Kadın olarak dünyanın hiçbir ülkesinde erkeklerle eşit haklara sahip olarak, iş dünyasında negatif ayrımcılık yaşamayarak, güvenli ve huzurlu şekilde yaşayabilmek günümüz şartlarında pek mümkün değil ancak yine de bazı ülkelerin kadınların yaşamasına daha elverişli olduğunu söyleyebiliriz. Uzakrota olarak bu yazımızda, dünyada kadınların yaşamasına en elverişli ülkeleri ve nedenlerini sizler için araştırdık.
Bulgaristan ,ücretli olarak en fazla doğum izni veren ülke
İçinde Almanya, Yunanistan, İzlanda, Japonya, Türkiye gibi ülkelerin bulunduğu ve OECD ülkesi olarak adlandırılan 30 ülke arasından en uzun ücretli doğum izni veren ülke 410 günle (68 hafta) Bulgaristan.
The Guardian’ın haberine göre, Birleşik Krallık annelere 2 haftası zorunlu olmak üzere 39 haftalık ücretli izin veriyor. Avustralya’da bu süre 18 hafta. ABD’nin güney komşusu Meksika ise 12 haftalık ücretli izni, ancak sonrasında geri ödenmesi şartıyla veriyor. Amerika’da ise doğum sonrası ücretli izin verilmesi gibi bir durum yasalarla belirlenmiş değil. Tamamen işverenin insiyatifine bırakılmış.
Kadınların yaşadıkları hayattan en memnun oldukları ülke İsviçre
OECD’nin ‘Better Life Index’ (Daha İyi Yaşam Endeksi) ‘ne göre, İsviçre’de yaşayan kadınlar 7.8 puanla yaşadıkları hayattan en memnun olan grup. Yalnızca kadınlarda değil, genel anlamda İsviçre’de yaşayan kişilerin %84’ü ortalama bir günde deneyimledikleri olumlu duygu ve durumların, olumsuz duygu ve durumlardan daha fazla olduğunu belirtiyor. OECD ülkelerinde kendini mutlu hisseden kişilerin ortalama yüzdesinin %76 olduğunu düşünürsek, İsviçre’de yaşayan kişilerin hayattan aldıkları zevkin ortalamadan oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Devlet dairelerinde çalışan kadın oranının en yüksek olduğu ülke Rwanda
Araştırmaya katılan 190 ülke içinden Rwanda, devlet dairelerinde kadın oranının en yüksek olduğu ülke. Rwanda’yı Amerika Birleşik Devletleri izliyor. Rwanda’nın kadın çalışan oranında birinciliği elinde bulunduruyor olması biraz şaşırtıcı olabilir ancak bunda 1994 yılında yaşanan soykırımın etkisi büyük. Yaşanan felaketten sonra ülke nüfusunun %70’i kadın oldu. Bu nedenle politikada ve diğer önemli işlerde görev alan kadınların sayısında önemli bir artış yaşandı. The Washington Post’ta yayınlanan rapora göre, 2003 yılında cumhuriyet rejimine geçen Rwanda’da mecliste en az %30 oranında kadın olması şartı konuldu.
Kadınların kendilerini en güvende hissettikleri ülke: Gürcistan
Eski Sovyetler Birliği üyelerinden olan Gürcistan, kadınların gece sokakta tek başlarına yürürken kendilerini en güvende hissettikleri ülke. Ancak Gürcistan’ın genel olarak diğer OECD ülkelerinden bazılarına göre kişisel güvenlik konusunda daha zayıf kaldığının altını çizmekte yarar var.
Rwanda ve Singapur da kadın haklarıyla ilgili konularda yasal anlamda önemli değişimler geçirmiş ülkeler ancak Tajikstan ve Laos gibi ülkelerin de kadın güvenliği konusunda üst sıralarda olduğu listede gözden kaçmaması gereken nokta, bu ülkelerde güvenlik güçlerinin güvenliği sağlamak adına oldukça katı yaptırımlarda bulunuyor olması.
Yeni Zelanda, alışan kadınların en çok yaşamak istedikleri ülke
The Economist’in yaptığı araştırmaya göre çalışma koşullarında cinsiyet ayrımcılığının en az görüldüğü ve kadınların erkeklerle aynı kulvarda yarışabildiği ülke Yeni Zelanda. Japonya ve Güney Kore ise üst pozisyonlarda kadın yöneticilerin en az bulunduğu iki ülke olarak bu listenin en sonunda bulunuyor.
Kaynak: Uplifers