Pazartesi günü İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dünyadaki en hızlı aşı uygulamalardan birinin yardımıyla koronavirüs yol haritasını güncelleme, ekonomiyi yeniden açma ve nihayetinde uluslararası seyahati yeniden başlatma planlarını açıklayacak.
Avrupa’nın büyük bir kısmı artan vakalarla mücadele etmek için yeni yasaklara giderken, Johnson, önümüzdeki aylarda kısıtlamaları hafifletme planına dair bir güncelleme yapacak ve bu, pandemi sırasında en kötü etkilenen ülkelerden biri için büyük bir destek olacak.
Johnson’ın, zorunlu olmayan perakende satış, açık hava konaklamaları ve kuaförlerin 12 Nisan’da İngiltere’de yeniden açılabileceğini doğrulaması ve ayrıca aşı pasaportları ve uluslararası seyahat hakkında daha fazla ayrıntı vermesi bekleniyor.
Havayolları, neredeyse hiç seyahat edilmeyen bir yılın ardından hayatta kalmak için savaşıyor ve hükümetin, ülkeler için enfeksiyon ve aşılama seviyelerine dayalı bir trafik ışığı sistemi kullanma planı, bazı tatil formlarının mümkün olabileceği konusunda bir umut ışığı veriyor.
Mevcut plana göre uluslararası seyahatler en erken 17 Mayıs’a kadar devam etmeyecek. Financial Times, Johnson’ın belirli bir zaman çerçevesi belirlemesinin beklenmediğini söyledi.
Kuralların kademeli olarak gevşetilmesine, test kullanılabilirliğinin artması da yardımcı olacak; İngiltere’deki herkes salgınları önlemek ve semptomları göstermeyen kişileri bulmak için haftada iki kez hızlı bir COVID-19 testi yaptırma hakkına sahip olacak.
Johnson yaptığı açıklamada, “Aşı programımızda iyi ilerleme kaydetmeye devam ederken ve devam eden kısıtlamaları dikkatli bir şekilde hafifletmek için yol haritamızla, bu çabaların boşa gitmemesini sağlamak için düzenli hızlı testler daha da önemlidir” dedi.
İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda, bu yılın başında dayatılan sıkı bir tecrit nedeniyle kendi benzer yöntemlerini izliyorlar.
İngiltere, yetişkin nüfusun yarısından fazlasına AstraZeneca ve Pfizer aşıları verdikten sonra iyileşme sürecini sürdürebilir. Mart ayında okulların yeniden açılması, daha fazla test yapılmasına rağmen, vakalarda henüz bir artışa yol açmadı.
Ancak Birleşik Krallık salgından çok kötü etkilendi. Yaklaşık 127.000 ölümle Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Rusya ve Hindistan’ın ardından dünyanın en yüksek beşinci ölüm orana sahip ülke oldu.
2020’de gayri safi yurtiçi hasılası, üç yüzyılı aşkın süredir en fazla ve dünyadaki en derin daralmalardan biri olan % 9,8 oranında düştü. Ancak hane halkı tasarruf etti ve sterlin, yeniden açılmadan önce euro karşısında yükseldi.