Neredekal.com’un Hazırladığı, İlk Kez Uçağa Bineceklerin İzlemesi Gereken 5 Temel Adım

Alıştıktan sonra herhangi bir ulaşım aracıyla yolculuğa çıkmaktan pek de bir farkı olmayan uçakla seyahat, ilk zamanlar pek çoğumuzda bir gerginlik yaratabiliyor. Bu durum yükseklik korkusu ya da çeşitli psikolojik nedenlerden kaynaklanıyorsa farklı önlemler almak gerekebiliyor. Ancak sorun ilk kez uçağa binmenin ve ne yapacağından emin olmamanın verdiği stres ise sizi bu düşüncelerden arındıracak yazımızı okumaya davet ediyoruz. Çünkü bu yazıda ilk kez uçağa bineceklerin ihtiyacı olan tüm bilgiler yer alıyor.

1 – Bilet Alma İşlemi Sırasında Her Şeyi Adım Adım Yapın

ilk kez uçağa bineceklere tavsiyeler

Uçakla seyahat etmeye karar verdiğinizde ilk yapmanız gerekenlerden biri hiç şüphesiz bilet alma işlemini gerçekleştirmek. Günümüzde online olarak uçak bileti fiyatlarını karşılaştıran sitelerden yardım alarak kolaylıkla çözebildiğiniz bu adımda ilk dikkat etmeniz gereken şeylerden biri ise tüm bilgileriniz doğru girdiğinizden emin olmak. Bu aşamada TC Kimlik numaranızdan, ad-soyad bilgilerine ve seyahat tarihinize kadar tüm detayların kontrolünü sağlayarak acele etmeden adım adım ilerleyin. Satın alma işleminizi gerçekleştirdikten sonra firma e-posta ya da telefon mesajı yoluyla sizinle PNR numarasını paylaşacaktır. Bu bilgileri sakın silmeyin çünkü check-in sırasında ihtiyacınız olacak.

2 – Kabin Bagajı ve Yolcu Bagajı Ayrımını İyi Yapın

kabin bagajında olması gerekenler

Uçuşlarda kabin ve yolcu bagajı olmak üzere iki çeşit bagaj türü var. Kabin bagajı uçuşunuz esnasında yanınıza alacağınız ve uçağın içerisinde yer alan dolaplara sığabilecek boyuttaki valiz ya da çantadan oluşuyor. Yolcu bagajı ise 15-20 kilograma kadar çıkabilen, taşınması için bagaj bölümüne teslim etmeniz gereken valizinizdir. Yolcu bagajının ağırlığı yurt içi veya yurt dışında gideceğiniz duraklara göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle uçuş öncesinde mutlaka uçuş firmanızın sitesinden bagaj detaylarını okumanız gerekmektedir. Kabin bagajı için ise aklınıza gelebilecek her türlü sıvı için kısıtlama olduğunu ve kesici olabilecek tüm aletlerin kabul edilmediğini bilmelisiniz. Lens solüsyonu, krem, deodorant, şampuan, yağ, diş macunu kıvamındaki maddeler ve çeşitli sıvıları kabin bagajına alabilmeniz için 100 ml’lik kaplara koymanız gerekiyor. Ve 100 ml’lik bu sıvıların toplamının da 1 litreyi geçmemesi gerekiyor.

3 – Uçuş Öncesi Havalimanında Olma Saatinize Dikkat Edin

uçuştan kaç saat önce havalimanında olmalıyım

Uçuş öncesi havalimanında olmanız gereken saatler yurt içi ve yurt dışı olmak üzere değişkenlik gösterebiliyor. Havalimanlarında bagaj ve check-in işlemlerinizin iç hat seferlerinde uçuştan 45 dakika önce dış hat seferleri için ise 60 dakika öncesine kadar yapmış olmanız gerekiyor. Bu nedenle iç hatlar için 1 saat, dış hatlar için ise 2 ya da 3 saat önce havalimanında olmanız oldukça önemli. Bayram ve özel günler gibi resmi tatillere gelecek olursak havalimanında olabilecek yoğunluk nedeniyle bahsettiğimiz bu saatlerin üzerine en az 1-2 saat daha ekleyip çok daha erken havalimanında olmanızı tavsiye ederiz.

4 – Havalimanında ya da Online Olarak Check-in İşleminizi Gerçekleştirin

online check-in

Uçuş öncesi izlememiz gereken adımlardan biri olan check-in işlemini havalimanında ya da online olarak yapabiliyorsunuz. Peki havalimanından check-in nasıl yapılır? Bunun için havalimanına vardıktan sonra uçacağınız havayolu şirketinin bankolarını bulup sıraya girmeniz gerekiyor. Burada yurt içi için kimliğiniz, yurt dışı için ise pasaportunuzu gösterdikten sonra biniş kartınızı alıyor ve yolcu bagajınızın ağırlığa uygun olup olmadığının kontrol edilmesinin ardından el bagajınız için de gerekli etiketi alıyorsunuz. Artık uçuş saatinize kadar özgürsünüz. Gelelim bir diğer yöntem olan online check-in’e. Uçuş firmalarının büyük bir kısmı uçuşunuzdan 24 saat ya da 71 saat önce size online check-in yapma fırsatı sunuyor. Genellikle uçuşa son 60 dakika kalana kadar da online check-in yapma şansınız devam edebiliyor. Online check-in için karşınıza çıkan sayfadaki tüm bilgileri doldurup, bilet alma işlemini gerçekleştirdikten sonra size verilen PNR numarasını girmeniz yeterli oluyor. Sonrasında eğer teslim etmeniz gereken bir bagajınız da yoksa sizinle paylaşılan QR kodla uçağa binebilir ya da havalimanındaki kiosklardan biniş kartınızı alabilirsiniz.

Her iki yöntemle de check-in işleminizi gerçekleştirebiliyorsunuz; fakat bizim size tavsiyemiz uçuş firmanız açtığı takdirde her zaman online check-in yapmanız yönünde olacaktır. Böylece özellikle de yalnızca el bagajı ile seyahat ediyorsanız herhangi bir sıra beklemek durumunda kalmazsınız. Hatta bir diğer faydası da olası bir geç kalmada ve bankoların kapanma durumunda bile bu sayede daha fazla vakit kaybetmeden uçağa yetişme şansınız her zaman daha yüksek olur, bizden söylemesi.

5 – Uçuş Öncesi ve Sonrasında Yapılması Gerekenlere Dikkat Edin

ilk kez uçağa binenlere tavsiyeler

Aslında uçuşunuz için yapılması gerekenleri büyük oranda bitirdiniz. Check-in işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra son kontrol noktasından da geçerek uçuşunuz için size ayrılan kapı numaralarını havalimanında yer alan ekranlardan takip etmeniz gerekiyor. Kendi kapı numaranızı bulduktan sonra artık uçağa alınana kadar burada bekleyebilirsiniz. Şimdi sırada sizi bekleyen keyifli bir uçuş var.

Eğer bagaj verdiyseniz havalimanından ayrılmadan önce izlemeniz gereken son adım ise bilgilendirme ekranlarındaki bilgileri takip ederek bagajınızın geleceği alanda beklemek. Seyahatiniz yurt dışına ise bagaj alımına pasaport kontrolünden geçerek varabiliyorsunuz.

Kaynak:Neredekal.com

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!