İskandinavya herkesin malumu olduğu üzere güneşin nimetlerinden pek de faydalanamayan, Kuzey Avrupa ülkelerinden oluşan oldukça soğuk bir coğrafya. Ancak bu ülkelerin içinde bir ülke ve o ülkenin içinde de öyle bir kasaba var ki, güneşten faydalanabilme konusunda çok daha bahtsız.
Norveç’in başkenti Oslo’nun 150 kilometre batısında yer alan Rjukan kasabası sakinleri yılda 6 ay boyunca güneşin yüzünü dahi göremiyorlar. Güneşe hasret kalan bahtsız kasabanın etrafı yüksek dağlarla çevrili ve kasaba tam olarak vadi tabanında kalıyor; bu yüzden de yılın büyük bir bölümü doğrudan güneş ışığı alamıyor.
Artık bu bahtsızlığa bir son vermek gerektiğini düşünen Rjukan kasabası sakinleri zekice bir çözüm bulmuşlar. Kasabanın tam karşısındaki tepenin en yüksek noktasına dev aynalar yerleştirmişler ve artık güneşli günlerin tadını çıkarıyorlar. Heliostat olarak bilinen bu gün düşürücü aynaların maliyeti ise 835 bin dolar.
“Peki bu fikir bunca zaman neden kimsenin aklına gelmedi?” diye sorabilirsiniz. Aslında gelmiş. Bu fikir bundan 100 yıl önce de akıl edilmiş ancak o zamanlar yeterli teknoloji mevcut olmadığı için hayata geçirilememiş.
Şimdilerde Rjukan kasabası sakinleri güneşin tadını rahatlıkla çıkarabiliyorlar. Bu akıllıca fikri ortaya atan ilk kişi olan ve 1907’de karanlık vadide hidroelektrik fabrikası inşa eden Norsk Hydro’nun kurucularından Sam Eyde’i ise şükranla anıyorlar.
Kaynak: Nolmus