2020’nin ilk yarısı, havayolu endüstrisi için acımasızdı ve yılın geri kalanı da daha iyi görünmüyor.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), bu hafta, seyahat talebinin Nisan ayında ulaşılan tarihi düşüşten sonra mütevazı getiriler sağlasa bile, havayollarının yılın ikinci yarısında 77 milyar dolardan fazla para kaybedeceği konusunda uyardı.
IATA, perspektif açısından bunun ayda 13 milyar dolar veya dakikada 300.000 dolar kaybetmek anlamına geldiğini söyledi. Dünyadaki yolcu ve kargo havayollarının çoğunu temsil eden organizasyon, bu oranın 2021’de ayda 5-6 milyar dolara düşmesini bekliyor.
Krizin doruğunda ABD havayolları günde 100 milyon dolar kadar kaybediyordu ve bu rakam üçüncü çeyreğin sonunda 30-40 milyon dolara düştü. Taşıyıcılar, işgücü azaltmaları ve operasyonel konsolidasyon yoluyla yıl sonuna kadar sıfır kayıp oranına ulaşmayı umduklarını söylediler. ABD hava yolculuğu talebi 2019 seviyelerine göre yaklaşık% 70 azaldı.
IATA daha önce, 2024 yılına kadar seyahat talebinin 2019 seviyelerine dönmesini beklemediğini söylemişti.
IATA’nın direktörü Alexandre de Juniac bir medya brifinginde, “Para kaybediyoruz, çünkü iş yapamamanın etkisini telafi etmek için maliyetleri yeterince hızlı azaltamıyoruz. Sınırların çoğu kapalı” dedi.
De Juniac, havayolları için daha fazla devlet desteğinin yanı sıra, seyahat talebini teşvik etmek ve iç ve dış uçuşları engelleyen kısıtlamaların kaldırılmasına yardımcı olmak için havaalanlarında koordine edilmiş COVID-19 testi çağrısında bulundu.
Havayolu işletmeleri yeni on yılda etkilenmeye devam ederken, tedarik zincirinde işler kasvetli görünüyor: Boeing, yeni yayınlanan bir ticari görünüm tahmininde, 2039’a kadar düşen siparişlerin iyileşmesini beklemediğini söyledi. Önümüzdeki on yılda, zayıf finansal durumdaki havayolları eski uçaklarının yerine yenisini almayı erteledikçe, uçaklarına olan talebin, geçen yılki tahminlerde öngörülene kıyasla % 11 düşmesini bekliyor.
Boeing’in ticari pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Darren Hulst, raporun kapak yazısında; “Ticari havacılık her zaman uzun dönemli bir iş olmuştur. Sektörümüzdeki paydaşlar, gelecek için plan yapmanın zorunlu olduğunu biliyor” dedi.