Shopping Fest’te 9 milyar TL Alışveriş Beklentisi

İstanbul Shopping Fest İcra Kurulu Başkanı Vahap Küçük ile Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Hüseyin Doğan, Bakü’de yapılan tanıtım toplantılarında İstanbul’un ‘bölgenin en hareketli alışveriş noktası’ haline geldiğini vurguladılar.

İstanbul Shopping Fest, Bakü’de start aldı. Bu yıl üçüncüsü yapılacak olan festivalin tanıtımı için Azerbaycan duyurusu da etkinliklerle başladı. İstanbul Shopping Fest İcra Kurulu Başkanı Vahap Küçük, “İstanbul; Shopping Fest ile dünyanın en hareketli alışveriş noktalarından biri olacak. Sektöre, ticarete önemli katkı sağlayan bu festivaldan beklentimiz de giderek artıyor” dedi.

Bakü’de düzenlenen toplantıya katılan ISF İcra Kurulu Başkanı Vahap Küçük, ISF İcra Kurulu Üyesi ve Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan İSF hakkında bilgi aktarırken, bu yılki beklenti ve hedeflerini de basın mensupları ile paylaştı. Toplantıya Turizm Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Sayid Ahmet Aslan ile Azeri sanatçılar Alim Qasimov ile Tünzela Ağaye da katıldı.

DÜNYANIN EN ÖNMELİ ALIŞVERİŞ DESTİNASYONU

Bu yıl 8-30 Haziran 2013 tarihleri arasında üçüncü kez Türk ve yabancı tüketicileri İstanbul’da alışveriş ve eğlenceyle buluşturmaya hazırlanan İstanbul Shopping Fest (ISF) organizasyonun ilk yurtdışı tanıtımında konuşan İstanbul Shopping Fest İcra Kurulu Başkanı Vahap Küçük “İstanbul’un sahip olduğu zenginlikleri alışveriş ve eğlence ekseninde tüketici ile buluşturmak hedefiyle yola çıktık. İstanbul’u dünyanın en önemli alışveriş destinasyonundan biri yapmak niyetindeyiz. Yerli ve yabancı alışveriş severleri konuk etmek için ilk yılki kadar heyecanlıyız” dedi.

İstanbul’un Shopping Fest ile bölgenin en hareketli alışveriş noktası haline geldiğini belirten Vahap Küçük, 2011 yılında 40 gün süren İSF döneminde yerli alışveriş hacminin 8 milyar TL, 2012 yılında 21 günde 7.5 milyar TL olarak gerçekleştiğini, 2013 yılında 23 günde yerli tüketiciden gelecek alışveriş hacmi hedefinin 8.5 milyar TL, yabancı harcama tutarı hedefinin ise 500 milyon TL olduğunu açıkladı. Azerbaycan’daki program çerçevesinde TRT Akşam Sefası Programı; alışveriş, moda, eğlence ve kültür -sanatı bir arada sunan İstanbul Shopping Fest hazırlıkları çerçevesinde Bakü’den canlı yayın yayınlandı.

KATAR’DAN MOSKOVA’YA KADAR TANITIM TURLARI DEVAM EDECEK

Vahap Küçük’ün verdiği bilgiye göre İstanbul Shopping Fest’in (İSF), tanıtımları Bakü’den sonra Katar, Dubai, Sofya, Moskova’da da devam edecek. Tanıtım faaliyetleri aslında başlamış durumda. Yurtdışı tanıtımının maliyetini Kültür ve Turizm Bakanlığı üstleniyor. Geçen yıl  bakanlık 15 milyon dolar değerinde tanıtım yapmış. Bu yıl da yine bu civarda bir harcama yapacak. İç tanıtımı ise İstanbul Kalkınma Ajansı yapıyor. İçerde ayrıca İSF AŞ’nin şirketlerin desteğiyle yaptığı tanıtımlar oluyor. Toplam tanıtım masrafları 40 – 45 milyon doları buluyor. Vahap Küçük “Bizim bu organizasyondaki amacımız; zaten büyük ilgi gören bu şehrin tarih, kültür, eğlence, gastronomi özelliklerinin yanına alışveriş unsurlarını da katarak, bu yönüyle de hatırlanan ve tercih edilen bir merkez haline getirmek. İstanbul Shopping Fest (ISF) de bu isteğin ve arayışın bir sonucudur, bu değeri artırmak için atılmış somut adımlardan biridir. Bugün İstanbul ISF’nin yanı sıra, pek çok farklı etkinlikle de günden güne yükselen ve marka değeri artan bir şehir haline gelmiştir. İstanbul’un bölgenin en hareketli alışveriş noktası haline geldi. İstanbul’da tüketici ile yüzlerce markayı buluşturan toplam 92 AVM’nin var. Toplam metrekare büyüklüğü 3 milyon 209 bin 942 metrekare. Bu da örneğin bir Avrupa ülkesi Lüksemburg’dan daha büyük bir değeri ifade ediyor’ görüşünü paylaşıyor.

