Dünyadaki pazarları etkileyen ‘yeni jenerasyon’ ve onların fikirleri seyahat endüstrisini de etkiledi. Yıllardır aynı şekilde yapılan durumlara farklı bakış açısı sunup pazarı farklı yöne çeken yaratıcı fikirlere sahip bir jenerasyondan bahsetti James Shearer, TravelMasters operasyon direktörü. Bu fikre katılan bir çok kişi var. Bunlardan birisi ise Vanessa McGovern, Global Institute for Travel Entrepreneurs (GIFTE) başkan yardımcısı. “Boşluğu yeniden tanımlayan genç insanlar” olarak tanımlıyor yeni jenerasyonu. Pek de haksız sayılmaz.
Şimdi bu kişilerin sahip olduğu acentaların endüstriyi nasıl düzenlediklerine göz atalım.
1- İletişim yöntemi
Seyahat ile ilgili bilgi almak için telefon ve e-mail kullanmak artık eski moda haline geldi. Bunun yerine müşteriler Facebook veya Twitter’dan mesaj atıyor ve cevap bekliyorlar.
2- Pazarı değil, süreç
Shearer’a göre genç çalışanlar, seyahat satışına yeni bir form vermiş durumda. Seyahat artık bir marketten ziyade bir süreç. Seyahat satışı farklı süreçlerden geçmeli çünkü her yaş grubunun farklı bir alış biçimi var. Bu yüzden büyük bir seyahat acentası olup tek şekilde devam etmek yerine, yeni jenerasyon bu sürecin içine dahil olmayı tercih ediyor.
3- Global bağlar
Eskiden bir iş ağı kurmak için çok paralar dökülmesi gerekirdi fakat yeni jenerasyon ile bu da değişmiş durumda, dedi, Heather Kindred (Travel Leaders of Tomorrow program direktörü.)
Sosyal medya hesaplarını düşünün. Snapchat, Youtube, bloglar, canlı yayın kanalları, Twitter.. Facebookta kaç arkadaşınız var, Instagram’da kaç kişi sizi takip ediyor ve siz kaçını yüz yüze gördünüz? Evet, artık birebir görüşmüş olmanız önemli değil çünkü sizi takip eden insanlar ile Instagram üzerinden bir gezi planlayıp bu çemberi genişletebilirsiniz.
4- Pazara giriş kapıları
Y kuşağı seyahat acentalarına klasik olmayan yollardan girmeye çoktan başladı. Birçok genç blog yazarı çok fazla ilgi çekiyor ve birçoğu bundan para kazanabileceğinin farkında değil. McGovern’a göre önemli olan içerikle SEO özelliklerinin birleştirilip endüstriye kazandırılması.
5- Yeni çağın pazarlamada etkisi
Dijital dönemin bugünkü pazarda çok büyük bir gücü var. Bir örnek verecek olursak; kırsal kesimde yaşayan ve düğün lokasyonlarında uzmanlaşmak isteyen birisi Facebook’un gücünü kullanarak medeni halini ‘nişanlı’ya ceviren herkese reklam gönderebilir ve eskisi gibi eforlar sarfetmeden hedef kitlesine kolaylıkla ulaşabilir. Bu, yeni teknolojinin gücüdür.
6- Birebir iletişim
Yeni jenerasyonun seyahat acentalarında yaptığı büyük değişikliklerden biri ise, geziden önce kendilerini satmaları. Müşterilerle üçüncü parti gibi görüşmek yerine, kendilerini tanıtıp aradan sınırları kaldırıyorlar. Böylece, samimi ve ilgi çekici bir ortam oluyor.
7- Eski sınırlar
Başarılı olan yeni seyahat acentaları TripAdvisor ve gibi siteleri rakip olarak görmek yerine, onları aracı olarak kullanıp işlerini büyütüyorlar. Host Agency Reviews kurucusu Stephanie Lee’ye göre yeni jenerasyon bu işi 9-5 olarak görmediğinden kişisel ve iş hayatı arasındaki sınırları kaldırıyorlar ve yaptıklarından zevk alıp daha iyi sonuçlar elde ediyorlar.