Havayolları İçin Yeni Çözüm Dijitalleşme!

Havayolu endüstrisi oldukça ilginç bir dönüm noktasında olması sebebiyle bugünlerde her zamanınkinden daha fazla basında yer alıyor fakat bu her zaman olumlu yönde değil.

SAP servis endüstri başkan yardımcısı Raghunath Ramanathan şahsi fikrinin bu yönde olduğunu belirtti.

Havayolu şirketleri, müşterilere daha iyi bir hizmet ve havayolu deneyimi sunmayı sağlayacak dijital inovasyonlara erişim ile birlikte olumsuz müşteri deneyimiyle sonuçlanan olayları çok büyük oranda önleyebilir.

Olumlu bir deneyim müşterilerin şüphesiz ki talep ettiği bir şeydir ve bunun için gerekli olan parayı harcamaya da hazırdırlar. Müşterilerin %86’sı daha iyi, iyileştirilmiş bir havayolu deneyimi yaşamak için daha fazla para harcayabileceğini, %55’i ise garantili bir deneyim için gerekli olan parayı ödemeye hazır olduklarını belirtiyor. Müşteri deneyimlerini iyileştirip gezginler için verimi büyük ölçüde arttırabilecek  havayolları, bunun için gerekli olan teknolojinin son yeniliklerini müthiş bir şekilde kullanabilir.

Aslına bakılırsa, hali hazırda bir çok yenilik yapılmış durumda. Örneğin, Lufthansa havayolları bugünlerde yüksek teknolojiye sahip bir konferans salonu yapmak için uçan ayna deneyimi üzerinde çalışıyor. Ancak yapılacak daha çok fazla iş olduğu da bir gerçek. Dijital ekonomiyi şekillendiren, AR (Arttırışmış gerçeklik) , Bulut Bilişim, Blockchain gibi teknoloji trendleri kullanarak, havayolu endüstrisi işlerini yeniden şekillendirmesini sağlayacak birinci sınıf bir fırsata sahiptir.

İşte bunun nasıl yapılabileceği hakkında birkaç fikir:

IoT (The Internet of Things)

Gather’a göre, 2020’den önce 5 milyar bağlantılı şey kullanımda olacak; SITA’ya göre, havayolu şirketlerinin %68’i 2019 yılına kadar IoT projelerini hayata geçirecek. Bu durum, havayolu endüstrisinin müşteri ve çalışanlar için operasyonel verimliliği ve kişiselleştirmeyi geliştirmek üzere IoT’den yararlanmayı sağlayacak büyük fırsatları da beraberinde getiriyor.

Örneğin, check-in işlemlerine yardımcı olmak ya da bagajın veya kargo paketlerinin takibini yapmak gibi çağın gereksinimlerini karşılamayan, miadı dolmuş işlemler için uygulaması oldukça basit olan IoT teknolojisi kullanılabilir.

IoT ayrıca uçuş görevlileri ile yolcular arasındaki iletişimi de güçlendirir.

Öbür yandan, havayolu şirketi ile IoT tarafından desteklenen yolcu arasındaki iletişimin geliştirilmesine ve özellikle de bağlantılı uçuşlar için seyahattin sorunsuz hale getirilmesine yardımcı olacaktır. Kapı değişiklikleri ve bağlantıları düzene sokarak, IoT, yolcuların bir yerden öbür yere uçuş kaygısı olmadan gitmelerini sağlayacaktır.

Blockchain

Blockchain teknolojisi ve para biriminin hızlı bir şekilde transfer edilebilmesi için sunduğu fırsatlarla ilgili pek çok şey duyuyoruz. Seyahat ile ilgili Blockchain’i cazip kılan şey, nerede olduğunuz ya da geleneksel olarak hangi para birimi ile ödediğiniz farketmeksizin destek ve sadakat programlarının idare edilmesine kolaylık sağlıyor olmasıdır.

Noktaların kullanılabilir olması için uzun bir süre beklemek zorunda olmadan, bit-coin para birimi, müşterilerin sadakat noktalarına hızlı ve verimli bir şekilde erişebilmelerini sağlar. Müşteriler Blockchain teknolojisi ile harekete geçirilen bir ağ aracılığıla farklı servislerden alınan puanları birlikte kullanabilirler.

Blockchain teknolojisi kullanmanın diğer bir yararı ise, paranın dönüştürülmesi için oldukça güvenli bir yol olmasıdır. Yolcu bilgileri oldukça hassas veriler olduğundan, bit-coin kullanımı bu verilerin güvenliğini sağlamaya yardımcı olur. Doğru güvenlik süreçlerinden geçildiği takdirde bit-coin ihlalleri önlemenin bir yolunu sağlayabilir.

Augmented Reality (AR)- Arttırılmış Gerçeklik

Diyelim ki oldukça uzun bir uçuş yapacaksınız ve önünüzde koltuk ve tepsi masası yerine farklı ve müthiş manzaralara bakmak için bir seçenek var! İşte, AR teknolojisi beraberinde getirdiği arttırılmış gerçeklik ile birlikte, uçuş esnasındaki seyahat deneyimini size zirvelerde yaşatacak bir potansiyele sahip!

AR teknolojisi, uzun bir süre boyunca kabinin içinde sıkışıp kalmak yerine, istikameti gözünüzde canlandırmanıza yardımcı olacak. AR ayrıca seyahat deneyimi sırasında müşterilere daha iyi hizmet vermek için kullanılabilir.

Örneğin, kabin görevlileri seyahat esnasında AR kulaklık takabilirler. Bir yolcu AR objektif aracılığı ile görüntülendiğinde kabin görevlisinin içecek tercihleri veya diyet kısıtlamaları gibi ayrıntılara ulaşmasına yardımcı olur. Ayrıca, yolcuların ulaşması gereken bağlantı noktaları ve kapılarla ilgili önemli bilgiler de sağlar.

Bulut Bilişim (Cloud Computing)

Eski sistemlerin hala hava yolu şirketleri tarafından neden kullanıldığı uzun yıllardır tartışılan bir konu olmuştur. Demode olmuş teknolojiler ile işlem yürütmek çok sayıda uçağı ve havalimanını risk altına sokmaktadır. Örneğin, bir havalimanı elektrik kesintisi yaşarsa bu durum ülke genelindeki tüm yolcuların yaşayacağı bir sıkıntı haline gelir.

Bu eski arka uç sistemlerin Cloud’a taşınması yoluyla havayolu, verimliliği ve maliyet etkinliğini arttıran daha etkili bir BT yönetim sürecine sahip olacak. Cloud verilerin herhangi bir cihazdan erişilmesini sağlar; bu nedenle hem tüketiciler hem de havayolu çalışanları için daha erişilebilirdir.

Dijitalleşme ile Seyahat

Teknolojide ki yeni gelişmeler ile birlikte, havayolu endüstrisi yolcular ile çeşitli şekillerde bağlantı kurmak için benzersiz fırsatlara sahiptir! Teknolojide ki bu yenilikler, havayolu operasyonlarını optimize etmek, seyahat güvenliğini arttırmak ve bakım süresini ve maliyetlerini düşürmek için yeni imkanlar sağlamaktadır.

Havayolu endüstrisi için şimdi yenileştirmeler yaparak dijitalleşmede liderliğe kavuşma zamanıdır!

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!