Momondo Türkiye Pazarlama Müdürü Serpil Öztürk Röportajı

Momondo Türkiye Pazarlama Müdürü Serpil Öztürk ile momondo ve teknolojinin seyahat üzerindeki etkisi hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi okuyucularımıza tanıtır mısınız?

Adım Serpil Öztürk ve global seyahat arama sitesi momondo‘nun Türkiye sözcüsüyüm. İstanbul’da büyüdüm, Türkiye pazarı ile Türklerin seyahat tercihleri hakkında kapsamlı bilgiye sahibim. Lisans eğitimimi Uludağ Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimimi ise Danimarka’daki Aalborg Üniversitesi’nde iletişim ve kültür alanında tamamladım. Şubat 2016’dan beri momondo’da çalışıyorum ve markanın online pazarlama ve marka yönetimi aktivitelerinden sorumluyum.

momondo hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

momondo.com.tr uçak bileti, otel ve araba kiralama fiyatlarını karşılaştıran bağımsız bir seyahat arama sitesi. Danimarka merkezli firmamız, 2006 yılında seyahat tutkunu teknoloji uzmanları tarafından kuruldu. Sahip olduğumuz benzersiz teknolojik altyapıyı, grubumuzun başka bir şirketi olan ve seyahat acentelerine yönelik çözümler sunan Speedfares’in zengin deneyimi üzerine inşa ettik. Büyük hava yolu şirketlerinden düşük maliyetli hava yollarına ve online seyahat acentelerine kadar fiyat karşılaştırması imkanı sunuyoruz. momondo tümüyle online bir şirket. Meta aramanın ortaya çıkması ve momondo‘nun kurulması, seyahat endüstrisi için bir dönüm noktasıydı ve seyahat ürünlerinin satışına yaklaşımı değiştirdi.

Bugün artık birçok insan, uçak bileti, otel ve araba kiralamak, fiyatlarını öğrenmek için tek bir kaynaktan arama yapmanın ne kadar büyük bir kolaylık sağladığını öğrenmiş durumda. Farklı farklı sitelerde en iyi fiyatı bulacağım diye saatlerce arama yapmaya hiç gerek yok. Veriler, momondo’nun 2016 yılında, dünya çapında 300 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edileceğini gösteriyor.

Son yıllarda gerçekleşen arama miktarlarına bakıldığında mobil kullanımında ciddi bir artış eğitimi var, momondo’nun bu konuda herhangi bir çalışması var mı?

Uygulama üzerinden yapılan aramalarda ciddi, tıklamalar ve rezervasyonlarda yıllık yüzde 89 oranında bir artış olduğunu gözlemledik. Bu büyüme gösteriyor ki, kullanıcılar mobil cihazları üzerinden sadece arama yapmıyor, aynı zamanda telefonlarını, üstelik giderek artan bir oranda, uçuş rezervasyonu ve ödemeler için de kullanıyorlar.

Hızla artan mobil kullanıcıların taleplerini karşılamak adına, uçuş ve otel uygulamamızda, öncelikle iOS işletim sisteminde başlattığımız ve daha sonra Android işletim sisteminde de devreye girecek olan güncellemeler yaptık. Yenilenen uygulamada, kullanıcı ara yüzü,  tasarım ve işlevsellik açısından yapılan iyileştirmelere yeni etkileşimler eklenerek kullanıcı deneyimi tümüyle elden geçirildi. Güncellenen uygulamamız ile kişiler seyahat esnasında dahi en uygun uçuşu ya da oteli bulabiliyor; bir nevi kendileri ‘en iyi seyahat acentesi’ haline geliyorlar.

Google’da aynı şey üzerinde çalışıyor ve çok yakında Amazon’da oyuna katılacak. Bunun momondo üzerinde bir etkisi düşünüyor musunuz?

Rekabetin, pazarın ve seyahat eko-sisteminin büyümesine olumlu etki edeceğini düşünüyoruz. Şirketimizi büyütmeyi hedefliyoruz ve odağımız, kullanıcıların sevdiği bir marka ve ürün yaratmak. Stratejimiz iki yönlü: Kullanıcılarımıza ilham vermek ve onları kendileri için ‘en iyi seyahat acentesi’ne dönüştürmek istiyoruz.

Seyahat endüstrisinin hızla gelişen teknolojinin etkisi altında kalacağını düşünüyor musunuz?

