Facebook gruplarımızdan yapmış olduğumuz araştırma neticesinde “Her 100 kişiden 65’inin kendi seyahatini kendisinin organize ettiği” sonucunu aldık ve turizm sektörünün önde gelenlerine sorduk.
Her 100 kişiden 65’i seyahatini kendi organize ediyor. Peki klasik seyahat acentaları bitiyor mu? Değişime nasıl ayak uydurulmalı?
Seyahat Acentaları Bitiyor mu? Değişime Nasıl Ayak Uydurulmalı?-1 yazımızı okumak için tıklayınız.
Oktay Temeller (Setur Turizm Müdürü)
Dijitalleşme ile farklı seyahat teknolojilerinin gelişimi son üç yıldır turizm sektöründe büyük bir ivme kazanmış durumda. Hızla gelişen teknolojilerle (video conference vb.) özellikle iş seyahatleri pazarının büyümesinin yavaşlayacağı yönünde tahminler olsa da turizm acentelerinin farklı pek çok ürün yelpazesinde sunduğu katma değerli hizmet ve uzmanlık ile değişen müşteri ihtiyaçlarına yönelik farklı çözümlerin geliştirdiğini söyleyebiliriz. Setur 50 yılı aşkın süredir sahip olduğu sektör tecrübesine paralel olarak bu değişim ve gelişmelere yönelik yatırımların temelini yıllar öncesinden attı. Kurumsal müşterilere Seturbiz platformu ile; bireysel müşterilere de setur.com.tr üzerinden hizmet veriyoruz. Duty Free alanında sektörde tek uygulama olan pre order web sitesi seturdutyfree.com’u müşterilerimize sunuyoruz.
Buna ek olarak vizyonumuzu katma değerli servisler ve seyahat danışmanlığı üzerine kurduğumuz için, bu yaklaşımları misafirlerimizle buluşturacak platformlar oluşturuyoruz. Sadece aracılıktan sıyrılıp değer zincirinin farklı noktalarında da hizmet vermeyi hedefliyoruz.
Çağlar Erol (Enuygun.com CEO’su)
İnternetten alışveriş alışkanlıkları artıyor ve bundan her sektör kadar seyahat sektörü de etkileniyor. Türkiye’de e-ticaretin en yaygın olarak kullanıldığı alan seyahat. Tüketici kendi ihtiyaçları doğrultusunda araştırmasını ve karşılaştırmasını yaparak seyahatini organize ediyor. Google tarafından yapılan araştırmaya göre uçak bileti satın alanların %96’sı online araştırma yapıyor ve %68’i uçak biletini online satın alıyor. Son iki yıldır mobil kanallarda da ciddi bir gelişme göze çarpıyor. Enuygun.com’un kullanıcı alışkanlıklarına baktığımızda, iki yıl önce biletlerin büyük bölümü masaüstü bilgisayarlardan alınıyorken artık arama ve bilet satışlarında mobil kanallar öne geçti. Bizim mobil uygulamalarımız yaklaşık 3 milyon kişi tarafından indirildi. Tüketici eğilimleri yönünde sürekli geliştirilen uygulamalar ve sunulan kullanım avantajları ile önümüzdeki yıllarda seyahat planlama ve satın almalarının ağırlıklı olarak online’a döneceğini düşünüyoruz. Değişen seyahat planlama alışkanlıklarına, klasik seyahat acenteleri müşteri odaklı hizmet vererek, katma değerli servis modeline geçiş yaparak ve online kaslarını güçlendirerek ayak uydurabilirler.
Uğur Altun (Tatil.com Genel Müdürü)
Tatil.com olarak yurt içi seyahat pazarında geçtiğimiz yıl 500 bin kişiye hizmet verdik ve %85 oranında bizi ilk kez tercih eden tatilseverlerle buluştuk.
Markaların dijital dünyada var olabilmeleri için mutlaka somut görünürlük de sağlamaları gerekiyor. Fiziksel mağazacılığın biteceğini düşünmüyoruz. Markanın güvenilirliğini artırması ve itibarı açısından önem taşındığına inanıyoruz. Her sektörde dijital dönüşüm günümüz hızına ve teknolojisine göre ivme kazandı. Biz de Türkiye’nin ilk online tur operatörü tatil.com olarak bu alanda öncü girişimlerde ve yatırımlarda bulunmayı sürdürüyoruz. Tatilseverler, konaklama, ulaşım ve etkinlik olarak tatillerini ayrı ayrı planladıkları zaman çok yüksek fiyatlarla karşılaşabiliyorlar. Biz hem yurt içi hem de yurt dışı paket turlarda en iyi fiyat garantisiyle, farklı ödeme planlarıyla onların karşısına çıkıyoruz. Özellikle erken rezervasyon döneminde, marka iş birliklerimizle de onlara ekstra avantaj sağlıyoruz.
