Cape Town merkezli olarak macera turizmi konusunda öncü kişilerden Ride the Earth kurucusu ve motosiklet eğitmeni Sarper Sesli ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Öncelikle hoşgeldiniz, ziyaretçilerimize kendinizi biraz tanıtabilir misiniz ?
1975 yılında doğdum, küçük yaşlarda başlayan doğa sporları merakım bir çok farklı dalda devam ederken, Türkiye’nin ilk Bungee Jumping Jump Master’ı olarak 5 yıl süren profesyonel sporcu olarak kariyerime başladım.
Hızımı alamadan 2004 yılında motosiklet eğitmeni olmak üzere BMW MOTORAD’ın ünlü baş eğitmeni Thomas Wolf’dan tüm resmi ve lisanslı eğitimlerini aldım.
Bu dönemde Türkiye’nin ilk uluslararası motosiklet eğitim ve yaşam merkezi olan BMW RIDER ACADEMY İSTANBUL’da 2004 – 2009 yılları arasında yönetici ve kıdemli eğitmen olarak çalıştım. BMW ürün eğitimleri, MEB, ileri yol, enduro, tur rehberliği, ilk yardım ve mekanik eğitimleri derken global eğitmenlik adımlarının bütününü tamamladım. Ayrıca arama kurtarma eğitimleri alarak ve 80 ülkenin üzerinde destinasyon tecrübesine ulaştım ve şu an Afrika Kıtası, Güney Amerika, Ortadoğu, Avrupa, Asya ve Türkiye uzman olduğum bölgelerdir.
Motosiklet kariyeri süresince Türkiye genelinde vermiş olduğum farklı seviyedeki eğitimler ve güvenlik seminerleriyle adımı geniş kitlelere duyururken Türkiye’deki ilk ticari motosiklet turlarımı da hayata geçirdim. 5 yıllık profesyonel eğitimcilik ve yöneticilik kariyerinin ardından ortakları arasında olduğum dsm group’un Afrika yapılanmasını gerçekleştirmek üzere Güney Afrika Cumhuriyetine yerleştim. Sonrasında Güney Afrika‘daki rehberlik sınavlarını başarıyla bitirip macera turizmi üzerine kokartlı rehber olmaya hak kazandım. Gerçekten deneyimlemediği hiçbir şeyi konuklarım ile paylaşmamak konusundaki kurumsal tavrım ile bugün birçok kişinin hayallerini süsleyen seyahat programlarını, kişiye özel kurgulayıp yaşama geçirerek, sıradan olanı yaşamında çok da barındırmayan biri olarak sizleri tüm deneyimlerini paylaşmak üzere ride the earth gezilerine bekliyorum.
Bize biraz Ride the Earth hakkında bilgi verebilir misiniz?
ride the earth 12 yıldır Dünya genelinde 5 ayrı kıtada motosiklet turları organize ediyor. Aynı zamanda 4×4 turları ve macera tutkunlarına özel programlar da çalışabiliyor.
İstanbul, Türkiye ve Cape Town, Güney Afrika olmak üzere 2 ayrı şubemiz bulunmakta. Katılımcıların %60’ı Türkiye’den olan ride the earth son 2 yıldır avrupa ve özellikle Güney Amerika’dan da ilgi görmeye başladı.
Ride the Earth olarak sektördeki hedefiniz ve konumunuz hakkında bilgi alabilir miyiz?
ride the earth olarak sektördeki hedefimiz 7 kıtada faaliyet gösterebilmek ve Global anlamda Dünya’daki öncü butik tur şirketleri arasında anılmak. Şuan için Afrika kıtası, Avrupa ve Güney Amerika da çok takipçimiz var.
Ama esas istediğimiz konum butik kalarak sıradan olmayan programları üreterek hayalleri süslemeye devam etmek.
Ride the Earth’ü rakiplerinden ayıran en büyük özellik nedir? Ne tarz turlar düzenliyorsunuz?
ride the earth ‘ü rakiplerinden ayıran en büyük özellik kişilere ve gruplara özel planlanmış rotalar ve içerikler olması. Tüm programların detayları tarafımızdan deneyimlenmiş olup Amacın A noktasından B noktasına kadarki süreçte ilk kuralımız güvenlik sonrasında maksimum aktivite imkanlarının sunulması ve lokal deneyimlerin yaşatılabilmesidir. Katılımcılar bir motor turu sonrasında bindiği güzel yolların yanı sıra yediği güzel yemekleri yaptığı özel aktiviteleri ve kaldığı keyifli yerleri paylaşırken yorulmalıdır:) O zaman bizim için tur keyifle geçmiş demektir.
ride the earth her ne kadar motosiklet turlarıyla anılsa da 4×4, bisiklet ve macera severlere özel programlar da hazırlıyor. Yeter ki sıra dışı bir şeyler yapmak isteyin.
Macera turizmi yapıyorsunuz peki Türk maceracıların ilgisi ne yönde?
ride the earth’e Türk maceracıların ilgisi çok büyük ve her gün daha da büyüyor.
Türk maceracılar daha çok hangi destinasyonları tercih ediyorlar?
Türk maceracıların tercihleri arasında Afrika kıtasında Güney Afrika, Namibya, Botswana, Zimbabwe, Kenya, Tanzanya geliyor, Güney Amerika kıtasında Peru, Bolivya, Arjantin ve Şili Patagonyası en çok ilgi gören yerler. Uzak ve kendisini merak ettiren destinasyon olarak ise Yeni Zelanda.
Özellikle turizm sektörünün yaşadığı ağır kriz ortamı sizce macera ve diğer alternatif turizm faaliyetlerinin artmasını tetikler mi?
Kriz dönemleri tüm Turizm alanları etkileniyor. Aslında Macera turizm i daha da çok etkileniyor çünkü çok ucuz bir turizm seçeneği değil. Ama şu bir gerçek insanlar artık farklı şeyler tecrübe etmek istiyorlar. Macera turizmi büyümeye ve dengeleri değiştirmeye devam edecek kesinlikle.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
Macera maceracılara bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir…