Kayıp Dünya, Pakistan Gezi Rehberi

Pakistan veya resmî adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya’da ülke. Umman Denizi’ne 1046 km kıyısı vardır.

Batısında Afganistan ve İran, kuzeyinde Çin, doğusunda Hindistan vardır. Nüfus bakımından dünyada 6.’dır.

1947’de İngiliz sömürgesindeki Hindistan’dan, yaşanan kanlı bir mücadele sonrası ayrılarak 14 Ağustos 1947’de kurulmuştur. Daha sonrasında yine bir bölünme yaşayıp, batısı bugünkü Pakistan doğusu da Bangladeş olmuştur.

Pakistan’da Pencap, Sind, Kuzeybatı Sınır Eyaleti ve Belucistan olmak üzere 4 eyalet vardır. Federal başkent İslamabad’dır.

“Pakistan” Urdu dilinde ve Fars dilinde “Pak ülke” anlamına gelmektedir. İlk olarak “PAKSTAN” sözcüğü Choudhary Rahmat Ali tarafından 1934 yılında telafuz edilmiştir ve İngiltere’nin eski Hindistan sömürgesinin 5 eski eyaletinin harflerinden türetilmiştir. Söz konusu eyaletler bugün Pakistan’ı meydana getirmektedir.

P– Pencap
A– Afganya (ülkenin Kuzeybatı bölgesi)
K– Keşmir
S– Sind
TAN – BelucisTAN => PAKSTAN => PAKİSTAN

Pakistan’ın kuzeydoğusunda Çin Halk Cumhuriyeti, kuzeybatısında ve batısında Afganistan, doğusunda Hindistan ve güneybatısında İran yer almaktadır. Ülkenin yüzölçümü 796.095 kilometrekaredir. En yüksek noktası, 8.611 metre ile dünyanın ikinci en yüksek zirvesi olanHimalayalar’daki K-2 Godwin Austen Zirvesi’dir.

Pakistan, Güney Asya, Orta Asya ve Orta Doğu bölgelerinin kültürel, sosyal ve tarihi etkisi altında, değişik dil, mezhep ve etnik gruplara mensup 160 milyon civarında nüfusa sahiptir. Toplam nüfusun %96,68’i Müslümandır. Müslüman nüfusun %20’sini Şiiler, geriye kalanınıSünniler oluşturmaktadır. Nüfusun %3,32’sini ise Hıristiyan, Hindu, Sih ve Budistler oluşturmaktadır. Gayrimüslim azınlıklar içinde en büyük grubu %1,55 ile Hıristiyanlar teşkil etmektedir. Pencap Eyaleti’nde Pencabiler, Sind Eyaleti’nde Sindler, Kuzey Batı Sınır Eyaleti’ndePathanlar, Belucistan Eyaleti’nde Beluciler ağırlıklı olarak yerel nüfusu oluşturmaktadır. Pakistan İran’dan sonra, dünyanın ikinci büyük Şii ülkesidir.

Müslümanlığın Güney Asya’da kitlesel yayılışı 11. yüzyılda Gazneliler Devleti’nin kurulması ile başlamıştır. 1000-1026 yıllarında Pencap’a yaptığı akınlarla İslamiyeti Alt-kıtaya sokan Gazneli Mahmud döneminde, özellikle Sufi düşüncesine bağlı İslam bilginleri bölgede İslamiyetin yayılmasında etkili olmuşlardır. Alt-kıtadaki Babür İmparatorluğu ’nun kurucusu Babür Şah, 1526’da Delhi yakınlarında Penipat’da Delhi Sultanlığı’nın son yöneticisi İbrahim Lodi’yi yenerek Delhi Sultanlığına son vermiştir. 17. yüzyıldan itibaren İngilizler bölgeye öncelikle Doğu Hindistan Şirketi (East Indian Company) aracılığıyla girmeye başlamışlardır. Şirket, ilk fabrikasını 1612 yılında açmıştır. 1858-1859 yıllarında ilk bağımsızlık savaşı olarak da tanımlanan geniş çaplı bir ayaklanma, şirketin yönetimindeki toprakların İngiliz Krallığı yönetimine geçmesi ile sonuçlanmıştır. 1858 yılında İngiltere Parlamentosu Hindistan’ın İngiliz Krallığı yönetimine alındığına dair bir kanunu kabul etmiştir.

