Karşılaştırma sitelerinin konumu ve Skyscanner’in Türkiye pazarına bakışını Türkiye Pazarlama Müdürü Özkök turizmgazetesi.com’a anlattı…
Türkiye pazarında son 2 yılda büyük atağa geçen İskoçya merkezli seyahat karşılaştırma sitesi Skyscanner, Türkiye pazarını dinamik ve gelişen bir pazar olarak görüyor.
Halen 40 dilin üzerinde hizmet veren ve dünyada şu anda aylık 70 milyonun üzerinde ziyaretçisi olan Skyscanner, Türkiye’de son iki yılda yüzde 105 büyüdü. Bu yılın ilk 6 ayında da yaklaşık yüzde 100 oranında büyüme kaydetti. Skyscanner üzerinden yılda dolaşan para oranı ise 4 milyar dolar civarında.
Edinburgh’daki merkezinde yaklaşık 350 kişi çalışan Skyscanner’in ABD Miami’de, Galasgov’da, Çin’in başkenti Pekin’de ofisleri bulunuyor. Türkiye pazarında ise 2011 yılından bu yana aktif olarak faaliyet gösteren Skyscanner’in merkezinde her ülke için o ülkeyi iyi bilen bir bölge müdürü bulunuyor. Türkiye Pazarlama Müdürlüğünü ise iletişim ve PR alanında deneyimli Murat Özkök yapıyor.
Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök, karşılaştırmalı seyahat sitelerinin günümüzdeki önem ve konumlarını ve Skyscanner’in Türkiye pazarına bakışını turizmgazetesi.com’a değerlendirdi.
“İş konseptimiz Türkiye’de pek bilinmiyor”
“Bizim iş konseptimiz Türkiye’de pek bilinmeyen bir konsept” diyen Murat Özkök, şunları söyledi: “Örneğin Türkiye’de karşılaştırma siteleri genelde kendileri bilet satıyor. Biz ise ‘meta search’ denilen bir karşılaştırma sitesi modeli ile çalışıyoruz. Bu da satış yapmayan anlamına geliyor. Ziyaretçi bir seçim yapıyorsa onu havayolunun ya da online acentelerin sitelerine yönlendiriyoruz. Uçak bileti, otel ve araç kiralama ile ilgili neredeyse tüm seçenekleri ziyaretçi sitemiz üzerinden karşılaştırmalı görüp, o şirketin kendi sitesinden satın alabiliyor. Milyonlarca uçuşu ve rotayı saniyeler içinde kıyaslayan bir site olarak kendi iş kolumuzda Avrupa’da bir numarayız.”
“Seyahat dünyasının Google’yız”
Skyscanner’in seyahat dünyasından haberler vererek kullanıcılarımızı bilgilendirdiğini de kaydeden Özkök, “Promosyonlar, seyahat dünyasındaki gelişmeler sitemizde yer alıyor. Ayrıca, seyahat dünyasındaki gelişmelerle ilgili araştırma ve anketler yapıp yayınlıyoruz. Dolayısıyla biz kendimizi seyahat dünyasının nabzını tutan bir platform olarak görüyoruz kendimizi. Bu anlamda da bütün dünyada ‘seyahat dünyasının google’ı’ olarak adlandırılıyoruz” şeklinde konuştu.
“Türkiye çok önemli bir pazar”
Karşılaştırma sitelerinin özellikle son yıllarda gelişip yaygınlaşmaya başladığına işaret eden Özkök, “Bu anlamda Türkiye bizim açımızdan önemli bir pazar. Çünkü Türkiye yüzde 60’ı 30 yaşın altında olan genç bir nüfusa sahip ve dijital olanakları daha fazla kullanıyorlar.
Dünyada artık kullanıcı kral ve insanlar her şeyi karşılaştırarak alıyorlar. Bunu yaparken de onlarca yüzlerce seyahat sitesini dolaşmak çok büyük zaman gerektirebiliyor. Bu da karşılaştırma sitelerinin önemini giderek daha da artırıyor. Türkiye’de bizim rakibimiz yok. Çünkü Türkiye’deki karşılaştırma siteleri kendileri de satış yapıyor. Bu anlamda aslında bizim iş ortaklarımız onlar.
Türkler cepten arıyor bilgisayardan sonuçlandırıyor
Türk ziyaretçilerin eğilimlerini de değerlendiren Murat Özkök, şu bilgileri verdi:
“Mobil uygulamalarımız dünyada çok başarılı oldu ve dünyada 25 milyon kişi tarafından indirildi. Kore ve Japonya gibi Asya ülkelerinde insanlar daha çok cep telefonlarından arama ve satın alma eğilimi gösteriyorlar. Ancak Türkiye’de henüz bu yaygın değil. Cep telefonu üzerinden seyahat aranıyor ama henüz cep telefonundan yapılan aramalar genellikle bilgisayar üzerinden sonuçlandırılıyor. Öte yandan sosyal medyada için de belirli stratejilerimiz var. Örneğin Facebook’ta 60 binin üzerinde takipçimiz var ve bu sayı giderek artıyor.”
Türkler için “vize” belirleyici unsur
Türkiye’nin gelişen bir ekonomi ve genç bir nüfusa sahip olduğunun altını çizen Özkök, türk insanının seyahat alanındaki en büyük sorunlarının başında vize uygulamalarının geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu genç nüfus teknoloji ile haşır neşir ve seyahat etmek istiyor. Düşük bütçeli havayolu şirketlerinin gelişmesi ile uçmak da giderek kolaylaşıyor. Biz giderek cazip bir pazar haline gelen Türkiye’deki seyahat eğilimlerini ve Türkiye halkının seyahat alışkanlıklarını da anket ya da araştırmalarla ölçerek bu pazarın nabzını tutmaya çalışıyoruz. Bu araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlardan Türklerin özellikle yurtdışı seyahatlerde en büyük engelinin vize problemi olduğu görülüyor. Öte yandan eskiden turist çekmek için sadece Avrupa ülkelerini hedef pazar olarak gören ülkelerin artık Türkiye’yi de önemli bir pazar olarak gördükleri dikkat çekiyor. Bu noktada da özellikle Avrupa seyahatlerinde vize büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu ise Türk insanının seyahat eğilimlerinde belirleyici oluyor. Türk insanı artık vize uygulamayan ülkeleri daha çok tercih ediyor. Geçtiğimiz günlerde bizim yaptığımız bir araştırmada Türk insanının yüzde 70’inin vize uygulamayan yerleri tercih ettiği ortaya çıktı. Tayland’ın, Malezya’nın, Mısır’ın popüler olması da bunun göstergesi. Mesela Türkiye ile Rusya arasında vize kalktıktan sonra Skyscanner’da Rusya’dan Türkiye aramaları yüzde 300 oranında artarken, Türkiye’den Rusya aramalarında da yüzde 200’ün üzerinde artış olduğunu gördük. Bu da Türk insanının artık daha bilinçli seyahat ettiğini gösteriyor.”
Kaynak: Turizm Gazetesi