Lüks tüketim malzemeleri üreten Fransız markası Kering SA, ilk çeyrek gelirini gösteren raporunu yayınladı. Analistlerin tahminine göre Gucci ayakkabılar ve Bottega Veneta marka çantalara olan talepte düşüşün nedenleri turizm sektöründeki yavaşlama ve doların güç kazanması.
Paris merkezli Kering Avrupa pazarının kapandığı perşembe günü yaptığı açıklamada, satışların yüzde 2.72 artışıyla 2.72 milyar Euro’ya (3.07 milyar Dolar) ulaştığını açıkladı. Bloomberg analistlerinin beklentisi 2.78 milyar Euro’ydu. Büyüme ise kurdaki oynaklık, birleşme ve elden çıkarmalar hesaba katılmayarak yüzde 4 olarak hesaplanırken analistlerin öngörüsü ise yüzde 5.6’ydı.
Gucci CEO’su Marco Bizzarri ve kreatif direktörü Alessandro Michele göreve gelmelerinin üzerinden neredeyse 1 yıl geçmişken Gucci’yi Kering’in en büyük markası haline getirmeyi başardılar. Onlar için sıradaki mücadelenin konusu ise Çin’deki yavaşlama,güçlü dolara ve yine satışlar üzerinde benzer etki gösteren Avrupa’daki bombalı saldırılara rağmen şirketin yakaladığı ivmeyi korumak olacak. Bu olumsuzluklar şirketin rakibi konumundaki LVMH’yi de etkiledi ve onlar da Kering SA gibi ilk çeyrek beklentilerini karşılayamayadılar.
Gucci’nin karşılaştırmalı satışları yüzde 3.1 artarken bir önceki çeyrekte yakalanan yüzde 4.8’lik artışın gerisinde kaldı. Exane BNP Paribas analisti Luca Solca bu durumu şöyle açıklıyor: “Michele’nin yaptığı tasarımlar bu dönemlik artışın bir bölümünü açıklıyor ayrıca önümüzdeki çeyrekte geçmiş büyüme rakamlarına dönüş bekliyoruz.” Ancak bu yavaş ilerleme bizlere bir kez daha “Roma bir günde kurulmadı.” dedirtiyor.
Trendlerde İyileşme Var
Şirketle yapılan bir toplu görüşmede satış trendinin Mart ayından itibaren toparlandığı belirtildi.
En büyük hayal kırıklığı ise bir diğer çeyrek daha satışlarında düşüş açıklayan çanta üreticisi Bottega Veneta’da yaşandı. Analistlerin beklentisinin iki katından fazla düşüş yaşayarak gelirleri yüzde 8.3 azalan markada satışlardaki düşüşün nedeni Hong Kong’un yarattığı etki, turizmdeki yavaşlamayla birlikte gelen Avrupa ve Asya arasındaki fiyat uçurumu olarak gösterildi.
Exane analisti Solca bu düşüşü ”Bottega daha fazla yaratıcılık ve inovasyona ihtiyaç duyuyor olabilir.” şeklinde yorumladı ve sözlerini “ İnovasyon ve yaratıcılığın az olması tüketiciye sıkıcı görünme riskine karşılık geliyor” şeklinde noktaladı.