BM Dünya Turizm Örgütü’ne (UNWTO) göre, 2017 yılında uluslararası turist sayısı dünya çapında toplam 1,32 milyara ulaştı. Yurtdışına seyahat edenlerin sayısının artmasıyla birlikte, turistler çevrimiçi olduklarında daha fazla ilgi görmeye başladılar.
Bu durumu fırsat bilen dolandırıcılar yeni yöntemler geliştirdi. Gezginler için en büyük çevrimiçi tehditlerden biri halka açık ücretsiz Wi-Fi’dir. Hackerlar genellikle kişisel bilgileri, kredi kartı bilgilerini veya diğer verileri çalmak için kendilerini ücretsiz WiFi olarak kullanırlar. Buna ek olarak, kimlik hırsızları son zamanlarda bir ağ üzerinden iletildiğinde veriyi kesip kodlamak için tasarlanmış bir yazılım türü olan kablosuz ‘sniffers’ kullanıyorlar.
“WiFi bugün gezginler için vazgeçilmezdir. Oteller, geziler, deneyimler için rezervasyon yaptırmak ve ailemiz ve arkadaşlarımızla iletişim halinde kalmak için ona ihtiyacımız var. NordVPN‘deki dijital gizlilik uzmanı Daniel Markuson, haritaların veya seyahat güzergahlarının bile çoğunlukla bu günlerde çevrimiçi olduğunu belirtti. “Bu arada, otelin WiFi’sinin daha güvenli olduğunu düşünüyorsanız, muhtemelen değil. İşleri size siber güvenlik değil, size rahatlık sunmaktır, dolayısıyla misafir ağlarını korumak için hiç çaba sarfetmezler. ”
Seyahat ederken halka açık WiFi’de güvende olmanız için bazı ipuçları:
Asla ‘körü körüne’ yeni bir ağa katılmayın
Bir ağ korumasız kaldığında, özel verilerinizi çalmak için orada gizlenen bir siber suçlu olabilir. Öte yandan, hackerlar genellikle kullanıcıları yasal olduklarını düşünmeleri için aldatıcı sıcak noktalar yaratırlar.
İki benzer WiFi ismini görüyorsanız, otel personelinden gerçek olana sorun. Son olarak, herkese açık WiFi’de çalışırken iş veya bankacılık hesaplarına giriş yapmaktan kaçının.
Ortak WiFi’de bir VPN kullanın
Bir VPN, İnternet ve bir kullanıcının cihazı arasındaki tüm trafik akışını şifrelediği ve IP adresini gizlemeye yardımcı olduğu için gezginler için tercih edilen bir araçtır. Yeni başlayan biriyseniz, kullanıcı dostu bir VPN’yi seçmek en iyisidir, örneğin NordVPN.
Maliyetleri karşılamak için genellikle üçüncü taraf reklamverenlere güvenen ücretsiz VPN servis sağlayıcılarına dikkat edin. Çoğunlukla, VPN olarak pazarlanan ücretsiz proxy hizmetleridir, bu da doğru değildir: yalnızca IP adresinizi değiştirirler, ancak İnternet trafiğinizi şifrelemezler.
Web sitesi adresinin ‘https’ içerip içermediğini kontrol edin
Sadece ‘https’ ile başlayan URL’leri olan web sitelerini kullanmalısınız. Bu, güvenli bir protokol olduğu ve verilerinizin doğru şekilde şifrelenmiş olduğu anlamına gelir. Çevrimiçi alışveriş yapıyorsanız, kredi kartı bilgilerinizi kullanarak oteller, seyahatler veya deneyimler için ödeme yapıyorsanız, ‘https’ sitelerini kullanmak özellikle önemlidir.
Güvenlik duvarınızı etkinleştirin
Çoğu işletim sisteminin şu anda yerleşik bir güvenlik duvarı var, bu da dışarıdakilerin bilgisayar verilerinizden geçmesini engelliyor. Bir güvenlik duvarının etkinleştirilmesi kolaydır – sistem tercihlerinizi veya kontrol paneli talimatlarınızı kontrol edin.
Güvenlik duvarı tamamen bilgisayar korsanlarından korunmaz, ancak diğer güvenlik artırıcı hizmetlerle birlikte kullanıldığında kullanışlı bir araçtır.
Antivirüsü unutma
Ağınızı kötü amaçlı yazılımlardan korumak için antivirüs yazılımının her zaman kullanılması önerilir. Ancak, yalnızca bir antivirüs kullanmak sisteminizi güvende tutmak için yeterli değildir.
Bir bilgisayar korsanı, antivirüsün kötü amaçlı yazılım tespit edip edemeyeceğini kontrol edebilir ve eğer öyleyse, kötü amaçlı kodu kolayca değiştirebilir ve tekrar deneyebilir.