Bir iş organizasyonunda bulunan gezginlerin menziline dair bilgi sağlamayı amaçlayan araştırma, iş seyahatinde yemek, ödeme ve harcama seçenekleri söz konusu olduğunda nesiller arası farklılıklar ortaya koyuyor.
Giderler açısından, %71 müşteri yemeklerinde, yüzde 56’sı grup yemeklerinde ve yüzde 46’sı alkollü içeceklere harcama yaptıklarını belirti. Ayrıca, yüzde 72’si kurumsal kredi kartıyla yemek için ödeme yaptığını söyledi.
Araştırma, aynı zamanda seyahat politikalarının izin vermesine rağmen, Y kuşağının, X Kuşağı veya Boomers meslektaşlarının aksine oda servisi (yüzde 66) veya kahve ve atıştırmalıklar (yüzde 70) gibi ekstralarlar için sipariş vermekten sakındıklarını buldu.
GBTA Araştırma Direktörü Jessica Collison, “Seyahat politikası üretmek söz konusu olduğunda, tek-beden herkese uyar gibi bir yaklaşım çoğu zaman cevap değildir.
“Araştırma, iş için seyahat ederken dışarıda yemek yeme tercihleri söz konusu olduğunda, net kuşak farklılıklarının var olduğunu ortaya koyuyor. Bir yemek programını tercih etmeyi düşünen seyahat alıcıları için, seçtikleri programın tüm yolcularının ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmak önemlidir” dedi.
Bu arada, Y kuşağı teknolojiye daha yakın ve seyahatlerinde kullanmak için daha istekli. Araştırmada ortaya konulduğu üzere, iş seyahatinde olanların % 63’ü gezmek üzere ayrılmadan önce, önceden yemek yenilebilecek yerler üzerine üzerine bir araştırma yapıyor, % 63’ü ise cep telefonlarında yemekle ilgili uygulamalara sahip.
2017 yılında, yarıdan fazlası (% 54), yerel lokantaları aramak için, % 47’si rezervasyon yaptırmak ve % 33’ü bir restoran hakkında bilgi almak için sosyal medyada arama yapmak üzere cihazlarını kullandı.
Y kuşağı, Uber Eats’ı tercih ederken, Boomers bölgedeki en iyi restoranlardan faydalanmak için arama yapıyor ve Yelp’i kullanıyor.
Sağlıklı beslenme açısından, çoğunluk (yüzde 77), sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu düşünürken, % 64 seyahat ederken daha sağlıklı menü seçeneklerini tercih ettiğini ve % 43’ü ise beslenmeye ilişkin önemli bilgileri görmeyi beklediklerini belirtti. Y kuşağından her 10 kişiden üçü, yol üzerindeki bir restoranı seçmek için en iyi 2 seçenekten birinin yemeğin besin değeri olduğunu belirtti.
Seçim açısından, iş seyahatinde olanların yüzde 64’ü lüks ve rahat lokantalar tercih ediyor, bunu sırasıyla sıradan hızlı restoranlar (% 52) ve fast food (% 34) ve son olarak da 5 yıldızlı restoranlar (% 29) izliyor.
Yine, birçok kişi resmi şirket işlerine ilişkin yemekler için şirket politikasında onaylanmış restoranların bir listesinden tercih edilen bir yemek programına gitmeyi tercih ediyor. 10 kişiden yaklaşık dörtte biri (% 38), şirketlerinin tercih edilen bir yemek programına sahip olduklarını belirtti, %37 ise bunlardan en az bir tanesi ile ilgilendiklerini söyledi.
Buna ek olarak, yüzde 74’ü, ödül kazandıkları takdirde tercih edilen bir programı kullanmak için daha fazla motive olacaklarını söylüyor.
Washington DC merkezli Global Business Travel Association, dünya çapında 345 milyar dolarlık küresel iş seyahati ve toplantı harcamalarını yöneten 9.000’den fazla üyesiyle, altı kıtada faaliyet gösteren uluslararası bir iş seyahati ve toplantı ticaret organizasyonu.