Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, kısa süre önce önemli bir teste imza attı. Kurum katlanabilir kanatlar ile havacılığı çok daha verimli hale getirmek istiyor.
NASA‘nın uzun süredir “Spanwise Adaptive Wing (SAW)” isimli bir proje üzerinde çalışıyor. Armstrong Flight Research Center, Glenn Research Center, Langley Research Center, Boeing Research & Technology, ve Area-I Inc şirketlerinin ortak çalışması bu proje, katlanabilir uçak kanatlarına odaklanıyor.
Yeni geliştirilen sistem kanatları “ağır, yavaş ve çok enerji harcayan” hidrolik sistemler yerine hafızalı alaşım üzerine kuruyor. Bu yeni kanat sisteminin uç bölümleri termal olarak tetiklenebilen hafızalı alaşım sayesinde havada 70 derece kadar katlanabiliyor.
Peki bu kullanılacak sistem ne işe yarar?
NASA’nın açıklamasına göre pilotlar, bu kanat uçlarını kullanarak uçaklarını karşılarına çıkan şartlara uyumlu hale getirebiliyor. Bu ayarlama söylendiği kadarıyla büyük aerodinamik getiri anlamına geliyor. Hem sesten hızlı hem de yavaş uçaklara uygun olan kanat teknolojisi, daha pürüzsüz uçuşların önünü aralıyor, yakıt sarfiyatını azaltıyor.
Bu kanat sistemi elbette yolcu uçaklarının geleceği için de büyük önem arz ediyor. Seyahatlerin kalitesini arttıracak bu kanatların yolcu uçaklarında ne zaman kullanılmaya başlayacağı hakkında bir bilgi olmamasına rağmen kesin olarak kullanılacağı biliniyor.
Hidrolik sistemleri attığı için yüzde 80’e varan ağırlık avantajı getiren sistem, ufak boyutlu bir uçakta yapılan denemelerde de görevini başarıyla yerine getiriyor. Büyük uçaklara geleceği ne zaman belli olmayan SAW projesi gerçekten büyük gelecek vadediyor.