Havacılık Konferansına GDS’ler Damga Vurdu

Büyük GDS şirketleri, Miami’deki Amerika Havacılık Festivali’inde önceki hafta Çarşamba günü yapılan yuvarlak masa toplantısında hava dağıtımı yapan şirketlerin yöneticileri tarafından eleştirilerin odağı oldu.

Konuyla ilgilenen herkes Amadeus, Sabre ve Travelport’un sistemlerini değiştirmesi konusunda hemfikir ancak bu değişikliğe giden sürecin işleyişinin nasıl olması gerektiği konusunda emin olan  pek kimse yok.

Norwegian Air Kıdemli Başkan Yardımcısı Lars Sande, “Onları uyandırmak için muhtemelen, bilindik havayolu şirketlerinin GDS’ten ayrılması lazım.”

50’den fazla GDS anlaşmasında bulunan Strataconnex’ten Marc Rosenberg’in moderatörlüğünde yapılan yuvarlak masa toplantısında katılımcıların çoğu GDS şirketlerinin sadece kendini geliştirmesinin yetmeyeceği konusunda hemfikirler. Bunu söylemelerinin nedeni ise GDSlerin temelini oluşturan sistemlerin artık eskimiş olması.

logos-gds

Çoğunlukla, gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren biletsiz alternatif GDS şirketi Radixx’in CEO’su Ron Peri,”Şu an olan altyapılarının çökme noktasına gelmesidir.” dedi.

GDSlerin kurtuluşunun ise bir taşıyıcı için rezervasyon sistemi kurmak ve bunu sonra da genele yaymaktan geçtiğini de ekledi.

Peri’nin bu yorumları rekabetten kaynaklanıyor olabilir. Ancak havayolu temsilcileri de yuvarlak masa toplantılarında eleştirel yorumlarda bulundu. Eleştirilerin odak noktası GDSlerle birlikte yardımcı ürünlerin ekranlarının yönetilmesinin zor olması oldu.

Sande, GDS dağıtımına getirilen Norveçli bakış açısından önemli olduğunu belirtti. Ancak havayolu şirketleri hala paket bilet satıyorlar. Yardımcı ürünleri tek tek almak isteyen müşteriler ise Norwegian Air’ın kendi sitesinden almalı.

“Acentalar, ürünlerimizi bizim istediğimiz şekilde satmaktan uzaklar. Bu yüzden GDS üzerinden sattığımız ürünler paket şeklinde oluyor.”

Yuvarlak masa katılımcıları GDS şirketlerinin son dönemde bir atılım yapıp Travelport’un Rich Content & Branding gibi, havayollarının ek ürünlerini dağıtımında kullanıldığını kabul ettiler. Ancak United’ın dağıtım kanalları stratejileri yöneticisi Nicholas Pawlisz‘e göre turizm acentalarının adaptasyon oranları düşük. Dediğine göre arayüzler değişse de çoğu acenta eski mavi ekranlarla çalışmayı tercih ediyor ve mentörler yeni acentalarını eski metodolojiyle çalışmaya zorluyor.

Pawlisz’e göre bu gerçekten hayal kırıklığı yaratan bir durum.

Spirit’in dağıtım stratejileri kıdemli yöneticisi Richard Lowry, GDSlerin değişmeye direnmesine rağmen ultra ucuz taşıyıcılar için bile hala önemli bir kanal olduğunu belirtti.

Rosenberg şunu da ekledi: Eğer bir taşıyıcı GDS’e iç piyasada ihtiyaç duymayan şirketlerin, dış pazarda ise GDS’e ihtiyacı olacağını belirtti.

Rosenberg ayrıca Lufthansa’nın kendi kanallarına yöneltmek adına bilet ücretlerine dağıtım masrafını da eklediklerini belirterek, diğer havayolları şirketlerinin ise bu yolu takip etmediğini belirtti.

Lufthansa’nın bu pozisyonda yalnız olmasının sebebinin 3 GDS anlaşmasının da hemen hemen aynı zamanda bitmesine yordu. Ancak Lufthansa’nın bu pozisyonda olmasında Almanya’nın baskın havayolu şirketi olmasının payı var. ABD’de ise, bu durumun tersine, böyle bir şirket yok.

Rosenberg bu konu ise hakkında “Eğer bir havayolu firması çizginin dışına çıkmaya çalışırsa diğerleri onu boğar.” dedi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!