Mısır Antik Eserler Bakanlığının açıklamasına göre ülkenin güney ili Sohag‘da ilk hanedanlık dönemine dayanan en az 7.000 yıllık bir kent ve mezarlık keşfedildi.
Bu keşif 2011’de Hüsnü Mübarek‘in devrilmesiyle sonuçlanan ayaklanmanın ardından tekrar eden başarısızlıklar yaşayan Mısır’ın sıkıntılı ama aynı zamanda hala ülkenin döviz konusunda ana gelir kaynağı olan turizm sektörü için bir nimet olabilir.
Bulunan şehrin yüksek rütbeli memurlara ve mezarlık görevlilerine ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. Bakanlık, açıklamada bu keşfin antik Mısır’ın en eski şehirlerinden biri Abidos hakkında yeni verilere ışık tutabileceğini değerlendirdi.
Uzmanlar Abidos şehrinin hanedanlık öncesi dönemin sonunda ve ilk dört hanedanlık boyunca Mısır’ın başkenti olduğunu söylüyor.
Antik şehir Yeni Krallık dönemindeki Nil’in üzerindeki el-Uksur kentinde bir anıt olan 1.Seti tapınağından 400 metre uzaklıkta bulundu.
Açıklamaya göre arkeologlar bu bölgede şimdiye kadar kulübeler, çömlek kalıntıları, demir araç gereçler ve ayrıca bir kısmı Abidos krallarının mezarlarından bile geniş olan 15 mezar ortaya çıkardı.
Bakanlık, “Ortaya çıkarılan mezarların bazı açılardan 1. Hanedanlık dönemine dayanan Abidos krallarının mezarlarından bile geniş olması orada gömülen insanların ne kadar önemli olduğunu ve onların erken dönem antik Mısır tarihindeki yüksek sosyal statülerini gösteriyor.” şeklinde açıklama yaptı.
Mısır’da turizm sektörü 2015 Ekim ayında 224 kişinin bulunduğu Rus uçağının düşürülmesinin ardından yeniden toparlanmak için mücadele verdi.
Mısır’ı ziyaret eden turist sayısında yaşanan değişimi ise sayılar gösteriyor: 2010 yılında Mısır’a giden turist sayısı 14.7 milyonun üzerindeyken 20011’de 9.8 milyona düşmüş. 2016 yılının ilk çeyreğinde ise bu sayı yalnızca 1.2 milyon olmuş, ki bu sayı da önceki seneden yalnızca 1 milyon düşük.