellemeler ile ilgili sürekli bir akış için talebin sabit olması.
Yani, müşterilerin seyahatlerinde gerçekleşen bütün o mikro dakikalarda ihtiyaçların karşılanması ve temini için araştırma ve planlamadan seyahat gününe ve seyahat deneyimine kadar uygulamaların geliştirilmesi gerekiyor.
Bunun çok şey vaat eden bir değişimin göstergesi olma olasılığı var. Uyarıya ve gerçek zamana dayalı uygulama ve Google’ın son günlerde hakkında çok konuştuğu amaca dayalı mikro dakikalar bir çeşit atıştırmalık kullanım tarzına tekabül ediyor.
Ve nihayetinde Daydream’ e geldik, bu geçtiğimiz birkaç yılda yapılan deneylerden sonra, Facebook, Samsung ve Oculus’un bütün eğlenceyi çalmasına izin vermemek için Google’ın sanal dünyaya yapmış olduğu gerçek bir girişim.
Google, uygulamanın seyahat dünyasına uygun olduğunu düşünüyor ve eğer bu konuda herhangi bir şüpheniz varsa, sizleri çok çeşitli sitelerden DayDream ile ilgili sloganlarla baş başa bırakıyorum: “ Yeni Yerlere Ziyaretlerde Bulunun, ”Sanki Oradaymışsınız Gibi Deneyimleyin”…
Bu ilham veren uygulamanın bir havayolu ya da bir online seyahat acentası uygulamasıyla bütünleştirilmesi bir sonraki seyahat rezervasyonları açısından çok güçlü bir dijital satış aracı olacaktır. Evvela destinasyon rehberleri çok daha ilginç bir hale gelecektir!
Google’dan gelen bu son gelişmeler, gelen taleplerle de uyumlu, ayrıca bazı durumlarda Apple, Facebook ve Amazon için de sürümleri güncellenmiş sanal asistanlar, mesajlaşma uygulamaları, VR, hoparlörler, sohbet robotları v.s için de uyumlu.
Google, Apple ve diğerleri tarafından gerçekleştirilen bu gelişmeler gösteriyor ki, dijital seyahat giderek daha da sofistike bir hale gelecek, kişiselleştirilmiş ve yeni teklifler, ayrıca yeni paradigmalar sunmak için; ses tabanlı aramalar, yapay zeka ve dijital yardımcılar da birleştirilecek.
Sanal gerçeklik, araştırmaları için yeni yöntemler arayan gezginleri, seyahat yöneticilerini ve deneyimlerini paylaşanları da içine çekecek, ayrıca “anlık uygulamalar” ve “atıştırmalık uygulamalar”, davranışları yeni bir seviyeye taşıyacak ve gezginler arasındaki dijital seyahatin ne olduğu ve ne haline gelmesine ihtiyaç olduğu ile ilgili beklentileri de değiştirecek.
Peki, Henüz Google dikkatinizi çekmedi mi?