Öncelikli olarak seyahat sektörünün e-ticaret tarafındaki gelecek projeksiyonunu daha net ortaya koyabilmek adına elimizdeki bazı verileri değerlendirerek başlamak daha doğru olacaktır.
2016 yılı BTK ( Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ) tarafından yayınlanan rapora göre
e-ticaret sektörünün Türkiye’deki yıllık hacmi 30,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiş. Sektrörel bazlı olarak incelendiğinde seyahat sektörünün 10,1 milyar TL ile % 33’lük en büyük paya sahip olması ile birlikte 3 yıllık büyüme hızının ortalama %15 olması ise e-ticaret hacminin önemini ortaya koyuyor.
2017 yılında Türkiye’ye ziyaret gerçekleştiren her 100 misafirden, 65’i uçak biletini, 55’i ise konaklama ve diğer alt hizmetleri internet üzerinden bireysel olarak satın almış.
Teknolojinin her alanda insanların hayatlarını kolaylaştırdığı günümüzde seyahat sektörü açısından bu gelişmeler yeni ve güçlü bir pazar oluşmaktadır. Ürettiğimiz hizmetleri bu teknolojik gelişmeler sayesinde geliştirebiliyor, kullanıcılardan gelen değerlendirmelere göre hızlı aksiyonlar alarak iyileştirebiliyoruz. Bu gelişmeler karşısında sektörümüz için kullanıcılara online hizmet alabilecekleri çeşitli platformları sunmak önemli bir konu haline geliyor.
Google yeni nesil seyahat alışkanlıkları raporuna göre seyahat edenler ihtiyaç duyduğu hizmet ve servisleri % 91 oranında arama motorları kanalıyla internetten buluyor.
İnsanlar seyahat etmeden önce gideceği yerin harita görüntüsünü, lokasyon bilgisini, hava durumunu, otele nasıl ulaşacağını ve keşfedilecek yerleri internet aracılığı araştırıyor.
Havalimanı ile otel arası mesafe, otel ile gezilecek yerler arasındaki mesafe ve kent merkezine ulaşım arama motorlarında en çok cevabı aranan sorular arasında bu da ulaşımın konaklama, uçuş hizmetleri, tatil ve iş seyahatleri için ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.
Tüm bu veriler özel yolculuk hizmetlerinin de teknolojik yolculuk uygulamaları ile sektör paralelinde dijital olarak gelişmeler göstereceğini ve vazgeçilmez parçası olacağını gösteriyor.
*** PROGO bu noktada nasıl bir misyon üsleniyor. Güncel UBER ve TAKSİCİ tartışmasında nerede konumlanıyor? Çözüm önerileniz nelerdir?
PROGO bireysel kullanıcılar ve kurumlar için geliştirilmiş adresten adrese, adresten havalimanına ve şehirlerarası yolculuklarda kullanabilen bir “akıllı yolculuk” uygulamasıdır. Türkiye’de 5 bölgede özel taşımacılık alanında faaliyet gösteren, öz mal filosuyla yılda 400.000 özel yolcu taşıyan geleneksel taşımacılık firmamızın altyapısıyla PROGO, %100 yerli sermaye, yasal ve güvenli yolculuk hizmeti sunmaktadır.
Türkiye’de yasal taşımacılık yapan Ulaştırma Bakanlığı’ndan lisanslı 45.000 araç ve 1873 adet turizm taşımacısı firma bulunuyor. Ülkemizin katma değeri yüksek sektörü turizmde yerli ve yabancı misafirlere hizmet üretme modellerimizi hep birlikte gözden geçirmeliyiz.
PROGO bu amaçla, seyahat sektöründeki dijital dönüşüme, yerli ve yabancı turistin, seyyahın bireysel olarak aplikasyon ve internet aracılığı ile ulaşabileceği, yolculuğunu 6 saat önce planlayabildiği, ücretini şeffaf bir şekilde değerlendirdiği, çocuk koltuğundan, ikram hizmetlerine kadar birçok ek hizmeti satın alabildiği yenilikçi bir hizmet sunuyor.
PROGO, sistem rezervasyon ile çalışmakta olup, minimum 6 saat sonrasına yolculuklarınızı planlayabildiğiniz, kamusal ulaşımın rakibi değil destekleyicisi olduğu bir seyahat acentesi ve karayolu taşıma uygulamasıdır.
Yasal ve teknoloji kavramları birbirine karşı değil destekleyici kavramlardır. PROGO tüm bu süreçte, taksi ve benzeri kamusal ulaşımın rakibi olmadığı gibi bu ülkede ciddi bir ekonomi üreten, seyahat ve ulaştırma sektörleri için yasal zemini işaret ediyor. Nasıl uçak bileti ve konaklamanızı saatler öncesinden planlıyor ve dijital olarak alabiliyorsanız, yolculuk ve transfer hizmetlerinizi de aynı şekilde alabileceğiniz birçok platform olacağını öngörüyoruz. PROGO bu anlamda 9 ilde hizmet veren, şehir içi ve şehirler arası tüm yolculuk hizmetlerini sunabilen, 1-13 pax arasında Mercedes Vito ve Sprinter araçlarla hizmet veren tek uygulama olarak sektöre öncülük ediyor.