ABD’nin üç büyük havayolu şirketi tarafından devletten haksız yere destek aldığı için eleştirilen 3 Körfez havayolundan bir tanesi olan Qatar Airways, Boeing‘den en az 40 tane Amerikan yapımı geniş gövdeli uçak sipariş edeceğini açıkladı ve kısa mesafeli uçuşlarda kullanılmak üzere 60 tane daha uçak alacağının sinyallerini verdi.
Washington’da yapılan basın toplantısı Boeing, Qatar Airways, Katar Hükümeti ve ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen katılımcılarla bir politik tiyatro havasına sahipti öyle ki Ticaret Bakanı Penny Pritzker toplantı sırasında iki şirketi ulaştıkları bu dikkate değer aşama için övmüştü.
Bu durum sıradışıydı çünkü Dışişleri ve Ticaret Bakanlıkları, United Airlines, Delta Air Lines, American Airlines ve birçok Kongre üyesinin hükümete Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümetleriyle bu üç Körfez havayolu şirketinin Açık Semalar Anlaşmalarını ihlal edip etmediği üzerine müzakerelerde bulunmasını istediği için bu konuda iki yıldır rol almaktaydı. Havayolu şirketleri ise bu iddiaları reddetmişti.
Anlaşmalar Körfez menşeli havayollarının ABD’ye istedikleri sıklıkla uçmalarına izin verirken hükümetlerin bu şirketlere adil olmayan avantajlar sağlamamasını şart koymuştu. Ama ABD hükümeti, bölge havayolları ile ilgili müzakerelerde bulunmayı reddetmiş, bunun yerine yaz boyunca iki tarafın diplomatlarıyla resmi olmayan görüşmeler gerçekleştirmişti. Bu üç büyük Amerikan havayolu şirketinin istediğinden çok uzaktı.
ABD’li tüm havayolu şirketleri Körfez menşeli havayollarına karşı değil. Mesela JetBlue Airways, Hawaiian Airlines ve U.S. Travel Association, bölge havayolları Emirates, Etihad ve Qatar’a karşı bu üç Amerikan şirketine katılmayı reddetti.
Körfez bölgesindeki bu üç havayolu şirketinin CEO’ları şirketlerinin ABD’ye büyük bir ekonomik yarar sağladığını, verilen son siparişin de bunun bir örneği olduğunu belirttiler. Qatar Airways, son siparişi Boeing 787 Dreamliner ve Boeing 777 modeli uçaklar için verdi. Boeing’in liste fiyatlarına göre bu uçakların toplam maliyeti 11.7 milyon dolar ama havayolu şirketleri genelde büyük indirimler alıyor.
Havayolu şirketi ayrıca kısa uçuşlar için toplamda 6.9 milyar dolara mal olacak 60 adet Boeing 737 Max 8 için bir niyet mektubu da imzaladı.
Havayolu şirketi halihazırda Boeing 777 ve 787 model uçakları da kullanıyor ama kısa mesafeli uçuşlarda kullandığı filo tamamıyla Airbus uçaklarından oluşuyor. Buna rağmen, son yıllarda Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker Airbus ve tedarikçilerini hataları sebebiyle açıkça eleştirmiş olduğundan şu sıralar Boeing ile yakınlaşmaları pek de sürpriz sayılmaz.
Şirket yakın zamanda Airbus A320 neo siparişlerini de motorlardaki sıkıntıdan ötürü iptal etmiş, öncesinde de Airbus A350 uçakların teslimatında yaşanan problemlerden ötürü Airbus ile sorun yaşamıştı.
Al Baker, Ağustos ayında Bloomberg’e ”Airbus ile ilişkimiz çok gergin. Teslimatta yaşanan sıkıntılar şirketimizin büyümesini ciddi ölçüde etkiliyor.” şeklinde konuşmuştu.