Alman turizm verileri firması IPK International tarafından yapılan küresel ölçekte bir ankete göre, seyahat acentaleri ve turizm ofisleri, güvenilir bilgi kaynakları olarak sosyal medyayı gölgede bırakıyor.
IPK’nın yıllık Turizm Monitörü, arkadaşların ve akrabaların, açık ara en güvenilir bilgi kaynakları olduğunu ve bunu seyahat acentelerinin, turizm ofislerinin, çevrimiçi olarak erişilebilir resmi bilgilerin ve kılavuz kitapçıkların takip ettiğini ileri sürüyor.
500,000 katılımcıyı kapsayan, devamlı bir çalışmanın parçası olan bu anket; sosyal medyanın, gazetelerin, dergilerin ve TV’nin “daha az güven verir” konumda görüldüğünü ortaya koydu.
IPK başlanı Rolf Freitag, konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Pazarlama alanındaki herkes, sosyal medyayı başlıca pazarlama aracı haline getiriyor, ancak sosyal medya zayıf.
“En çok güven duyulan online bilgi kaynakları, resmi web siteleri ve TripAdvisor olarak ortaya çıkıyor. Sosyal ağlar, Vikipedi sayfaları, online dergiler, YouTube, podcast’ler ve Instagram daha az güven verir kaynaklar olarak görülüyor.”
IPK ayrıca her beş acente rezervasyonunun üçünün (%61) online olarak yapılmasıyla beraber, seyahat acentelerinin kendilerine ait pazar payını koruduğunu ortaya koydu.
Freitag: “Online rezervasyonlar, seyahat acenteleriyle karşıtlık durumunda değil. Online rezervasyon dünyasında, güven veren bir kaynak olarak görüldükleri için önemli bir yer tutuyorlar.”
IPK, yurt dışı seyahatlerinde, UNWTO (Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü) tarafından 2016 yılı için açıklanan 1.233 milyar uluslararası yolculuk sayısına kıyasla daha düşük olarak, 1.082 milyar seviyesinde ulaşarak %4 büyüme kaydeden uluslararası yolculuk sayısını takiben, bu yıl %4 oranında bir büyüme gerçekleşeceğini öngörüyor.
IPK’nın Turizm Monitörü, dünyanın dört bir yanındaki 63 ülkeden 500,000 yolcu ile gerçekleştirilen görüşmelere dayanıyor.