Yaşadığımız dünya yüzlerce farklı kültüre ev sahipliği yapıyor. Bize acayip, garip, hatta korkutucu gelen birçok şey başka kültürlerde kutlamaya değer olabiliyor. Dünyanın birçok ülkesinde insanlar bu farklı kültürlerini festivaller sayesinde tanıtıyor, sürdürüyor. Her ay dünyada çeşitli festivaller, etkinlikler düzenleniyor. Belki de daha önce hiç duymadığınız bu ilginç etkinlikleri sizin için derledik.
Maymun Açık Büfe Festivali – Tayland
Her yıl Kasım ayının son Pazar günü, Tayland’ın başkenti Bangkok’un kuzeyindeki Lopburi kasabasında dünyanın en ilginç festivallerinden birisi düzenleniyor. “Maymun Açık Büfe Festivali”nde (Monkey Buffet Festival), yaşayan 3000 maymun için, meyve sebzelerle donatılmış devasa bir açık büfe kuruluyor. Bölgenin en önemli turistik etkinliğine katılan izleyiciler de uzaktan bu manzarayı izleyerek farklı bir keyif yaşıyorlar. Tayland’ın en ilginç festivallerinden biri olan Maymun Açık Büfe Festivali, her yıl yüzbinlerce turisti Lopburi kasabasına çekiyor.
Su Festivali (Bon Om Touk) – Kamboçya
Kamboçya’daki iki büyük nehirden biri olan Tonle Sap her sene kuzeyden güneye akarken Kasım ayında yönünü değiştiriyor. Nedeni ise; Mekong Nehri yağmur mevsiminde taşıdığı bol suyla, Tonle Sap Nehri üzerinden ülkenin tam ortasındaki Tonle Sap Gölü’ne doğru akarken, kuru mevsimde Mekong’un suları azaldığında akıntı yön değiştiriyor. Nehrin ters akmaya başladığı gün, Kamboçya’da büyük şenliklerle kutlanıyor. Su Şenlikleri’nin en büyüğü başkent Phnom Penh’de. Kutlamalar sırasında şehrin nüfusu 1,2 milyondan 2,5 milyona fırlıyor; hayat tamamen duruyor ve herkes sadece kutlamalara odaklanıyor. Kamboçya’nın en büyük festivali olan Boon Om Touk, dünya üzerinde görülmesi gereken en değişik ve zevkli festivallerden biri olarak anılıyor.
La Fugarena Festivali – İtalya
Avrupa’nın en otantik ve eski halk festivallerinden biri olan Fugarena Festivali, her Kasım ayında İtalya’da gerçekleşiyor. Festival, Piazza d’Armi meydanında yakılan ateşle başlayıp, halkın bu göz alıcı ateşin etrafını çevrelemesiyle devam ediyor. La Fugarena Festivali’nin kökeni, putperest inancına sahip Kelt kavimlerinin şükür ateşlerine dayanıyor. Keltlerin zamanında, etlerini kullandıkları sığırların geriye kalan kemikleri biriktirilir ve kutsal sayılan gün geldiğinde ise bu kemikler ateşe atılırdı. Ateşe ilahi bir anlam yükleyen Keltler, bu şekilde tanrılarına şükran sunduklarına inanırlardı. Fakat bu ateşe günümüzde sığır kemikleri yerine, toplum için değerli olan üzüm ve zeytin ağaçlarından parçalar atılıyor.
Richterswil Şalgam Festivali (Richterswil Räbechilbi) – İsviçre
İsviçre’de gerçekleşen Richterswil Şalgam Festivali, her Kasım ayında düzenleniyor. Her yıl Kasım ayında toplanan ilk şalgamlarla kutlanan festival, Zürih Gölü kıyısındaki 12 bin nüfusa sahip olan Richterswill kasabasında gerçekleşiyor. Peki bu şalgamlarla ne yapılıyor dersiniz? Tek tek oyulup, mumlarla aydınlatılıyor! Evlerin pencerelerini ve sokakları süsleyen bu şalgamlar, ortaya harika bir görüntü çıkarıyor. Ayrıca bu şalgamlardan yapılan şamdanlarla süslenmiş araçların katıldığı kortej, Richterswill kasabasını boydan boya geziyor. Konserler ve yarışmaların düzenlendiği festival aynı zamanda 1998’de Guiness Rekorlar Kitabı’nda da yerini almış.
Şenlik Ateşi Festivali (Bonfire Night Festival) – İngiltere
Guy Fawkes Night olarak bilinen Bonfire Night şenliğinin tarihi 17.yüzyıl başlarına dayanır. Katoliklerin, o dönemin protestan kralı James I’i öldürme teşebbüsü başarısızlıkla sonuçlanır ve 5 Kasım 1605 günü Kral James I’i öldürmek isteyen Guy Fawkes tutuklanır. Bu tarihten itibaren İngiltere’nin Doğu Sussex bölgesindeki Lewes Kasabası’nda kutlamalar yapılmaya başlanır. Zamanla diğer bölgelere de yayılan bu kutlama günümüzde görkemli gösterilere sahne oluyor. Havai fişekler ve ateşlerle gece aydınlatılarak tüm kötülükler kovuluyor. Londra’da renkli bir şekilde kutlanan Bonfire Night her yıl 5 Kasım’da gökyüzünü aydınlatıyor.
Kaynak: Jabiroo