Rakuten, Singapur merkezli MetroResidences’a 4 milyon Singapur Doları (2.8 milyon USD) yatırım yapmasının ardından iş dünyasına yönelik Airbnb alanına giriş yapıyor.
MetroResidences, 2014 yılında James Chua ve Lester Kang tarafından kuruldu ve şirket, bir ay veya daha uzun süreler için kiralık mülk arayan kurumsal çalışanlar ile kiracı arayan ev sahiplerini eşleştiriyor. Şirket halihazırda Singapur’da faaliyetlerini aktif olarak sürdürüyor, ancak girişimin A Tipi fonu olan bu fonu kullanarak Hong Kong ve Tokyo pazarlarına açılarak genişleme planları yapıyor ve yatırımcılardan aldığı fonu bugün 3.5 milyon $ seviyesine getirmiş bulunuyor.
Chua ve Kang, bir Airbnb klonu ile yola çıktı, ancak kurumsal kullanıcıların ve İK yöneticilerinin artan biçimde bağlantıya geçmeleriyle birlikte yönünü iş dünyasından kullanıcılara çevirdi. Benzer biçimde gayrimenkul kanadında, ev sahiplerinin, kendilerine ait mülkleri, Airbnb’nin genellikle hitap ettiği kitle yerine profesyonel kiracılara ve daha uzun süreler için kiralamakla daha mutlu olduklarının farkına vardılar.
Kang, kendisiyle gerçekleştirilen bir röportajda, şirketin müşteri tabanının genellikle birkaç aylık sürelerle kısa vadeli proje çalışmaları kapsamında Singapur’a personel getiren çok uluslu şirketlerden oluştuğunu belirtti. Bu servis ayrıca ülkeye yeni giriş yapan yabancı işçilere de hizmet veriyor. Bu işçiler genellikle bölgede kalacakları kiralık yer hazırlanana kadar otellere yerleştiriliyor, ancak MetroResidences, kendilerinin, bu işçiler için otel konaklamasının yerini aldıklarını söylüyor.
Kang, müşterilerin, otelde geçirilecek aylarca zamanın maliyetinden tasarruf etmenin ötesinde, kolaylığı da beğendiklerini belirtiyor. Bu da, müşterilerin, kendi ofislerinin yakınında veya tercih edilmesi halinde şehrin belirli bir bölgesinde yer alan bir mülk seçebilecekleri anlamına geliyor.
MetroResidences, listeleme ücreti tahsil etmiyor, bunu yerine rezervasyondan, %10 ile %25 arasında değişen bir pay alıyor. Kang, mülk sahiplerinin genellikle, sıradan bir kiralama acentesine kıyasla %30-40 daha fazla gelir elde edeceğini belirtiyor. Şirket gelir bilgilerini paylaşmadı, ancak bugüne kadar 800’den fazla kurumsal müşteri için 115,000 gecelik kiralama gerçekleştirdiğini belirtti.
Piyasada başka bir yeni rakip bulunuyor. Kısa vadeli kiralama konseptinin öncülüğünü yapmış olan ve 31 milyar $ değerindeki Airbnb, benzer amaçlar için kullanılabilecek olan “Airbnb iş seyahati” isimli kurumsal bir hizmet sunuyor. Ancak Kang, bu servisin kuru temizleme, yıkama, ütü ve otel tipi konsiyerj gibi pek çok hizmeti kapsamadığını açıklıyor ve bu konu, kendi şirketinin fark yarattığına inandığı nokta olma özelliğini taşıyor.
Kang, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu: “Airbnb, iş seyahatleri için hazır apartman programı konusunda ciddi hamleler yapıyor. Ancak büyük kurumsal şirketler söz konusu olduğunda, konuklarınıza anahtarlarını saksının altından almalarını söyleyemezsiniz.”
Bu noktada MetroResidences, kendisine ait platformda sunduğu mülk tipleri konusunda daha seçici hareket ederken, temel olarak saksının yaptığı anahtarı elinde bulundurma işini üstlenip işleri kolaylaştırıyor.
Rakuten, hizmetleri arasında e-ticaret ve bankacılığın bulunduğu Japonya’daki perakende alanındaki varlığıyla meşhur, ancak şirket aynı zamanda bir turizm işletmesini de bünyesinde barındırıyor. Kang, kendisine ait Rakuten Travel şirketi ile merkez, kurumsal Rakuten şirketi arasında sinerjiler gördüğünü belirtti.
“Rakuten’in turizm segmentindeki altyapısı ve şebekesi, özellikle Japonya pazarına girmeyi başarmamız halinde çok ama çok yardımcı olacak.”
Kang, bu anlaşmanın nihai aşamada bir satın alma operasyonunun habercisi olup olmayacağı konusunda pek emin olmadığını belirtti.
“Gelecekte bunun gerçekleşmesi ihtimalini tamamen reddedemem, ancak şu anda hedefimiz, bu platformu bölgeselleştirmek ve daha çok sayıda pazara giriş yapmak.”
Yönetmelikler, Asya’da kısa vadeli ev kiralama uygulamalarını etkileyen konulardan birisi olma özelliğini taşıyor. Singapur’da yakın zamanda yürürlüğe giren bir yönetmelik, yetkililerin onayı olmaksızın altı aydan kısa süreler için kalacak yer kiralanmasını yasa dışı hale getirdi, ancak kural güçlü bir biçimde uygulanmaya henüz başlamadı ve kuralın kimi detaylarını gevşetmeye yönelik görüşmeler sürüyor.
Kang: “Kimi müşteriler bu konuda endişelenecek, diğerleri ise endişelenmeyecektir.”
“Şeffaf bir şirketiz ve ürünümüzde bir değer gördükleri için onları kanunlar konusunda bilgilendirmekten memnuniyet duyuyoruz.”
Bu sırada Tokyo, halihazırda minimum bir ay düzeyinde bulunan Airbnb benzeri konaklamalar konusundaki kuralları gevşetmeye hazırlanıyor.
Kang, Tokyo ve Hong Kong’da tam anlamıyla yasal çerçeveler dahilinde faaliyet gösteriyor olacaklarını belirtiyor ve 2017’nin sonuna gelinmeden evvel bu şehirlerin en az birinde faaliyete geçilmesini beklediğini ekliyor. Ancak, hangi şehrin önce geleceğini belirtmemiş bulunuyor.