‘Helal Turizm Pazarı Hacmi ve Raporları’ başlıklı oturum Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Erkan Kilim moderatörlüğünde Crescent Rating CEO’su Fazal Bahardeen, Hünkar Turizm Genel Müdürü Cemal Erdem, Flynas Havayolları Türkiye Genel Müdürü Cem Tanyeri, OTSAD Başkanı Hüseyin Kırk ve Halalbooking.com CMO’su Ufuk Seçgin‘in katılımlarıyla gerçekleşti.
Oturum konuşmacılarından dikkat çeken başlıklar ise şöyle:
Crescent Rating CEO’su Fazal Bahardeen: Dünya Müslüman Seyahat Endeksine göre 2015’te 170 milyon Müslüman seyahat etmiş. 2020 yılına doğru hem Müslüman turist sayısı hem de gelir açısından 200 milyar dolarlık bir hacme ulaşılması bekleniyor. 10 yıldır bu pazarı inceleyip araştırmalar yapıyoruz. 130 ülkeyi kapsayan Küresel Müslüman Seyahat Endeksi adında bir rapor çıkartıyoruz.
Asya pasifik bölgesinde Japonya gibi ülkeler Müslüman seyahat pazarının öneminin farkına vardılar ve çalışmalarını, stratejilerini bu yönde gerçekleştiriyorlar. Helal turizm pazarında dijitalleşmeyi, yapay zekayı yani kısaca teknolojiyi nasıl kullanacağımızı araştırıyoruz. Yapay zekanın doğru bilgiyi Müslüman ziyaretçilere nasıl aktarabileceğimiz konusunda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Müslüman bir ülkede olduğunuz için illa Müslüman ziyaretçilere uygun hizmet bulabileceğiniz diye bir şey yok. Japonya’ya gittiğinizde Müslümanlar için hazırlanmış olağanüstü şeyler var ve yapmaya devam ediyorlar. Müslüman olmayan ülkelerin Müslüman ziyaretçilere karşı davranışlarını ve hizmetlerini geliştirdiklerini görüyoruz.
Flynas Havayolları Türkiye Genel Müdürü Cem Tanyeri: Araplar Türkiye’ye gelmeye başladığında bizde istatistikleri takip etmeye başladık. Normal turistlerin ortalama geceleme süresi 5 iken Suudi Arapların geceleme süresi 19 ve harcamaları da bir o kadar yüksek olduğunu gördük. Bir hizmetten memnun kaldıklarında tekrar o yeri ve o hizmetleri almayı tercih ediyorlar. Suudi Arabistanlı turistler Türkiye’de bu zamana kadar ne yaşanırsa yaşansın sadık turist profilimiz arasında ilk sırada yer alıyorlar.
Ayrıca Ortadoğu’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı arttığını ve bu listede ilk sırayı Suudi Arapların çektiğini görüyoruz. Bu turistlerin yeni destinasyonları arasında Trabzon var. Arap turizmi sayesinde Trabzon Havalimanı en çok turist taşıyan havalimanı oldu.
Flynas olarak bu turist akışını gördük ve Trabzon’a direkt uçuş koyduk. Şimdi haftada 5 uçuş gerçekleştiriyoruz. Bu yaz yeni yerlere de uçuşlarımız olacak. Riyad-Antalya, Riyad-Bodrum uçuşlarımıza başladık. Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye’nin pek çok şehrine uçuşlarımız olacak. Çünkü Ortadoğulu turistler yeni destinasyonlar görmek istiyorlar.
Halalbooking.com CMO’su Ufuk Seçgin: İslam İş Birliği Teşkilatı ve İslam İş Birliği Teşkilatı dışında kalan bazı destinasyonlar arasında olan Türkiye, Fas, Londra, Saray Bosna, İspanyanın Güneyi helal turizm pazarı olma noktasında popüler hale gelen yerlere örnek verilebilir.
Halalbooking.com olarak son yıllarda büyük başarılar elde ettik. 84’ten fazla ülkede hizmet veriyoruz. Özellikle plaj destinasyonlarında önemli bir başarıya ulaştık. Son 5 yılda bu rotalardaki otellerin yatak kapasitesi ve otel sayısı da artmaya başladı.
