Pazarlamasyon blogu yönetici ortağı ve Uzakrota Travel Marketing Summit konuşmacılarından Haydar Özkömürcü ile turizm pazarlaması üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Öncelikle hoşgeldiniz, ziyaretçilerimize kendinizi biraz tanıtabilir misiniz ?
14 yıllık dijital macerama blogger olarak başladım ve halen içerik pazarlaması odağında çalışmalarıma devam ediyorum. 250’yi aşkın global ve ulusal marka ile bu süreç içerisinde çalışma şansı buldum. Halihazırda Pazarlamasyon’da yönetici ortak olarak çalışmalara devam etmekteyim. Bunun dışında mutlaka haftamın en az 10 saatini eğitim/seminerlere ayırmaya çalışıyorum.
Bize biraz Pazarlamasyon hakkında bilgi verebilir misiniz?
Pazarlamasyon 2011 yılında kurulmuş olan ve şuan sektörün en çok okunan bütünleşik pazarlama blogu olmuş bir platform. Gerek hazırlamış olduğumuz sektörel raporlar gerekse özel yazı dizileri ile pazarlama ekosistemine fayda sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda 2016 Nisan’ında gerçekleştirmeye başlayacağımız Marketing Meetup serileri ile yine sektöre katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Pazarlama blogu yöneticisi olarak turizm pazarlamasıyla ilgili birkaç soru yöneltmek istiyorum. Sence turizm firmaları ve oteller günümüz teknolojisine ayak uydurabildiler mi?
Buradaki soru Türkiye’yi kapsıyorsa kesinlikle hayır. Turizm firmalarımız ve otellerimiz ile globaldeki gelişmeleri karşılaştırdığımızda sanki daha yeni Sanayi Devrimi yaşıyormuşuz gibi hissediyorum. En basit mail segmentasyonu işlemleri dahi henüz bir çok firma tarafından yapılamamış durumda. Hiç bir bağım olmamasına rağmen her hafta beni Paris’e uçurmak için mail atan bir sapık turizm firmam var mesela. Global otel zincirlerinin Türkiye ayaklarında ise tek yapılan lokalizasyon işlemi yalnızca sitelerini Türkçe’ye çevirmekten ibaret kalabiliyor.
Turizm firmaları ve oteller öne çıkmak için ve kusursuz bir pazarlama stratejisi için neler yapmalı?
Her şeyden önce dijitale bütçe ayırmalılar. Elbette dünya dijitalin çevresinde dönmüyor ancak her turizm pazarlaması lafını duyduğumda aylık 50TL Facebook reklam bütçesi ayıran oteller zinciri bir müşterim aklıma geliyor. Bütünleşik pazarlama stratejisi oluştururken halkanın tüm paydaşlarına ciddi bir şekilde eğilmek gerekiyor. Tıpkı ekonomideki yatırım sepeti gibi. Ne kadar farklı alana yatırım yaparsanız, riski o kadar azaltmış olursunuz.
Peki destinasyon pazarlamasına geçelim, sence ülkemizin pazarlaması doğru yapılıyor mu?
Eğer destinasyon pazarlama dediğimizde belediyelerin hatta Turkey Discover the Potential logo tasarımlarını kastediyorsak durum vahim. Zaten bir çok kurumun pazarlama mantığı logoya kadar işliyor. Arada THY’nin ya da Kültür Bakanlığı’nın güzel işleri olmadı değil ancak bunların hepsi parça parça işler. Bakanlığın bunları tek tek yapmak yerine koordine edip, ayrılmış bir fon sağlaması ve havayolları, oteller ve turizm firmalarına bu alanda danışmanlık vermesi gerekiyor aslında. Hem yabancı bloglar kullanılmalı, hem yerli blogların içerikleri yabancı dillere çevrilmeli, viral tasarımlar farklı ülkelerin ağlarında seed edilmeli gibi -en azından- düşük bütçeli dijital çalışmalar ile bir başlangıç yapılabilir.
Dünyada klasik deniz, kum, güneş pazarlaması bittiği halde hala Antalya’nın plajlarını ön plana çıkaran reklamları yapıyoruz. “Home of” temalı reklamlar çok başarılı olmasına rağmen halen eksikleri olduğunu düşünüyorum. Sizce ülkemiz hangi yönleriyle ön plana çıkarılmalı.
Bildiğim kadarı ile en çok turist çeken şehirlerin başında gelen New York, Roma, Seul, Frankfurt ve Kuala Lumpur’da deniz, kum, güneş yok. Plaj noktasında da Dubai ile yarışabilecek şansımız olduğunu sanmıyorum. Kongre turizmi gerçek manada bir fırsat olabilir bizim için. Turizmci olmamakla birlikte bir ay Antalya’da kalıp güneşlenen turist ile 2 günlüğüne kongre için gelip giden turistin ortalama olarak aynı oranda para harcadığını tahmin ediyorum. Ancak bu noktada hem bizim kongre merkezlerimiz hem de otellerimiz daha Eventbrite ile tanışamadılar bile.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Turizm pazarlamasına ilgi duyan okuyucuları, sektör çalışanlarını Uzakrota Summit’e, Pazarlamaya ilgi duyan sektör çalışanlarını ise Marketing Meetup’a bekliyoruz J