Güney Kore’nin başkenti Seul’a gitmek isteyenlerin aklını kurcalayabileceğini düşündüğümüz 10 soru ve bu 10 sorunun cevabını sizin için hazırladık.
Güney Kore’ye nasıl gideceğiz? Yol uzun mu? Peki ya biletler?
Uçağınızın İstanbul’dan kalktığını ve aktarmasız olduğunu varsayarsak Seul’e yaklaşık 10 saatlik bir uçuş sizi bekliyor demektir. Fakat Japonya veya diğer uzak doğu ülkelerine kıyasla uçak biletleri çok daha ekonomiktir.
Güney Kore’ye gitmek için vize almam gerekiyor mu?
Güney Kore Türkiye vatandaşlarına vize uygulamıyor. Mevcut geçerli pasaportunuzla elinizi kolunuzu sallayarak gidebilirsiniz.
Güney Kore’de hesap kitap nasıl yaparız?
Güney Kore “won” para birimini kullanıyor ve 1 won 0.0021 tl ye denk geliyor. Yani 1000 won 2 tl civarı diye düşünerek kolayca ürünlerin değerini çevirebilirsiniz.
Hava nasıl oralarda, üşür müyüz?
Seul dört mevsimi de tam anlamıyla yaşayan bir şehir. Sonbahar, turistik anlamda en popüler zaman. Kışın bolca kar yağdığı için kayak turizmine de elverişli bir bölge. Yazları ise çok yağışlı ama hava 35 derecelere kadar çıkabiliyor.
Seul’e sağsalim gittim, peki şehir içinde bir yerden bir yere nasıl gidebilirim?
Bizimki kadar kötü olmasa da özellikle sabah 7-9 akşamları 4-7 arasında çok yoğun trafikle cebelleşiyor Seul. Bu nedenle metro veya otobüs kullanımına teşvik ediyorlar. Metro ile her yere ulaşmak mümkün. Metro biletleri bölgesine göre tutarı değişse de ortalama 500 – 600 won arası yani 1 tl civarı diye düşünebilirsiniz.
Turistik yerleri biliyoruz da farklı nereleri ziyaret edebiliriz?
Müzeler, tapınaklar, parklar ve bilindik turistik mekanların yanı sıra, farklı ilgi alanlarına hitap eden yerlere sahip bir şehirden bahsediyoruz.
Jump! Comic Martial Arts Performance; çizgiroman ve animasyonlarda gördüğümüz inanması güç aksiyon sahnelerini canlandıran bir performans gösterisi.
Baykuşları severseniz kesinlikle Owl Museum a gitmeniz lazım. Baykuş desenli ve baykuşlarla ilgili çoğu eşyayı bu küçük müzede bulabilir ve satın alabilirsiniz.
Anime ve animasyon seviyorsanız, yanınızda da minik versiyonlarınız varsa Seoul Animation Center gidilmesi gereken farklı yerlerden.
Alive Museum Insadong Ssamji-gil balmumu müzesi kavramının çok daha genişletilmiş bir müzesi ve sanal ortam görüntülerini de fotoğraflamamıza imkan veriyor. Ayrıca yakınındaki Namsan Tower’da bir sürü kilit göreceksiniz. Bu, Kore gençlerinin aşklarının devamını diledikleri bir gelenek. Yanınızda kilit varsa, hiç kaçırmayın deriz.
Kore hakkında araştırma yaptığımızda Hallyu diye bir şeye denk geldik. Nedir, yenir mi?
Hallyu’nun bir diğer adı da Kore Dalgası olarak geçiyor. Özellikle uluslararası platformlarda ününe ün katmaya devam eden K-pop (kore pop müziği) ve K-drama (kore dizileri) ile Kore kültürünü dış dünyaya tanıtmayı amaçlayan etkinlikler zinciri olarak genelleyebiliriz. Hallyu sayesinde Kore’nin ünlüleriyle tanışabilir, fotoğraf çektirebilir, konserlere katılabilir, Korece biliyorsanız muhabbet edebilir, dizi setlerini gezebilir, delicesine alışveriş yapabilirsiniz.
Hallyu Seul içerisinde 7 ayrı kategori ve bölgede etkinliklerini sürdürüyor. Bu kategoriler Koşturma Alanı, Sakin Manzara, Enerjik Hikaye, Fantastik Bölge, Romantik Drama, Cazibeli Bölge, Eğlence Dünyası gibi epik adlara sahip.
Oralara kadar gitmişken, Güney Kore mutfağını denememek olmaz. Ama ne yemeliyiz?
Güney Kore’de yemekler genellikle pirinç ve et ağırlıklı. Deniz ürünü, balık ve tavuk eti haricinde dana etinden çok domuz etinin kullanıldığını söylememiz lazım. Ayrıca çoğu yemekleri bol yeşillik ve sebze içeriyor.
Çorba, yemeğin ana ve atlanmaz kısımlarından biri sayılıyor. Genelde ana yemekten önce değil, yemekle beraber getiriliyor. Meze olarak küçük porsiyonlarda verilen Kimchi (bir nevi turşu), Namul adında soya soslu sebzeler ve Guksu noodlelarını çoğu yerel restaurantta bulabilirsiniz.
Ana yemekleri genel olarak etin buhar ateşinde veya mangalda pişirilmesine dayanıyor. Soya sosu ve acı sos da eksik kalmayan materyallerden. Ayrıca noodle ve sıcak çanak diye çevrilebilecek “hot pot” çok yaygın ve sevilen yemekler arasında. Tatlı anlamında “Ggultarae” adında çoğu yerde bulabileceğiniz bir tatlı veya tatlı pirinç keklerini (tteok) ve meyve içeren hangwayı denemenizi tavsiye ediyoruz.
Kore’de alkoller de tabii ki pirinç temelli. Yakju ve Soju en ünlü yerel içkileri. Japon sakesi ile votka karışımı alkol sayılabilecek bu alkoller yemek yanında içiliyor genelde.
Güney Kore yemekleri biz pek açmadı, ne yeriz?
Sizi içten içe kınasak da Seul’de bildiğimiz, alışık olduğumuz global McDonalds, Burger King, Starbucks zincilerine ilaveten; bir çok Türk restaurantı da bulmak mümkün.
Alışveriş yapmak istiyoruz. Nereye gidelim?
Güney Kore Seul gezinizde Gangbyeon Bölgesindeki Techno Mart’ı ziyaret edin. Özellikle herhangi bir teknolojik eşya almayı planlıyorsanız, mutlaka uğramalısınız . Hem çeşit hem de fiyatlar açısından oldukça fazla seçenekle karşılaşma imkanınız var. Üstelik pazarlığa da açıklar! Türkiye’de denk gelemeyeceğiniz bir sürü oyuncağı, bibloyu, aksesuarı, kıyafeti, kitapları ve albümleri burada rahatlıkla bulabilirsiniz. Erkek ve kadın kıyafet kalıpları bize göre daha küçük, alırken moraliniz bozulmasın.
Seul’un kapalıçarşısı Dongdaemun pazarı da alışveriş yapmak isteyenler için iyi bir seçenek. Ana dili pazarlık olan çarşıda, dünyada satılabilecek her şeyin satıldığını görebilirsiniz.
Kaynak: Geziko