Yemek, tarih, kültür, medeniyet, yemek, yemek ve yemek…
Gaziantep’i anlatmak için bu kelimeler yetmez tabii ki…
Türkiye’nin sadece Akdeniz’i Ege’si değil, Doğu’su Güneydoğu’sunu da görmek, o dünyayı tanımak, bizim insanlarımızı anlamak gerek. Hatay, Van, Mardin, Diyarbakır derken sıra Antep’e gelmişti çoktan. Aylar öncesinden aldığım ucuz uçak biletimin zamanı gelmişti. Dolu dolu iki gün ayırmıştım Antep için.
Antep yemekleriyle meşhur olsa da Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlık ile Gazi ünvanını almış, bilinen en eski medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.
Gaziantep’te Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
Antep’te görülmesi gereken belli başlı yerleri sıralayacak olursak;
Gaziantep Arkeoloji Müzesi
Anadolu’da pekçok yerde görebileceğiniz arkeoloji müzelerinden biri Gaziantep Arkeoloji Müzesi. Düllük antik şehri ve Zeugma‘dan gelen pek çok değerli parça burada görülebilir.
Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma mozaik müzesi, gördüğüm en güzel müzelerden biri, muhakkak görülmeli. Zeugma antik şehrinden kurtarılan dev mozaikler harika bir şekilde müzeye yerleştirilmiş. Antep’e gittiğinizde mutlaka birkaç saatinizi ayırıp görmelisiniz. Şehir merkezine uzak Halil Usta’ya da çok yakın. Gitmişken çıkışta da Halil Usta’da küşneme yiyebilirsiniz. Müze kart sahibiyseniz giriş ücretsiz.
Bayazhan Kent Müzesi
Beyazhan ya da Bayazhan kent müzesi, Antep kültürünün her yönünü görebileceğiniz bir müze. Oldukça detaylı hazırlanmış,Gaziantep’in tarihi kültürü yemekleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.Müze kart sahibiyseniz giriş ücretsiz.
Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı (Mart 2012). Ne zaman açılacağına dair bir bilgi yok.
Gaziantep Kahramanlık Panaroması Müzesi
Kahramanlık Panaroması Müzesi kalenin içine yapılmış, Kurtuluş Savaşı’nda Antep’in kahramanlıklarını anlatan bir müze. Eğer Cumhuriyet tarihine ilginiz varsa mutlaka ziyaret edin. Müze kart sahibiyseniz giriş ücretsiz.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Gaziantep yemeklerini tanımak ziyaret edilebilir. 300′den fazla yemek çeşidinin olduğu Gaziantep mutfağı incelenmeye değer.
Pişirici Kasteli
El yazması eserler de görebileceğiniz eski bir mevlevihane. Ben çok yorulunca uğramadan döndüm.
Etnografya Müzesi
Etnoğrafya müzesi Bey Mahalesi içinde eski bir konak. Sanırım pek iyi bakılmıyor, vaktiniz olursa uğrayın.
Elmacı Pazarı ya da Almacı Pazarı
Antep’e özgü çeşit çeşit baharat ve fıstık bulabileceğiniz, fotoğraf çekmek için de güzel bir yer
Bakırcılar Çarşısı:
Adı üstünde Bakırcılar Çarşısı. Çeşit çeşit bakır işlerini görebileceğiniz bir çarşı. Ekonomik fiyata bakır işlerini alabilirsiniz, pazarlık etmek şartıyla
Tahmis Kahvesi
Menengiç kahvesi içmek ya da otantik bir ortamda vakit geçirmek için ideal bir kahve. Sosyal medyada da çok aktifler, menülerinde twitter ve foursquare hesaplarının olması ilginçti. Tahmis Kahvesi olarak facebook’ta da bulabilirsiniz. Antep’teki eski kahve kültürünü yaşamak ve menengiç kahvesi içmek için Tahmis Kahvesi’ne mutlaka uğramalısınız.
Zincirli Bedesten
Hem bakırcılar hem de baharatçılar bir arada eski bir bedesten Zincirli Bedesten. Oldukça turistik, renkli bir han. Gaziantep’e özgü dokuma işlerini de buradan alabilirsiniz.
Naip Hamamı
Antep Kalesinin hemen yanında restorasyondan geçmiş, eski bir hamam. Halen aktif.
Gaziantep Tarih ve Kültür Yolu
Gaziantep Kalesi ile Bakırcılar Çarşısının ana sınırlarını oluşturduğu Gaziantep Tarih ve Kültür Yolu düzenlemesi yapılmış. Yaklaşık 5 km lik yürüyüş alanında hanlar, camiiler ve müzeler fotoğraf çekmek ve Antep kültürünü tanımak için harika.
Bey Mahallesi
Bey Mahallesi adı verilen eski Antep evlerinin restore edildiği bölge de sokak sokak gezmek için ideal. Pek çok kafe restore edilmiş eski Antep evlerini işgal etmiş olsa da mutlaka görülmeli.
Dülük Antik Yerleşimi
Antep aynı zamanda dünyanın en eski yerleşimi Dülük Antik Yerleşimine de sahip. Gaziantep’in 10 km kuzeyinde bulunan şehir, Dülük Köyü’ne 1 km mesafede.
Hanlar
Antep kültürünün kökleri o kadar eskilere dayanıyor ki yazarken elim titriyor, 600.000 yıl. Muhteşem mozaikleri ile tarihi sanata dönüştürmüş bir medeniyetin üstüne kurulmuş Antep. İpek yolunun önemli noktalarından biri olmuş, bu yüzden şehirde onlarca han var: Tütün Han, Yemiş Han, Kürkçü Han gibi…
Büyük şehir Gaziantep gidilip görülmeyi, anlatılmayı kesinlikle hak ediyor.
Kaynak: Çok Okuyan Çok Gezen