Intrepid Group çatısı altında faaliyet gösteren PEAK DMC’nin Türkiye ve Kıbrıs Ülke Müdürü Çağlar Gökgün ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Öncelikle hoşgeldiniz, ziyaretçilerimize kendinizi biraz tanıtabilir misiniz ?
İsmim Çağlar Gökgün. 1986 İznik – Bursa doğumluyum ancak aslen Ayvalık’lıyım. Adnan Menderes Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği bölümünü bitirdikten sonra Beykent Üniversitesi’nde Yönetim ve Organizasyon master’ı yaptım. 2008 yılından beri Intrepid Group – PEAK DMC Istanbul’da çalışmaktayım. 2008-2012 yılları arasında Turist Rehberliği, 2012-2014 yılları arasında Satın Alma – Rezervasyon Müdürlüğü yaptım. Ağustos 2014’den beri şirketin Genel Müdür pozisyonundayım. Son 2 yıl içerisinde farklı ofislerle (Kathmandu, Marakeş, Meksiko City, Guilin vs.) ortak projelerde yer aldım.
Bize biraz Peak DMC hakkında bilgi verebilir misiniz?
PEAK DMC, Intrepid Group çatısı altında hizmet veren bölge ofislerinin (Destination Management Company) yer aldığı şubeler topluluğudur. PEAK DMC Istanbul da 21 bölge ofisinin Türkiye’de ve KKTC’de incoming operasyonu düzenleyen bir parçasıdır. 2013’den beri hizmet vermekte olan PEAK DMC Istanbul, genel olarak Avustralya, Yeni Zelanda, ABD, Kanada, İngiltere vs. gibi ülkelerden gelen misafirlere, ortalama 12 kişilik ufak gruplarda, sürdürülebilir turizm mantığından uzaklaşmadan, misafirlerin rehber kitaplardan bulamayacakları seyahat deneyimlerinin yaratıldığı ürünler sunan bir incoming acentasıdır.
Peak DMC olarak sektördeki hedefiniz ve konumunuz hakkında bilgi alabilir miyiz?
PEAK DMC Istanbul olarak sektördeki en büyük hedefimiz, sürdürülebilir turizm manifestosundan uzaklaşmadan, ülkemizdeki tüm turizm paydaşlarıyla ortaklaşa yürüteceğimiz seyahat deneyimleri yaratmak. Sektördeki konumumuz da ülkemizde kültür ve butik turizm olarak adlandırılan kulvarlarda faaliyet gösteren bir şirket durumunda.
Genellikle hangi bölgelerde hizmet sağlıyorsunuz?
Bir incoming acentası olarak ülkemizde operasyonumuzun en yoğun olduğu bölgeler genel olarak İstanbul, Kapadokya, Selçuk/Kuşadası, Çanakkale, Pamukkale, Kaş ve Fethiye olarak listelenebilir.
Paket oluşturmayı planladığınız bir bölgenin tanıtımı için ne gibi faaliyetler gösteriyorsunuz?
Şirket kültürümüze bağlı olarak tanıtımda kullandığımız ilk ve en önemli materiyal, insan faktörüdür. Misafirlerimiz ülkemizde seyahat ederken diğer turistlerin olduğu bölgelerde veya tesislerde bulunmak yerine, yerli halkın bulunduğu bölgelerde ve tesislerde bulunmak istemektedirler. Bizler de bu beklentileri karşılamak için birçok yaratıcı fikirle ortaya programlar ve ürünler çıkartmaktayız.
Ülkemize gelen turistin seyahat şekli son yıllarda değişmeye başladı bu tur paketlerinize de yansımaya başladı mı?
Şirketimizin tarzı ve değerleri web sitesi kanallarıyla ayrıntılı olarak anlatılmış olduğundan dolayı, bizim ürünlerimizle seyahat eden misafirlerin beklentilerinde çok ciddi bir değişiklik olmadığını belirtmeliyim. Deneyimlediğimiz en önemli değişiklik, gelişen online bilgi ağları sayesinde misafirlerimizin çok daha fazla bilgiye ulaşabildikleri gerçeği ve bu durumun da ürünlerimizi bir araya getirirken bizim işimizi zorlaştırdığıdır. Yine de bir köy konaklaması veya bir ‘cooking class’ programı hazırladığımızda aldığımız haz ve geri dönüşler gerçekten çok pozitif.
Önümüzdeki yaz döneminde sizce hangi destinasyonlar ön plana çıkacak?
Son yıllarda yükselen Gurme Turizm’in etkileriyle incoming yapan şirketlerin, kuvvetli yemek ve şarap kültürü olan bölgelere yoğunlaşacağını düşünüyorum. Bu parallelde Ayvalık, Bozcaada, Hatay, Şirince, Urla vb. Şehirlerde daha fazla yabancı misafir görmeye başlayacağımızı tahmin ediyorum.