Sir Seyyid Ahmed Han, Ağa Han Hint Yıldızı gibi liderlerin öncülüğünde Hint Müslümanları 1906 yılında “Tüm Hindistan Müslüman Ligi” (All Indian Muslim League) Partisini kurmuşlardır.Bu parti ve Sir Seyyid Ahmed Han başta İngilizler tarafından desteklenerek kendisine Hint Yıldızı ünvanı verilmiştir.

Müslüman Ligi’nin Muhammed Ali Cinnah’ın başkanlığındaki 23 Mart 1940 tarihli oturumunda Hindistan’ın Müslümanlar ve Gayrimüslimler arasında bölünmesi kararı alınmıştır. 23 Mart halen, Pakistan’da, “Pakistan Günü” olarak kutlanmaktadır.

14 Ağustos 1947 yılında Muhammed Ali Cinnah, Pakistan Genel Valisi olmuş ve Pakistan bağımsızlığını kazanmıştır. Bilahare, milyonlarca Müslüman, Hindu ve Sih’in mübadelesibaşlamış, toplam 12 milyon civarında kişi sınırın iki tarafında yer değiştirmiştir.

1971’e kadar Pakistan bugünkü Pakistan (Batı Pakistan) ve Bangladeş (Doğu Pakistan) topraklarından oluşmaktaydı. Hindistan ve İngiltere’nin de etkisiyle 1971 yılındaki iç savaştan sonra Doğu Pakistan Bangladeş adında bağımsızlığını ilan etti. Bu savaştan sonra Pakistan ile Bangladeş’in arası düzelmedi.

Ülkede 1999 yılında gerçekleşen askeri darbe ile Pervez Müşerref tüm yetkileri kendisinde toplamıştır. 2008 Ocakta genel seçimlere gidilmesi kararı alınmıştır. Sürgünde bulunan eski başbakan Benazir Butto 2007 Ekimde ülkesine dönmüş ve döndüğünde düzenlenen saldırıdan yara almadan kurtulurken 140 civarında kişi ölmüştür. Bundan sonra karışıklıklar devam ederken olağanüstü hal ilan edilmiş ancak 1 ay sonra kaldırılmıştır. Bu süreçte sürgünde bulunan muhaleefet lideri Navaz Şerif de ülkesine dönmüştür. Aralık 2007 Pakistan için çok kötü bir dönem olmuş ve Benazir Butto öldürülmüştür. Butto’nun ölümünden sonra yaşanan şiddet olaylarında onlarca kişi ölmüş, milyonlarca dolarlık maddi hasar meydana gelmiştir. Bunun üzerine seçimler Şubat 2008’e ertelenmiştir. Ertelenen seçimler 18 Şubat 2008’de yapılmış ve devlet başkanı Müşerref’in partisi yenilgiye uğrarken Buttoların partisi birinci, Navaz Şerif’in partisi ise ikinci olmuştur. Buna rağmen Müşerref önce devlet başkanlığı görevini sürdüreceğini açıklamakla beraber, sonra ordunun desteğini kaybederek 18 Ağustos 2008’de devlet başkanlığı görevinden istifa etmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nin diplomatik baskısıyla Pakistan dindar kesime savaş açmıştır. Pakistan’da dindar köyleri Amerikan insansız uçakları ve Pakistan hava kuvvetleri bombalamıştır. Eskiden radikal islamın merkezi olan medreseler bombalanarak, aşiretler bölgesi kısmen konrtol altına alınmıştır.

 

