Seyahat alışverişi web sitesi Kayak, Mobil Seyahat Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, bundan 1 yıl önce düzenli olarak sohbet robotu kullanan İngilizlerin oranı %3 iken bu oran, düzenli kullanım ve bir ay öncesinde kullanım gerçekleştirdiğini belirtenler açısından %8’e yükseldi. Toplamda ise İngilizlerin %18’i bir sohbet robotu kullanıyor.
Gerçek bir insanı taklit eden bilgisayar programları olan sohbet robotları, Facebook Messenger gibi mesajlaşma uygulamaları üzerinden kullanıcıların sorularına cevap veriyor. Sohbet robotları bütün sektörlerde yaygınlaşıyor. Yine, Skyscanner, TripAdvisor ve Kayak gibi seyahat firmaları kendi sohbet robotlarını kullanmaya başladı.
Kayak, bu teknolojinin ana akım haline gelebilmesi için katedilmesi gereken uzun bir yol olduğunu belirtirken yayımlamış olduğu rapora göre; yetişkin İngilizlerin %57’sinin daha önce sohbet robotu diye bir şey duymadığına da dikkat çekti. Buna ek olarak rapora göre; sohbet robotu diye bir şeyin varlığından haberdar olanların; fakat ne işe yaradığını bilmeyenlerin oranı %31 iken yalnızca %12’lik bir kısmın bu programların tam olarak ne işe yaradığı bildiği görülüyor.
Çalışma, daha genç jenerasyon arasında sohbet robotlarının popüler olduğunu da ortaya çıkardı. 18-34 yaş aralığındaki insanların %30’unun 55 yaş üzerindeki %3’lük kısım ile karşılaştırıldığında sohbet robotunun ne olduğuna dair bir tarif gerçekleştirilebildiği görülüyor.
Kayak’ın sorularına cevap veren Sohbet robotu kullanan katılımcılarının %49’u, sohbet robotunu müşteri hizmetleri için kullandığını belirtirken, %28’i çevrimiçi alışveriş için kullandığını, %12’si restoran rezervasyonu gerçekleştirmek için kullandığını ve %10’u ise tatil rezervasyonu ya da tatil hakkındaki soruları için kullandığını belirtti.
Sohbet robotlarına alışkın olmasalar dahi, İngilizler sohbet robotlarının kullanım amacının kendilerine açıklandığı zaman yararlarını görebiliyorlardı. %38’lik bir kısım belirli bir hizmet saati olmamasının önemli bir fayda sağladığını belirtirken %34’lük bir kısım kendi araştırmalarını yaparak elde edebilecekleri cevaplardan çok daha hızlı cevaplar elde edebileceklerinden bahsettiler.
Yine de birçok İngiliz(%75 oranında) sohbet robotu kullanımına temkinli yaklaşıyor, bu kişilerin en az bir endişeleri mevcut bunlar:
- Veri güvenliği (%34)
- Yanlış cevaplar alma olasılığı (%33)
- Sohbet robotlarının kendilerini anlayamayacağını düşünenler (%29)
- Yüz yüze iletişimi tercih edenler (%28)
- Cevapların manipüle edici olabileceğini düşünenler (%28)
Kayak, çevrimiçi seyahat rezervasyonlarının artışını sohbet robotlarının artışı noktasında da karşılaştırdı ve web sitesi raporu, İngilizlerin %18’inin geçen yıl seyahat acentalarına gitmeyi tercih ederken %72’sinin tatil rezervasyonlarını çevrimiçi olarak gerçekleştirdiğini ortaya koydu.
Kayak’ın Seyahat Uzmanı Suzanne Perry; “Sohbet robotları halen erken bir evrede; fakat giderek gelişmiş bir hale geliyor ve gerçek bir insanla sohbeti taklit etmeye her geçen gün daha da yaklaşıyor. Kayak olarak yeni teknolojileri kucaklamayı seviyoruz ve sohbet robotlarının artan müşteri beklentisinin ve 24 saat boyunca bilgi talebinin karşılanmasına yardımcı olacağını düşünüyoruz.
“Sohbet robotu teknolojisini kullanıcılarımıza sunma yöntemlerini de araştırıyoruz, bunu hem Facebook Messenger için hem de Amazon’un sahip olduğu Alexa gibi sesli yanıt sistemleri için gerçekleştiriyoruz. Kullanıcılarımızla etkileşimi sağlamak üzere en yeni teknolojileri kullanma yöntemlerini arıyoruz. Raporda da görüldüğü üzere, seyahat acentalarına olan talepte düşüş söz konusu ve kullanıcılar için bu boşluğu dolduracak yeni bir teknoloji bulmak çok önemli” dedi.
Kayak Mobil Raporu, seyahat arama motoru web sitelerini bir uygulama ya da masaüstü bilgisayarlardan, Android ya da iOs işletim sistemleri üzerinden kullananlar arasındaki farkı da araştırdı. Buna göre iOs ve Masaüstü kullanıcılarının en çok aradıkları destinasyon New York olurken Bangkok ise Android işletim sistemi kullananların favori destinasyonu.
iOs kullanıcılarının lüks otelleri arama olasılığı ise daha yüksek, Android işletim sistemi ile karşılaştırıldığında iOs üzerinden yapılan araştırmaların tamamının %30’u 5 yıldızlı oteller için yapılırken, buna karşın %29’u Android üzerinden yapılmış, %20’si ise masaüstünden gerçekleştirilmiş. Masaüstü kullanıcılarının 1 veya 2 yıldızlı oteller arama olasılığı(%12 ile) iOS üzerinden yapılan aramalar(%7) ve Android üzerinden yapılan aramalarla (%9) karşılaştırıldığında daha olası görünüyor.