Gezgin Damaklar sizi Kahramanmaraş, Gaziantep Rotasında lezzete doyururken Uludaz Tepelerinde’de belgesel keyfini yaşayacağınız doğa olayı’na şahitlik etmeye hazırlıyor…
Hıdırellez gelir dilekler tutulur, gül ağaçlarına niyetler asılır…Ama bu başka bir duygu, onbinlerce uğur böceği arasında BİNBİR DİLEK…
“Gezgin Damaklar” ile belgesel keyfini yaşayacağınız senede bir kez gerçekleşen bu doğa olayına tanıklık etmek ve binlerce uğur böceği arasında dilek tutmak için hazırlanın. Bir tanesini gördüğümüzde uğur getirsin diye sevinip dilek tuttuğumuz Uğur Böceklerinin , (Coccinella ) On binlercesini bir arada görüntülemek nasıl bir duygu?
Tıpkı kutup ayıları gibi, kış gelince metabolizmalarını dondurup kış uykusuna yatan uğur böcekleri yaz aylarında yeniden uyanarak bölgeye canlı ve renkli bir görüntü kazandırıyor, uçuş anında saniyede 85 kez kanat çırpıyorlar.
Uludaz zirvesinde metrekarede 6.000-10.000 arasında rastlanan uğur böcekleri genellikle taş ve kayaların altında barınıyorlar ve neden bu bölgeyi tercih etikleri konusunda araştırmalar devam ediyor
Uğurböcekleri, bitkilerde zarara yol açan yaprak bitleri, kabuklu bitler, unlu ve mumlu bitlerle birçok böcek türünün yumurtaları ve larvalarıyla besleniyor. Böylece bitkilere zarar veren böcek ve akarlar tarım ilaçlarıyla çevreyi zehirleyerek değil, ilaçsız bertaraf edilmiş oluyor. Ergin bir uğurböceği günde ortalama 100 yaprak biti yiyebiliyor. Buna göre mücadele için milyarlarca lira bütçe ayrılsa dahi, uğurböceklerinin yaptıkları yapılamaz.
Tur, Kahramanmaraş Müzesi ziyareti ile başlayacak. Bağ Evi’nde alacağınız “Ekşili Çorba, Gamzeli köfte, Sirarun, Muhaşerli patlıcan, Körmenli pilav, Kömbe, Turtata, İçli köfte. Tavuklu bademli fıstıklı pilav, Ekşili kebap, Monca ve Sütlüaç” gibi muhteşem bir menü sonrası Coccinella’ların sırrını keşfetmek üzere Büyüksır Köyü’ne yönelecek ve önce Sırbarajı’nı tanıyacaksınız. Sonra Uludaz a gelip. Uğur ya da Uç Uç böceklerini izlemek için kayalıklarda binlerce böceğin yaşadığı kolonilerini keşfedeceksiniz.
Kahramanmaraş’ta ayrıca Germanicia Antik kazı alanı, Kapalı Çarşı, Ulu Cami, Taş Medrese, tarihi konaklar ve hanlar, tanıyacağımız yapıtlar arsında yer alacak.
Gezinin ikinci durağı olan Gaziantep’te tencere yemeklerinin tadına varacağınız, menüde; Alaca çorbası, Börek, Alinazik, Kapamalı Frik Pilavı, Sütlü Zerde Tatlısı yer alıyor. Yemek sonrası Gaziantep Panoramik Şehir Turu, Bey Mahallesi, Şehitler Abidesi, Kurtuluş Camisi, Kendirli Kilisesi tanıyacağımız yerler arasında yer alacak.
Tur’un son gününde, Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Kale çevresi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Kır Kahvesi, Naip Hamamı ve 14 Şehit Anıtı, Medusa Cam Müzesi, Zincirli Bedesten, Bakırcılar Çarşısı gibi tarihi yerlerde gezilecek. Kuşnebeci Mehmet Usta’nın muhteşem yöre yemekleriyle de mideleriniz bayram edecek
Tütün Hanı ve Tahmis Kahvesinde Çay ve Kahve ikramı sonrasında bir baklavacıda üretimi izleyip tadım ve alışveriş yaparken, seneye yine bu seyahate katılmanın hayalini kuracaksınız.