Önümüzdeki yıllarda ise şehir otellerinin sayısı artacak ve daha helal dostu oteller ortaya çıkacak. Bazı şeyler değişecek ve farkındalık yaratılacak. Bu sektörde her profilden müşteri var ama daha çok aileler seyahat ediyor ve çocuk dostu otellere bakılıyor. Kadın ve erkeklere özel havuzların, plajların olması bu müşteri profili için önemli olduğundan dolayı villa taleplerininde arttığını görüyoruz.
OTSAD Başkanı Hüseyin Kırk: Helal otel konsepti adıyla hizmet veren ve önceleri sadece Antalya, Alanya, Aydın, Çeşme bölgelerinde faaliyet gösteren tesisler artık; İstanbul, Balıkesir, Yalova, Düzce, Sakarya, Kocaeli gibi illerde de hizmet veriyor. Çeşme’de 7, Bodrum’da 4 ‘Helal otel’ var. Yalova ve Alanya’da ise 9’ar tesisle ilk sırada geliyor. Bu otellerin tür ve sınıfların göre dağılımında 4 veya 5 yıldızlı olanlar çoğunlukta, 3 yıldızlı tesis sayısı ise az.
Helal Turizm” raporuna göre, geçen yıl tüm dünyada toplam 121 milyon Müslüman, uluslararası turizm hareketine katıldı ve 156 milyar dolarlık harcama yaptı. Uluslararası seyahat eden Müslüman sayısının 2020’de 156 milyon kişiye çıkacağı, harcama miktarının ise 220 milyar dolar olacağı tahmin ediyoruz.
2014 yılında İslam İş birliği Teşkilatına üye 14 ülkeden toplam 47 milyon kişi uluslararası seyahat ederken bu ülkelerden Türkiye’ye sadece 5 milyon ziyaretçi geldi. “Türkiye’nin helal turizm pazarına güçlü ve sistematik bir şekilde girebilmesi için öncelikli olarak bir Helal Turizm Stratejik Planı hazırlanması zorunlu hale gelmiştir.
Helal turizmin inanç turizminden farklıdır, inanç turizminde dini anlamda önem arz eden bir yerin ziyaret edilmesi, dini gerekçeler ile yola çıkılması önemliyken, helal turizm olgusunda ziyaret edilen yerin önem arz etmez. ne tür bir seyahate çıkılırsa çıkılsın, tüm seyahat ve turizm davranışı boyunca İslami emir ve yasaklara uygun hareket etmenin ön planda olduğundan adına helal turizm diyoruz.
“Buradan hareketle helal turizm kısaca, İslam dininin emir ve yasaklarına uygun şekilde yapılan turizm faaliyeti olarak tanımlanmaktadır” 2016 yılı itibarıyla tüm dünyada Müslüman nüfusunun yaklaşık 1,8 milyar kişidir. Müslüman nüfusun 2030 yılı itibarıyla 2,2 milyar kişiye, 2050 yılında da 3 milyar kişiye ulaşacağının tahmin ediyoruz.
Sadece Ortadoğu’dan değil dünyanın dört bir yanında bulunan Müslümanlar, helal turizm konseptine dahil olmaktadırlar. Bu konsept içerisinde tatil yapmak isteyenler 3 ay veya 6 ay önce rezervasyonlar yaptırarak yer bulabilmektedirler.
Hünkar Turizm Genel Müdürü Cemal Erdem: Tur paketlerini hazırlarken tur rehberleri ve namaz vakitlerine dikkat ediyoruz. Önceliğimiz namaz vakitlerine göre bir düzenleme yapmak. İslam’ın 5 şartına uygun olarak dini bilgileri olan ve Müslüman bakış açısıyla rehberlik yapabilecek rehberlerimiz bulunuyor. Farklı bakış açısıyla rehberlik yapmak gerekiyor. Ayrıca tur paketlerimizi oluştururken alkol servisi olmayan otelleri ve restoranları bulmaya dikkat ediyoruz.
Helal turistin ilk tercihleri arasında hac ve umre var. Sonrasında başka organizasyonlara bakıyorlar. Biz helal tur organizasyonları yapıyoruz. Birbiriyle benzer özellikleri bulunan kişileri gruplandırıyor, rehberlerimize ise özel programlar sunuyoruz. Alkol servisi olmayan otel ve restoranları bulamazsak helal yemek organizasyonları yapmaya çalışıyoruz.
Biz Türkiye’de helal turizm olarak iyi bir yerdeyiz. Ancak kültür turlarında istediğimiz seviyeye henüz gelemedik. Önümüzdeki 3-4 sene içerisinde iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum.