Girişimciliğe ilk başladığımda ön hazırlık yapmayı çok ciddiye alırdım, özellikle de konu iş seyahatleri olunca. Doğrusu ortağım ve ben bütçe dostu seyahati çok başka bir seviyeye taşımıştık. Bazen aynı odayı paylaşmak çoraplarımızı hiç çıkarmamayı ve kıyafetlerimizle yatmamızı gerektirmişti.
Amacımız tasarruf yapmaktı ve bu amaç bazen tek gözümüz açık uyumayı gerektiriyordu.
Yıllar sonra, aynı zamanda yakın bir arkadaşım olan bir başka girişimciyle konuşurken bana birçok insanın küçük geziler yapıp tüm masrafı iş içinmiş gibi göstermek amacıyla iş kurduklarını söylemişti. Büyük kısmı tabii ki şaka olmakla birlikte doğruluk payı olduğunu düşündüğüm kısmıysa gayet mantıklı.
Düşünüyorum da geçmişteki iş gezilerimi, katılacağım etkinliğe göre stratejik düşünerek ayarlayarak ve seyahat masraflarını yük yerine bir fırsat olarak görerek daha eğlenceli bir hale getirebilir uykumda rahat edebilirdim.
New York’taki Entrepereneur 360 Konferansı için yapacağım ziyareti planlarken, size de seyahatinize eğlence katmakta yardımcı olacak birkaç tavsiye yazdım.
1)Kaçamaklar Yapın
Sayısız fırsat sayesinde bir konferansa katıldım ya da otelde yapılan bir ticaret fuarında bulundum. Uygun zamanlarda, özellikle de konferanstan bunaldığım vakitlerde çıkmak için bir sebep bulamıyordum. Bu yüzden de gittiğim şehri keşfetme imkanım her zaman çok az oldu.
Eğer seyahatiniz el veriyorsa otelinizin birkaç yüz metre ilerisindeki yerleri gezebilir, yürüyerek şehri keşfedebilirsiniz. Popüler yerleri araştırmanız ve onları haritada konumlandırarak kendinize güzel bir rota oluşturmanız mümkün. Bunu zaten yaptıysanız eğer, konaklama sürenizi biraz uzatma yoluna gidebilir ve açık hava konserleri ve buna benzer kültürel etkinliklere katılabilirsiniz.
2)Bağları Güçlendirin
Seyahatinizi tam anlamıyla planlamadan önce konaklayacağınız yere yakın arkadaşlarınıza ulaşmaya ve onları da programa dahil etmeye çalışın. Gezip görülecek yerler içinde fikirler almanın yanı sıra gideceğiniz yerde yaşayan arkadaşlarlarınız, seyahat programınızı oluşturmanızda ve rezervasyonunuzda size yardımcı olacaklardır. Tekrardan söylemekte yarar var: eski dostlarla bir araya gelmek ve bağları kuvvetlendirmek için iş seyahati gerçekten güzel bir fırsat.
3)Beklenmedik Durumları Hesaba Kat
Uçakla yolculuk etmek hiçbir zaman kolay olmadı. Uzun kontrol sıraları ve uçuştaki rötarlar ya da iptaller, çıkması muhtemel sorunlardan sadece birkaçı. Hava yolları firmalarının çifte rezervasyon uygulaması ise bazı yolcular için fırsat sunarken diğerleri için baş belası olan bir başka durum.
Bir dahaki sefere uçakla seyahat ederken, yolculuk öncesi ve sonrasında kendinize esnek vakitler ayırın. Hava yolları şirketlerinin çifte rezervasyon durumunda koltuğundan feragat eden yolcuları için sunduğu avantajlardan böylelikle yararlanabilirsiniz.
Erken varın ve kapı görevlisine zamanınız olduğunu ve koltuk gerekirse yolculuk zamanınızı esnetebileceğinizi iletin. Emin olmak için hava yollarının durumu kompanse etmek için sunduğu hizmetleri sorun. Birçok havayolu firması bir sonraki uçuş için biletleme yapıyor ancak biletinizin hiçbir promosyondan yararlanamadığınız blackout adı verilen günlerden birine alınmamasına dikkat edin. Eğer uçuş hakkınızdan vazgeçmeniz bir gece daha orada kalmanızı gerektiriyorsa havayolları firması otel ve yemek masraflarını da karşılamak zorunda. Otel rahatlığı ve ücretsiz yemek imkanından yararlanabilirsiniz.
4) Lezzetli Yemeklerin Tadını Çıkarın
Seyahat sırasınca güzel yemekler yemek kolay değil ancak doğru planlamayla otel büfesinden ya da havaalanı restoranlarından uzak durabilirsiniz. Seyahate çıkmadan önce gideceğiniz yerdeki restoranlar için arkadaşlarınızdan bilgi alın ya da Yelp ve benzeri restoran uygulamalarını kullanın. Rezervasyon için önceden arayın ve restoranların genellikle turistlere özel sunduğu teklifler hakkında bilgi almayı unutmayın.
Güzel yemekler ye ve bedenine saygı duy çünkü kendine bakmadığında ortaya çıkan sağlık sorunları dışında hiçbir şey seyahat planını bu ölçüde sekteye uğratamaz.
Bu yazdıklarımla birlikte iş seyahati yönetmedeki kural ve düzenlemelere alışsanız iyi olur. Sağduyunuzu kullanın, kendinizi kaptırmayın ve iş seyahatiniz ile ilgili evrakları daima yanınızda taşıyın.
Siz de iş seyahatiyle ilgili püf noktaları yorum atarak paylaşırsanız sevinirim.
Kaynak: Entrepereneur.com