AZERİLERDEN DAHA FAZLA İLGİ BEKLİYORUZ

Küçük’ün verdiği bilgiye göre ISF, ikinci yılında yani 2012’de 21 günde 7.5 milyar lira yerli harcama hacmine ulaştı. İki yılda yabancı kartlarla yapılan alışveriş cirosu yüzde 64 arttı. Bu yılki ciro hedefi yerli harcamada 8.5 milyar TL olarak belirlendi. Yabancı misafirlerin ise 23 günde toplam 500 milyon TL harcaması bekleniyor.

Küçük, “Bu rakam 2011 İSF döneminde 40 günde 252 milyon TL, 2012 İSF döneminde ise 400 milyon TL idi. Bu yıl yabancı harcamasında yüzde 25 artış beklemekteyiz. Hedeflediğimiz verilere bakarsak, organizasyon sonunda gerek markalar bazında ve gerekse ülke ekonomisine kattıklarımızla herkesin yüzü gülecek diye düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl İstanbul Shopping Fest süresince 939 bin 508 turist İstanbul’u ziyaret etti. Yaptığımız araştırmaya göre, bu dönemde İSF nedeniyle İstanbul’a geldiğini söyleyenlerin oranı yüzde 9.5 civarında. Biz bu yıl gelenlerin en az yüzde 15’inin sadece İSF amaçlı giriş yapmasını bekliyoruz. Bu yıl yurtdışı tanıtım faaliyetlerine Azerbaycan’dan başlamak istedik. Bu aslında geçtiğimiz yıl ISF kapsamında ülkemizi ziyaret eden Azerbaycan halkına bir anlamda iade-i ziyaretimiz oldu. Geçtiğimiz yıl düzenlenen ISF’de İstanbul’a gelen Azeri kardeşlerimizin sayısı bir önceki yıla göre %35 artmıştı. Bu yıl, Türk markalarına büyük ilgi gösteren Azeri kardeşlerimizin sayısının çok daha fazla olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

FESTİVAL KARTI GELİYOR: ASF TRAVELLER CARD 

Vahap Küçük, festival kapsamında; bu yıl yurtdışından gelen yabancı misafirlere İstanbul Shopping Fest Traveler Card’ı sunduklarını söyledi. Küçük, “Üye mağazalar ve restoranlarda geçerli olacak ve içerisine yüklenen para ile nakit taşımaya son verecek, ön ödemeli bir kart olan İstanbul Shopping Fest Traveler Card, havaalanı ve üye alışveriş merkezlerinde kurulacak stantlardan temin edilecek. Festival süresince kart sahiplerine üye iş yerlerinde ek indirimler de sunulacak. ISF Traveler Card, yabancı konuklar için güvenli alışverişi de temin edecek.”

THY, YÜKLÜ ALIŞVERİŞ BAVULLARI TAŞIYACAK

İstanbul Shopping Fest, birçok kuruluşun esteğiyle yapılıyor. Bu yıl da Kültür ve Turizm Bakanlığı ve T.C. Kalkınma Bakanlığı himayesinde, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Ticaret Odası’nın desteğiyle, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD), Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) koordinasyonunda, Türk Hava Yolları (THY), Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (TUROB), Tescilli Markalar Derneği (TMD), Tepe Akfen Havalimanları(TAV), İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (İSG) ve değişik sektörlerden sponsorların katkılarıyla gerçekleşecek. Desekçi kuruluşlar, kendi alanlarında yerli ve yabancı misafirlere kolaylıklar sağlayacak. Örneğin THY, bagaj hakkını normalden daha yüksek rakamlarda belirleyecek.

HÜSEYİN DOĞAN: DUBAİ’DEN DAHA GÜÇLÜYÜZ

BAKÜ’deki basın toplantısında BMD Başkanı Hüseyin Doğan, Türkiye’deki 500 – 600 yerli markanın, yabancı markalarla birlikte, dünya ölçeğinde bir alışveriş lokasyonu oluşturduğunu söyledi. Doğan, İSF’in daha üç yıllık olmasına karşın kurumsallaşmakta olduğunu belirtti. Doğan “En bilinen alışveriş festivali Dubai’de 17 yıldır yapılıyor. İstanbul’un alışveriş imkanları çok daha geniştir. AVM’lerin toplam metrekare büyüklüğü Lüksemburg’un yüzölçümünü geçiyor. Dubai’den çok daha güçlüyüz hem bu açıdan hem de ciro olarak. İstanbul’da sadece alışveriş değil eğlence de var. Yeniyiz ama dünyanın en iyi festivallerinden biri olma yolunda ilerliyoruz” dedi.

 

Kaynak: Turizm Güncel

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!