Online Seyahatte Orta Doğu Yeni Rekabet Alanı

Küresel ekonomide olduğu gibi seyahat ekonomisinde de gelişmelerin BRIC ülkelerine (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) odaklanması yalnızca birkaç yıl önceydi.

Bu ülkelerin her biri 2000’lerin sonuna doğru gelişip, dünya çapında tüketicilik ve ticaret pazarına katılmışlardı. Zamanla hepsi farklı derecelerde başarı deneyimi(Brezilya konusunda ise acı bir deneyim) yaşadı ve şu an küresel boyutta kayda değer aktörler olarak görülüyorlar.

Ama söz konusu dönem, seyahat sektörünün ilgisini çekmeye değer yeni BRIC ülkelerinin ortaya çıkmasıyla uzun bir süre önce sona erdi.

Bu ikinci dalga ülkeler Arjantin, Pakistan, Vietnam, Türkiye ve Endonezya gibi oldukça yoğun nufüslu ülkeler; Örneğin, Endonezya ve Pakistan 250 milyon ve 180 milyon civarında yerleşik halka sahip) ve bu ülkelerde online nüfuz çok hızlı gelişiyor.

Yine de seyahat sektöründeki çoğu kimseye Hindistan ve Çin konusunda olduğu gibi, büyümekte olan orta sınıf ve muhtemelen daha önemlisi seyahat alt yapısındaki büyük yatırımdan ötürü Orta Doğu heyecan verici geliyor.

Örneğin Dubai kendini yalnızca garip binaların ve Emirates Hava Yolları’nın memleketi olarak değil, aynı zamanda küresel havacılığın çok önemli ve stratejik merkezi olarak da kabul ettirdi.

İran, Suudi Arabistan, Umman, Ürdün ve Mısır gibi devlerin bulunduğu bölgedeki gelişmenin bir sonucu olarak, Flyln gibi yerli online seyahat markaları dünyanın herhangi bir yerinden şirketlerle ortak olabiliyorlar.

Bunlar Güney Afrika merkezli TravelStart, HotelCombined ve Wego gibi bölgeyi kendi gelişme planları açısından kritik olarak gören şirketleri içeriyor, tıpkı küresel devlerin Asya Pasifik gibi mevcut yenilikçi-enerjik bölgelere odaklandığı gibi.

Örnek olarak Wego, kendileri ve başka birkaç şirketin Orta Doğu’daki gezginler için özel hazırlanmış internet sitesi ve hizmetler oluşturarak sektörde ilk hamle avantajına sahip olduğunu belirtti.

Geçtimiz hafta Singapur’daki WeblnTravel konferansında konuşan şirketin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Genel Müdürü Mamoun Hmedan, 2013’ten bu yana şirketin %700 büyüdüğünü,bu aşamada bunun gezginlerin genellikle uçuş arama trendinden (%65 uçuş aramaya karşı %35 otel arama) kaynaklı olduğunu söyledi.

Orta Doğu pazarına giriş yapan yabancı şirketlerin stratejisinde ise, mobil öncelikli sistem ve gezginler için bazı ince ayrıntıların sağlanması kadar sitede yerel para biriminin kullanılması ve Arapça seçenek sunulması merkezi önem taşıyor.

Örneğin, çoğu gezgin hala seyahat acentasıyla geçirdiği zaman ve aldığı hizmete değer veriyor.

Ama burada Avrupa ve Kuzey Amerika’daki geleneksel turist bölgelerinden uzağa ve ayrıca online tabanlı arama ve rezervasyona somut bir geçiş var. (tıpkı geçenlerde Booking.com’un Asya Pasifik’teki değişen ve olgunlaşan duruma işaret ettiği gibi).

Merkezleri bölge dışında bulunan ve bölgede belli bir aşama kaydeden bu şirketlerin, bu alana hakim olmaya ne kadar süre devam edecekleri ise tartışma konusu. Ama büyük olasılıkla çok da uzun sürmeyecek!

Hintli online seyahat acentesi Cleartrip, piyasayı hedefleyen yoğun çabalarından sonra Orta Doğu piyasasında iyi bir yer edinmiş ve dış piyasada önemli amaçları olan bir şirket.

Bu yerli yapım online seyahat markalarının bölgede üne kavuşamayacağı anlamına gelmiyor -hatta tam tersi!

Ancak bazıları, pazara dışarıdan gelen katılımcıların deneyimi ve varolan teknolojinin onların yararına olacağını iddia ediyor.
Yine de, Asya Pasifik’te yaşananın bir benzeri bu alanda da yaşanabilir.

Yabancı markalar gelip pazarda pay elde etmek için şanslarını deneyebilir, ama ancak piyasa olgunlaştığında yerli markalar adım atıp pazara erken katılanları yerinden ettiğinde sonuç alacaklardır.

Kapak Görseli: Mena Herald

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!