Schengen vizesi nedir?

Bugün ülkemizde “Vize” adı olarak bilinen Schengen, esasen Lüksemburg’da bir kasabanın adıdır.

Bu kasabada, 1984 yılında Almanya-Fransa arasında imzalanan bir anlaşma ile, iki ülke arasındaki kara sınırlarda uygulanan sınır geçiş denetimlerinin kolaylaştırılması öngörülmüştür. İki ülke yönetimini bu yönde adım atmaya sevk eden en önemli etkenlerden biri de, sınır geçiş noktalarındaki denetimlerde karşılaşılan güçlükleri protesto eden kamyon sürücülerinin yoğun protesto eylemleri olmuştur.

Bugün, İngiltere ve İrlanda dışındaki tüm AB üyesi ülkeler Schengen içinde yer almaktadır. Bunlara ilave olarak, Nordik Konseyi üyesi olan Norveç ve İzlanda’ya gözlemci statüsü tanınmıştır.

Geliştirilen sistem, üye devletler arasındaki seyahatlerde, (kara, hava ve varsa deniz yoluyla), sınır geçiş denetimlerinin kaldırılmasını sağlamıştır. Sistemden sadece AB üyesi ülke vatandaşları değil, aynı zamanda üçüncü ülke vatandaşları da yararlanmaktadır. Bunun için, tek şart, yasal bir şekilde herhangi bir Schengen ülkesine giriş yapmaktır. Yani Pasaportunda geçerli bir Schengen vizesi olan bir Türk vatandaşı, yasal olarak herhangi bir Schengen üyesi ülkeye giriş yaptığında, aynı vize ile diğer Schengen üyesi ülkeleri de ziyaret edebilir.

Sistem, yukarıda da belirtildiği gibi, Almanya ve Fransa’nın girişimiyle AB dışında geliştirilmiştir. Ancak, 1998 yılında yürürlüğe giren Amsterdam Antlaşmasıyla da, AB müktesebatına dahil edilmiştir.

Andora, Liechtenstein, Arjantin, Japonya, Avustralya, İsrail, Bolivya, İzlanda, Brezilya, Macaristan, Kanada, Ekvator, Şili, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs, Malta, Meksika, San Marino, Monako, Polonya, Yeni Zelanda, Slovenya, Norveç, Slovakya, Güney Kore, Vatikan, İsviçre, U.S.A, Uruguay

Yukarıda adı geçen ülkelerin vatandaşları, Schengen alanına herhangi bir vizeye ihtiyaç duymadan girebilirler. Ancak, Schengen Alanı’nın sınırlarında veya daha sonra Fransa içinde her an kontroller yapılabilir. Kontroller; mali durum, konaklama veya dönüş biletinin varlığı konularında olabilir.

Vize için nereye başvurmalı? 

Asıl hedefiniz olan (varmak istediğiniz) Schengen ülkesinin Büyükelçiliğine veya Konsolosluğuna başvurun.Asıl hedef ülkeniz, Schengen alanında en çok zaman harcayacağınız ülkedir. Eğer asıl hedef ülkeniz belli değilse Schengen alanında ilk giriş yapacağınız ülkenin Konsolosluğuna başvurun.Başvurularınızı, oturduğunuz bölgedeki Konsolosluğa yapmanız gerekmektedir. İstisnai durumlarda, farklı bir Konsolosluğa başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak bu oldukça uzun zaman alacak bir işlemdir.

Ayrıca ülkemize vize uygulamayan ülkelerde bulunmaktadır. Türkiye’den vize istemeyen ülkeleri görmek için lütfen tıklayınız

 

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

1 Comment

  • Güzel bir yazı

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!