Brüksel-Zaventem Havaalanı’nda yaşanan son terör saldırısından sonra müşterilerin iletişim bilgilerinin havayolları ve acentalar arasında daha detaylı olarak paylaşılması talep ediliyor.
Lufthansa Grup Dağıtım Bölümü Başkanı Xavier Lagardere, Londra’da düzenlenen Avrupa Seyahat Dağıtım Zirvesi’nde gerçekleştirdiği konuşmada, taşıyıcı firmalara karşı güvenin azaldığını; ancak doğru şekilde yapılan anlaşmalarla son yaşanan saldırılar gibi havayollarının karşı karşıya kaldığı konularda bilgilerin doğru bir şekilde kullanılarak bu tür durumların üstesinden gelinebileceğini söyledi.
Lagardere; havayollarının doğrudan rezervasyon müşterileriyle değişiklikler konusunda bağlantı kurmak için herhangi bir problem yaşamadığını; ancak durumun acentalardan rezervasyon gerçekleştiren müşterilerle bağlantı kurmak konusunda aynı olmadığını belirtti ve devam etti; “doğrudan tecrübe ettiğimiz ilk şeylerden biri de müşteri bilgilerine ne kadar bağımlı durumda olduğumuz. Havaalanı 48 saatliğine kapatıldıktan sonra kalkışları başka lokasyonlara yönlendirmek zorundaydık. Bu uçuşlara rezervasyon yapan insanları da bilgilendirerek farklı havaalanları için rezervasyon değişiklikleri yapmalarını sağlamalıydık, çoğunlukla web sitemizden rezervasyon yapan herkesi konu hakkında bilgilendirdik; fakat seyahat acentalarından rezervasyon gerçekleştiren müşterilerimizi bilgilendirebilmek için seyahat acentalarıyla iletişime geçmek zorundaydık ki bu alanda müşteri bilgileri açısından eksik ve dezavantajlı konumdaydık.”
Lagardere; bütün firmaların değerli mücevherlerini yani müşteri bilgilerini korumak istediklerini, böylelikle en yüksek değeri elde ettiklerini anladığını belirtti; “fakat bu son olaylar gösteriyor ki doğru şekilde yapılan anlaşmalarla ve seyahat acentalarının müşteri profillerinin doğrudan pazarda kötüye kullanılmayacağını garanti altına alarak bilgileri paylaşmalıyız” dedi.
Lagardere; Lufthansa Grup’un küresel dağıtım sistemleri için (sistem üzerinden gerçekleştirilen rezervasyon başına) 16 Euro’luk ek bir ücret ödediğini, ki bu durum tartışmalara neden olmuştu, tüm kanallarda müşterilere düzgün hizmet sunmanın, elde edecekleri nispi verimden çok daha önemli olduğunu belirtti.
Der Touristik ve Alman Şirketine bağlı olan Kuoni UK Teknoloji Şefi Dirk Tietz; “tur operatörleri ve seyahat acentaları olarak üçüncü taraf olan iş ortaklarıyla bilgi paylaşımı konusunda bazı sorunlar yaşıyoruz, özellikle terör saldırıları gibi önemli durumlar olduğunda müşterilere daha düzenli hizmet sunmak açısından bilgilerin paylaşımı konusunda bazı anlaşmalara açığız, bu belki de şüphe verici bir mesele. Kimse müşteri bilgilerinden vazgeçmek istemez, çünkü müşteri kaybetme korkusu var; fakat acil durumlarda müşterilerle iletişime geçebilmek için bir anlaşma üzerinde çalışıyoruz, fakat cep telefonu bilgisinin paylaşılıp paylaşılmayacağı ile ilgili bir tartışma içerisindeyiz. Sektör çapında bir veri tabanı oluşturulabilir” dedi.