Kesinlikle! Doğru uygulandığı takdirde big data, kullanıcılara dünyayı keşfetmelerini sağlayan için çok değerli bilgiler ve tavsiyeler sunuyor, birbirinden bağımsız gibi görünün parçaları birleştirmelerine yardımcı oluyor. Uygunluğun ve sadık kullanıcıların anahtarı, kişiselleştirme.

momondo teknolojik gelişmelerle uyum sağlayabilecek yeni projeler üzerinde çalışıyor mu?

momondo sürekli olarak ürününü ve markasını geliştiriyor. Öncelikle, ana kanalımız olan web sitemiz üzerinde yoğunlaştık. Aramaları çok daha basit, sezgisel ve güvenilir hale getirmek için çalışıyoruz. Seyahat pazarı çok büyük, çeşitli alanlardan farklı oyunculardan oluşuyor. Hem turistik amaçlarla seyahat edenler hem de şirketler, mevcut seyahat seçeneklerini şeffaf bir şekilde görebilmenin çok zor olduğunu keşfetti. Sürekli inovasyon, ürün geliştirme ve hem kullanıcılar hem de pazar oyuncularıyla diyaloglar sayesinde momondo, yüzde yüz şeffaflık yaratma hedefiyle çıktığı yolda ilerlemeye devam ediyor.

Özelliklerimizden biri olan Flight Insight (Uçuş Bilgisi), şeffaflık yaratmak yönündeki çabalarımıza güzel bir örnek. Bu özellik sayesinde kullanıcılarımız, seyahat masrafları üzerinde büyük bir etkisi olan mekanizmaya dair bilgiler ediniyor. Flight Insight ile kullanıcılar en uygun bileti ararken, seyahat fiyatları üzerinde etkisi olan altı etken, kalkış tarihi, günü, saat, sezon, havaalanı ve hava yolu hakkında bilgi alabiliyor. Bunun yanı sıra Flight Insight, bu karmaşık pazarda şeffaflığın sağlanmasında da katkıda bulunuyor.

İkincisi, sürekli olarak uygulamamızı geliştiriyor, basit ve kullanıcı dostu hale getirmek için trendleri takip ediyoruz. Mobil, insanların bilgi için başvurduğu ana kanallardan biri haline geldi ve bu elbette seyahat pazarı için de geçerli.

En aktif olduğunuz pazarlar hangileri?

Şu an Türkiye, birçok Avrupa ülkesi, ABD, İngiltere, Çin, Rusya dahil, 35 pazarda faaliyet gösteriyor ve dünya çapında büyümemizi sürdürüyoruz.

momondo’nun Türkiye’deki durumunu başarılı buluyor musunuz?

Türkiye pazarına iki yıl önce girdik. Bu pazarda her zaman büyük bir potansiyel gördük ve rakamlar da bunun kanıtı. Türkiye web sitesinden yapılan aramalar son dönemde yüksek oranında arttı.

Son iki-üç yılda Türklerin tatil alışkanlıklarında köklü değişikliklere tanık olduk. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?

Elbette Türkiye’de ve faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde kişilerin alışkanlıklarını mercek altına alıyoruz. 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz bir araştırmadan örnek vereyim: Türkler, seyahatlerini planlarken, sırasıyla seyahat sitelerini, aile veya arkadaşlarının tavsiyelerini ve sosyal medyayı esas alıyor. Ya da yine yaptığımız araştırmaya göre, bu yıl biz Türkler en çok plaj tatilini tercih ettik. 2016’da yüzde 61’lik bir kesim plaj tatili planlarken, bu rakam 2015 yılında sadece yüzde 28 idi. Yine ilginç bir bilgi: Türkilerin yüzde 50’si yıl boyunca, tatilde harcamak üzere kenara para ayırmış.

momondo’nun Türkiye pazarına sunacağı yeni özellikler/hizmetler var mı?

Web sitemizde yeni hayata geçirdiğimiz “Anywhere Search” (Herhangi Bir Yer Ara) özelliğinden bahsedebiliriz. Hedefimiz, insanlara dünyayı gezmeleri için ilham vermek, onlara imkan sunmak. Bu doğrultuda, sadece kalkış havaalanı ve tarih belirterek arama yapma imkanı sağlayan yeni bir özellik geliştirdik. Bunun yanı sıra kullanıcılar belli bir ülke (örneğin Hollanda), bölge (örneğin Toskana) veya kıta (örneğin Kuzey Amerika) için arama yaparak, belirtilen yerlerde bulunan şehirlere uçuşları ve bilet fiyatlarını görebilirler.

 Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

momondo olarak, herkesin seyahat ederek yeni insanlar ve farklı kültürler tanımaya imkanı olması gerektiğine inanıyoruz. Seyahatin, zihnimizi açtığı bir gerçek. Yeni bir şeyi deneyimlediğimizde, etrafı farklı gözlerle görmeye başlıyoruz. Bu vizyon doğrultusunda geçtiğimiz günlerde global kampanyamız ‘Let’s Open Our World’ün startını verdik. Herkesi, kampanya hakkında daha fazla bilgi edinmeye ve (http://www.momondo.com.tr/letsopenourworld/) sitesini ziyaret etmeye davet ediyorum.

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!