Gazi Global ve uçak bileti arama motoru Kolay Yolculuk’un Genel Müdürü Yonca Karavit ile sektör üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Öncelikle hoşgeldiniz, ziyaretçilerimize kendinizi biraz tanıtabilir misiniz?
Ben Yonca Karavit , Ankara doğumluyum . 30 yıldır Turizm sektörünün içindeyim . Aslında sanıyorum Turizm bir şekilde genlerime ailem tarafından taşınmış . Amcam THY Kargo bölümünün kurucusudur , babam THY’de uzun yıllar rezervasyon –satış sorumlusu olarak görev yaptı . Ben onlardan bayrağı devralıp alıp Nova Turizm Seyahat acentesinde iş hayatıma başladım , uzun yıllar süren acente deneyimimden sonra Türkiye’nin ilk özel havayolu olan Noble hava taşımacılığı, sonrasında İtalyan havayollarında çalıştım . Ofis ortamından – seyahat edenlerle çok yakın olduğunuz havalimanı operasyonu dahil olmak üzere teknolojinin henüz olmadığı günlerden bugüne kadar aynı sektörde keyifle görev yapıyorum .
Shop&Miles ve American Express kredi kartlarının 7/24 Seyahat ve Concierge hizmetlerini verdiğimiz Be Travel’da ise yaklaşık 8 yıl call center yöneticiliği yaptım .
Bu görev sırasında A+ müşteri kitlesinin vip talepleri, eventler ve organizasyonlarıyla da birebir ilgilendim
Son 3 yıldır ise KolayYolculuk.com’da son kullanıcıya açık olan web sitemiz üzerinden ağırlıklı olarak uçak bileti , otel ve rent a car satışı gerçekleştirdiğimiz online Dünya’nın içindeyim.
Bize biraz “Kolay Yolculuk” hakkında bilgi verebilir misiniz?
KolayYolculuk.com Online uçak bileti satışı, otel rezervasyonu, araç kiralama, gibi alanlarda faaliyet gösteren Türsab A grubu ve IATA bir seyahat acentası . İnterneti kullanabilen herkes sitemiz üzerinden en kolay şekilde uçak bileti satın alabilir.
Sitemizin çok kullanışlı ve anlaşılır olduğunu düşünüyoruz.
2015 senesinde Anadolujet havayollardan aldığımız en başarılı acente ödülü bize doğru yolda olduğumuzu hissettiriyor ve daha iyisini yapmaya teşvik ediyor .
“Kolay Yolculuk”u rakiplerinden ayıran en büyük özellik nedir?
Sitemizin anlaşılır ve sade olması bizi rakiplerimizden ayırıyor. Ayrıca kullanıcılar ne görüyorsa onu satın alıyorlar. Karşılarına ödeme aşamasında sürpriz bir fiyat ,ekstra bir ücret çıkmıyor. Elbette fiyatların uygun olması da satış grafiğini yükselten bir etken .
Satış sonrasındaki desteğimizle de bilet satın alan kullanıcıların kendilerini yalnız hissetmedikleri bir ortam yarattık . Her ne kadar online satışlarda kullanıcılarla minimum iletişim olduğu düşünülse de satın alma sonrasındaki destek çok önemli .
Yakın zamanda gerçekleştirmeyi planladığınız yenilikleriniz olacak mı?
Sitemize katmak istediğimiz yenilikler listesi çok uzun 🙂 yazılım ekibimiz üzerinde süratle çalışıyor. Bu durumda tüm takipçilerimize bizi izlemeye devam edin demek istiyoruz yalnızca
“Kolay Yolculuk” üzerinden rezervasyon yapan kişiler en çok hangi bölgelere ilgi gösteriyorlar?
Yurtdışı biletlerde biraz da vize işlemlerdeki zorluklar sebebiyle vize istemeyen ülkeler tercih sebebi oluyor Karadağ , Sırbistan, Makedonya, Kıbrıs , Günay Afrika
Avrupa klasikleri her zaman ilgi görüyor Paris, Londra, Milano, Amsterdam
Yurtiçinde ise özellikle yaz aylarında İzmir, Bodrum, Antalya, Dalaman
Otobüsle mesafesi oldukça uzun olan ve kültür geziler için çok önem taşıyan Trabzon, Kars, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin ve Nevşehir ise tercih edilen destinasyonlar
Türk kullanıcıların internet üzerinden bilet satın alma alışkanlıkları konusunda bilgi verebilir misin?
Türkiye’de elektronik ticaret sektörünün büyüme oranı yaklaşık yüzde 55 olmuştur.
Türkiye , Havacılık sektörünün en hızlı büyüdüğü ülke de diyebiliriz. . İnternet altyapısında istikrarlı ve güçlü bir sistem var . Türkiye’de genç nüfusun artması ile internetten alışveriş oranı da artmış durumda . Vize işlemlerinin zorluğu sebebiyle tercihler daha çok vize istemeyen ülkelere doğru kayıyor. Uçakla seyahatte yurt içi biletleri ise neredeyse otobüs fiyatlarına yakın olduğu için daha çok tercih edilmekte.
Son 2-3 yıl öncesine kadar Türk insanının toplumsal alışkanlıklarına bakıldığında seyahatlerini önceden planlamak gibi bir eğilimleri olduğunu görmezdik ancak son yıllarda bunun da değişim gösterdiğini ve özellikle genç jenerasyonunun planlarını önceden yapip biletlerini satın aldıklarını görüyoruz.
Sizce dijitale olan ilgi ne boyutta?
Özellikle son yıllarda Turizm sektörü internete ve yeni teknolojilere uyum sağlayan ve uygulaması olan en önemli endüstrilerin başında geliyor .
Seyahat acenteleri ve havayollarını inceleyecek olursanız hemen hepsinin online dünya’da yerini almış olduğunu göreceksiniz. Dünya’da bu sektörün lideri olan büyük firmalar Expedia, Booking.com gibi isimlerinde yönlendirmesiyle online taraf hareket kazanmış durumda.
Akıllı telefonların kullanımının artması, bu telefonlara uygun aplikasyonların yazılması , genç jenerasyonun teknolojiye olan yakınlığı , sosyal medyanın yoğun kullanımı ve hızlı hayat temposunda online alışverişlerin insanlara sunduğu zaman kazanımı bunların tümü dijitale olan ilginin çok yoğun olduğunu gösteriyor.
Önümüzdeki Ramazan bayramı tatil dönemi için takipçilerimize önerileriniz olacak mı?
Bayram dönemine az kaldı , bu sebeple uygun fiyatlı alternatifler yakalamak için planlarını şimdiden kesinleştirip biletlerini almalarını tavsiye ediyoruz.