Sabah kalktınız. Evin içi karanlık. Havada hâlâ akşam yenmiş yemeğin kokusu var. Kalkıp camı açmalı. Açtınız. Ohh mis gibi bahar kokusu. İçinize çektiniz. Çok hızlı çekmeyin. Genizde nahoş bi tat bırakır. O bahar dediğiniz aslında Sülfür Dioksit. Şehirlerimiz çoğunlukla onunla kaplı. Örneğin İstanbul dünyanın havası en kirli şehirleri listesinde her sene ilk 10 içinde.
Çıkıp biraz yürümeli. Üzeri plastik kaplı yer döşemesine bastınız. Doğal ahşap görünümlü. Banyoya doğru yola çıktınız. Evdeki doğala en yakın maddeyle teninizi buluşturacaksınız: Su. Yaşamın haynağı. Saf, doğal. 2 hidrojen bir oksijen. Musluktan akanda 2 hidrojen + 1 oksijen + karbon + klor ve daha bir sürü şey var. Klorlu yaşam kaynağı. Sabah kalkıp evden dışarıya çıkıncaya kadar yaşadıklarımız ortalama olarak böyle. Dışarı çıktığımızda durum daha da beter.
Yeter söz doğanın! Doğanın bir parçası olduğumuzu hissetmenin zamanı geldi. Huzurlarınızda sadece çadırda uyandığınızda görebileceğiniz büyülü anlar. En kısa zamanda gidip çadırı atmanız dileğiyle.
1. Canyonland National Park, Utah, ABD
Valla kanyonu valla da billa da görülmesi gereken bir yer. Hem de Utah’da değil Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde Kastamonu’da. Valla, dünyanın en büyük kanyonları arasında gösteriliyor. Gaza gelip kanyon geçişi yapacağım demek için hayli tecrübe gerektiren bir ekiple yola çıkılması gerekir. Efendi gibi çadırınızı atıp kamp yapmak için ise yanınıza bir arkadaşınızı almanız yeterli.
2. British Columbia, Kanada
Bolkarlar Torosların bir parçasıdır ve kampçıya sınırsız alternatif sunar. Zirveye elinizi kolunuzu sallayarak çıkmanız imkansız; ama üzerinde bulunan krater gölleriyle de idare edebilirsiniz. Bolkar hattındaki Karagöl tek kelimeyle aklınızı uçurur. (iki kelime oldu.)
3. Kargiakh, Zanskar, Hindistan
Bu manzaraya alternatif kasmamıza gerek yok. Çıkın yola, Kuzey Ege’den başlayın ve Kaz Dağları hattında kafanıza göre takılın. Yok illa benzerini isterim derseniz basıp Çorum İncesu Kanyonu‘na kadar uzanın.
4. Santa Cruz, Kaliforniya
Çanakkale’ye uzanıp Kabatepe sırtlarını keşfe çıkarsanız yukarıdakine yakın yerlerde gözlerinizi açabilirsiniz. Kelebekler Vadisi ve ona paralel uzanan koylarda da resimdekini andıran Yüzüklerin Efendisi sonsuzluklarına uzanmak mümkün.
Kolaylık olsun diye Kabatepe orman kamp alanından işe başlayabilirsiniz. Bölgede huzur ve ötesi için daha da yalnız kalabileceğiniz hayli bakir alan var.
5. Paa, Mustang, Nepal
Dünyanın zirvesi olan Nepal dağcıların mabet yeri. Muğla’dan Akdeniz’e uzanan Akdağlar‘da da 3000 metre üzeri zirvelerde inanılmaz sabahlara gözlerinizi açabilirsiniz.
6. Ross Lake National Recreation Area, Washington, ABD
Göl olsun çevresi dağlı tepeli mi olsun istiyorsunuz. Artırıyoruz hadi alan volkanik olsun bir de göl, üstüne krater içinde olsun. Sizleri Nemrut krater gölüne alalım.
7. Homer Bay, Alaska, ABD
İklimler farklı olsa da, çadırdan çıkar çıkmaz karşınızda kara parçası (ada, dağ, tepe) olsun isterseniz Assos, Kaş, Olimpos hattında takılabilirsiniz.
8. Sugarloaf Ridge, Kaliforniya, ABD
Derlemeyi yapanlar Amerika’dan olunca çadır görüntüleri de hep o civardan. Memlekette en rahat yakalayabileceğiniz görüntü bu örnekten diyebiliriz. Menekşe Yaylası‘ndan başlayıp Datça’ya kadar uzanırsanız kafanızı çevirdiğiniz her köşede çadırı atacak bir alan bulabilirsiniz.
9. Seti River, Nepal
Bolkarları anlatırken Karagöl demiştik hatırlarsanız. Su kenarı kampı için nefes kesici olabilir.
10. Joffre Lakes, British Columbia, Kanada
Bir Karagöl daha ama bu sefer kuzeyden. Karadeniz’e uğramadan olmaz. Artvin, Şavşat ilçesindeki Sahara Milli Parkı’nda Karagöl inanılmaz bir bölgedir.
11. Koh Rong Sanloem, Kamboçya
Altınoluk‘da günbatımını seçenekler arasına yazmayı unutmayın.
12. Joshua Tree National Park, California, ABD
Yıldızlı bir gecenin yıldızlı bir gece olduğunu Kabak Koyu‘nda bir çadırda anlarsınız. Daha zahmetli ve kısıtlı imkanlara katlanırsanız Tuz Gölü çevresinde de akıl alan görüntülere uyanabilirsiniz.
Kaynak: Listelist
1 Comment
Gököeada da İstanbul’a yakın kamp yapmak için iyi bir alternatif.