Pakistan‘ın nüfusu 2010’da 170 milyon olarak tahmin ediliyor.Bu nüfus Pakistan’ı dünyanın en büyük 6. devleti yapmakta ve Pakistan nüfus bakımından Brezilya ‘nın gerisinde, Rusya’nın önündedir. Pakistan’ın 1951’de 34 milyon nüfus vardı. Pakistan‘ın nüfus artış 2010 yılında %1.6 olarak kaydedilmiştir.Güney Pakistan’da nüfusun çoğu İndus Nehri çevresinde yaşar.Nüfus büyüklüğne göre Karaçi Pakistan’ın en büyük kentidir.Ülkenin kuzeyinde nüfus daha çok Lahor, Faysalabad, Rawalpindi, İslamabad, Gujranwala, Gujrat, Jhelum, Sargodha veSheikhupura kentlerinin oluşturduğu yay şeklindeki bir alanda yaşar.Pakistan nüfusunun yaklaşık %20 si yoksulluk sınır altında yaşamaktadır. 2006 yılı itibariyle ortalama yaşam süresi kadınlarda 63 , erkeklerde 62 yıl olarak tespit edilmiştir.Sağlık giderleri GSYİH’nın %2’dir (2006). Pakistan 60’dan fazla dilin konuşulduğu bir devlettir. İngilizce resmi dil olup, resmi iş, devlet ve hukuk sözleşmelerinde kullanılır.Urduca ise ulusal dildir. Pencap dili Pencap eyaletinin resmi dilidir ve ayrıca Saraiki dili Pencap eyaletinde büyük oranda konuşulur. Peştuca ise Khyber Pakhtunkhwa eyaletinin, Sindi dili ise Sind ve Beluçistan eyaletlerinin resmi dilidir. Pakistan dünyada müslümanların çoğunlukta olduğu ikinci devlettir ve ayrıca ikinci en büyük Şiinüfusuna sahiptir.

İslam 173.000.000 (%97) (ağırlıkllı Sunni, %5-20 Şii,ve %2,3 Ahmedi ).
Hinduizm 3.200.000 (%1,6)
Hıristiyan 3.800,000 (%1,6)
Sih 20.000 (%0,001)

 

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

10 Comments

  • merhaba,

    ben eylül ayı sonlarına doğru pakistan ve hindistan a gitmek istiyorum. (Aslına bakarsanız Keşmir e de gitmek istiyorum ama bu pek mümkün olamayacak sanırım 🙁 )

    bir gezi arkadaşı bulabilir miyim bilmiyorum. o yüzden yanlız bir bayan oralarda tek başına seyahat edip, rahatça gezebilir mi merak ediyorum. bana gezim ile ilgili daha yarıntılı tavsiyelerde bulunmanızı rica ederim.

    teşekkürler.

    • Gökçe selamlar, dilersen Seyahat Blogları Topluluğunun facebook grup sayfasına bak belki birileri çıkabilir.

      • merhaba,

        ne yazık ki pakistan hakkında şuana kadar pek olumlu şeyler duyamadığım ve pek bilgi verecek gezgin bulamadığım için, ekimde sadece hindistan a gidecek bir tura katılıyorum. 🙁

        facebookta Seyahat Blogları nı beğendim. umarım bir sonraki gezim için daha aydınlatıcı ve beni yolumdan caydırmayıcı birileri ile karşılaşırım….

    • Valla açıkçası bende gitmek istiyorum sizin içinde uygun olursa size eşlik etmek gezi arkadaşı olmak isterim

  • Bende pakistana gitmek istiyorum. Ancak annem beni öldürür yinede tek yollamaz. Yüzlerce siteye baktım bir tane bile Pakistan turu bulamadım. Sinirlerim bozuldu. Bildiğiniz bir şirket var mı? Pakistan’a tur düzenleyen.

  • ben pakistandan 4 ay kaldım ve soylenenleri aksine cok memnundum oradakı ınsanların türk hayranlığı ıse ayrı bi mutluluk vericiydi

  • Arkadaşlar Şuan Pakistandayım ve genel olarak insanlar buraya tek başına gelmekten korkuyor korkmanızı gerektirecek hiç bir şey yok . Şuan Islamabaddayım ve gayet rahat bir şekilde geceleri tek başıma çıkıp dolaşabiliyorum . Sadece türk olduğunu söylemeniz yeterli size direk türk filimlerini soruyorlar , Aşk-ı memnu , Mira sultan hakkında kısa bir sohbet edip hemen samimi olabilirsiniz . Sadece biraz cesaretli olun yeterli

    • 2019 yılı Mart ayı Pakistan seyahati yapmak isteyenler iletişime geçebilir

  • Amatör Fotoğrafçıyım, 2019 yılı mart ayı gibi Pakistan seyahati yapmak istiyorum, Özellikle fotoğraf la ilgilenen arkadaşlar’la görüşmek isterim

  • Selam Pakistan vizesi alımı ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim. Davetiye mektubu nasıl temin edebiliriz. cevabınız için şimdiden teşeklürler

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!