Kerem Çoban (Progo Kurucu Ortağı)
Değişimi seyahat üzerinden değil, acenta kelimesi üzerinden okumak gerektiğini düşünmeliyiz.
Kısaca “ bir sözleşmeye dayanarak ticari işletmeyi ilgilendiren akitlerde aracılık etmeyi veya bunları o işletme adına yapmayı meslek edinmiş faaliyet konusu bu olan ticari işletme “ olarak tanımlanan kavram acente. Seyahati ilgilendiren birey veya kurumların, ticari akitlerini yöneten ve organize ederek satan acentelik kavramı neden değişiyor? Kişi veya kurumların bilgiye, seyahat kavramı altındaki birim ürünlere ulaşma kolaylığı, birim seyahat ürünlerini üreten üreticilerin aynı kanallarla tüketiciye yakınlığı, Aracılık Hizmetleri Seyahat Acentelerini değişime zorluyor.
Özetle internet teknolojileri üretici ve tüketiciyi birbirine yaklaştırırken, Acenta’nın aracılık hizmetlerine ait değer kavramlarını değiştirmesi gerekmektedir. Tüketici yerine, kullanıcı, aracılık hizmetleri yerine, bilgi işleme hizmetleri vb. gibi kavram değişiklikleri yapılmadan kullanıcı değerini yeniden yaratmak mümkün olmayacak ve kullanıcı bireysel satınalma alışkanlığını geliştirerek acentelerden uzaklaşacak.
Kitlesel turizmden bireysel turizme geçiş ve değişim, acentaların ürünlere aracılık ettiği konumdan, değerleri yeniden tanımladığı ve sunduğu yeni konuma doğru seyahat etmeli.
Levend İskit (Far’n Away Kurucu Ortağı)
Teknoloji birçok sektörde olduğu gibi seyahat sektörünü de transformasyona neden oluyor. Eskiden sadece acentelerin ulaşabildiği bazı bilgiler ve daha fazlasına müşteriler direkt ulaşabiliyor ve seyahatini kendisi organize edebiliyor.
Seyahat acenteleri eskiden müşteriye sunduğu değer olarak aracılık hizmetinden daha üst seviye müşteri değerlerine çıkması gerekiyor. Seyahat acenteleri müşterisini ve ihtiyaçlarını çok iyi tanıyarak onların kendileri ulaşamayacakları veya ulaştığı bilgilerin doğruluğuna emin olamadığı bilgileri derleyerek, müşterisine hitap edecek şekilde sunabilmesi, tüm ürün ve hizmetleri müşterisine göre düzenleyerek bir “güvenilen danışman” rolüne geçebilmeli.
Bunun için hem müşterilerini, hem de sunacağı ürünleri ve servisleri kendisinin çok iyi tanıması ve bunları çok iyi eşleştirebilecek seviyeye ulaşmaları gerekiyor. Bu da tabii bu sektörde de hem teknoloji, hem prosesler, hem de iş yapma yöntemleri ve gerekli insan kaynakları açısından bir transformasyon gerektiriyor.
Ahmet Bozdağ (Biletall Pazarlama Müdürü)
Teknoloji hayatımızı ve yaşam şeklimizi değiştirir bir hale geldi. Geçtiğimiz yıllarda masaüstü bilgisayar bilet alımı %60 civarında iken şimdi mobil cihazlardan bilet alımı %65 olarak hızlı bir artış sağladı. Aslında bakılırsa seyahat acenteleri de “sor – sat” biletlemeden online sistem geçişlerine çabuk entegre oldu diyebiliriz. Seyahat acentelerinin rakip olarak gördüğü web satışları aslında yeni bir pazar anlamına geliyor. Bu değişime hızlı bir şekilde ayak uydurarak pazar payına ortak olan geleneksel seyahat acentelerinin kaybının bu kadar büyük oranlarda olmayacağını düşünüyorum.
Zekihan Kızıloğlu (Tourmar Kurucusu)
Klasik acentacılık olarak tabir ettiğimiz, münferit uçak bileti ve oda satışı ise eğer, maalesef bu yolun sonuna doğru gelindiğini düşünüyorum.
Bunun dışında MICE, rehberli tur organizasyonları, corporate anlaşmalar ve bunun gibi internetten halen tam çözüme ulaşılamayan turizm hizmetleri ise devam edecektir.
Internet hayatın her alanına bu kadar nüfuz etmişken, hizmetin çok hızlı ve (artık) güvenli olarak alınabilmesi yolcuları bu mecraya yönlendirdi. Biz Turizmciler bile şahsi seyahatlerimizi planlarken internetten faydalanmıyor muyuz? Her şeyin ötesinde iç turizm yapan acentaların internet satışları, on-site satışları geçti geçiyor. Klasik acentacılıktan öte, bayi acentaların bile maalesef artık zamanı tükeniyor. Bu sisteme ayak uydurmak ise git gide zorlaşıyor.