Son günlerde seyahat endüstrisinde en çok konuşulan haberlerden birisi Trump’ın öne sürdüğü yasaklama emri. Farklı kurum ve kuruluşlar ise bu emre tepkisiz kalmadı.
Seyahat endüstrisinin birçok devi Başkan Donald Trump‘ın yedi farklı ülkeden gelen gezgin yasağını kınadı ve bu devlerden bazıları hukuk sisteminden yardım alarak harekete geçmek üzere.
Rezervasyon şirketi Expedia, Amazon’a katılarak davanın bir parçası olarak yasaklama emrine ilişkin beyan verdi.
Expedia CEO’su Dara Khosrowshahi (1978 İran darbesinden sonra mülteci olarak ABD’ye geldi), 1000 adet müşterilerinin bu emirden etkilendiğini New York Times‘a belirtti. CEO yazdığı bildiride ABD’nin yaşamak için daha az tehlikeli bir yer olduğunu fakat içe bakış/ileri bakış ve gerici/ilerici durumları yüzünden daha küçük bir ulus olarak görülmeye başlanacağını ekledi. Şirket olarak uzun oyunu oynamaya devam edeceklerini, dünyanın dört bir tarafından gezginleri getirmeye devam edeceklerini belirtti.
Trump’ın kararı ağırlıklı olarak müslüman ülkelerden (İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali, Irak, Yemen) gelen insanların Amerika’ya girişleri men edildi. Twitterda bir yasak olarak görülmeye başladıktan sonra Başkan bunun bir yasak olmadığını söyledi.
Tripadvisor CEO’su Steve Kaufer Linkedin’de yayınladığı postta bu yasağı kınadı ve kalpsizliki, ayrımcılık olarak niteledi. Şirket, bütçesinden 5 milyon doları mültecilere yardım ulaştıran organizasyonlara bağışladı. Şirket genel müdürü Desiree Fish ise sessiz kalamayacaklarını belirtti. “Seyahat ettiğinde, farklı kültür ve farklı yerlerden insanlarla tanışırsın ve farkedersin ki onlar da senin gibi, senden farklı değiller. Seyahat, kişileri insancıllaştırır, gözlerinizi açar ve sizi eğitir.” Fish.
TripAdvisor henüz legal bir dava açmamış olsa da, Fish birkaç opsiyon üzerinde düşündüklerini söyledi.
Birçok diğer organizasyon ve hükümet üyeleri bu karara karşı kendi davalarını başlattılar. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ise geçerli vizeye ve yeşil karta sahip olan kişilerin sınırdışı edilmelerini önlemek için cumartesi günü yargıya başvurdu. Amerika dışındaki uluslararası organizasyonlar bu emirin kalkması için Amerika’ya baskı kurmaktalar. NBC haberlerinde ise Birleşmiş Milletler Dünya Seyahat Organizasyonu’n bu yasağı kınadığı belirtildi. Genel Sekreteri Taleb Rifai ise global meydan okumaların global çözümler gerektirdiğini ve günümüzde karşılaştığımız güvenlik problemlerinin aramızda yeni duvarlar örmemesi gerektiğini belirtti.