Umman’ın başkenti Maskat’ta yapımı tamamlanan 20 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binası hizmete girdi. TAV Havalimanları iştiraki BTA havalimanında yiyecek-içecek hizmetlerini üstlenirken, TAV İşletme Hizmetleri de özel yolcu salonu işletmeciliğinin yanı sıra otopark ve vale hizmetleri, hızlı geçiş, karşılama ve uğurlama hizmetleri sunuyor.
TAV Havalimanları’nın dünyadaki ayak izi, Maskat Havalimanı’yla birlikte 22 ülkede 82 havalimanına ulaştı. BTA ve TAV İşletme Hizmetleri, yeni havalimanında 10 yıllığına hizmet sunmak üzere açılan ihalelerde uluslararası rakiplerini geride bırakarak Umman Havalimanı İşletmeciliği Şirketi (OAMC) tarafından tercih edilmişti.
BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur “Maskat Havalimanı’nda 4 bin 715 metrekarelik alanda toplam 20 noktada misafirlerimize yiyecek-içecek hizmeti vereceğiz. Umman yurtdışında hizmet verdiğimiz sekizinci ülke, Maskat ise portföyümüzdeki 17’nci havalimanı oldu. Cakes&Bakes, Tickerdaze gibi markalarımızın yanı sıra iş ortaklarımız ve yeni geliştirdiğimiz konseptlerle yeni havalimanında yer alıyoruz. BTA olarak sahip olduğumuz bilgi birikimiyle tüm dünyada farklı ihtiyaç ve beklentilere uygun yiyecek-içecek çözümleri geliştirebiliyoruz. Önümüzdeki dönemde TURQUALITY desteğinin getireceği ivme ile beş yılda 50 yeni Cakes&Bakes noktasına imza atmayı ve yurt dışında da havalimanlarının yanı sıra şehir merkezlerinde de markalarımızla yer almayı hedefliyoruz. Bu çerçevede Michelin yıldızlı bir Fransız şef ile danışmanlık anlaşması imzaladık. Önümüzdeki günlerde detaylarını açıklayacağımız bu anlaşma ile özellikle Avrupa pazarına güçlü bir giriş yapmayı amaçlıyoruz” dedi.
TAV İşletme Hizmetleri Genel Müdürü Bora İşbulan “Maskat Havalimanı’nda özel yolcu salonu işletmeciliğinin yanı sıra otopark ve vale hizmetleri, hızlı geçiş, karşılama ve uğurlama hizmetleri sunuyoruz. Primeclass markamızla açtığımız 4 bin metrekarelik özel yolcu salonumuzda yılda yaklaşık 250 bin misafirimize hizmet vereceğiz. Umman’da Maskat’ın yanı sıra Salalah ve Soha havalimanlarında da yer alıyoruz. Tüm dünyada 14 farklı ülkede 57 farklı salonumuzda, yılda 4,5 milyondan fazla misafirimizi ağırlıyoruz. Yurtdışında yapacağımız ortaklıklar ve şirket alımlarıyla büyümemizi sürdüreceğiz. Şili’de ve İspanya’da iki şirket alımı gerçekleştirebiliriz. Avrupa’da kısa süre önce Zürih ve Kopenhag havalimanlarını portföyümüze ekledik. ABD’de Washington’un ardından bu yıl içinde New York JFK ve San Diego’da faaliyete başlayacağız. ” dedi.
Hizmet şirketleriyle büyüyor
2014’te hizmet şirketlerini, kendi işlettiği havalimanları dışında da faaliyet göstermek üzere serbest bırakan TAV, bu stratejinin sonucunda küresel ayak izini üç kat büyüttü. O dönemde yedi ülkede 13 havalimanı işleten şirketin ürün ve hizmetleri bugün 22 ülkede 81 havalimanına ulaştı. Aynı dönemde TAV İşletme Hizmetleri faaliyet alanını 13 havalimanından 26 havalimanına çıkardı ve cirosunu üç kat artırdı. BTA da aynı dönemde yeni havalimanları ve şehir merkezi noktalarını portföyüne ekleyerek cirosunu Euro bazında yüzde 40’a yakın artırdı.
2017 sonu verilerine göre, TAV’ın konsolide cirosuna TAV İşletme Hizmetleri yaklaşık yüzde 9, BTA ise yaklaşık yüzde 15 oranında katkıda bulunuyor.
Yeni Maskat Havalimanı
Umman Sultanlığı, Arap Yarımadasının güneydoğu ucunda, Basra Körfezi’nin girişinde stratejik bir konumda bulunuyor. Gelirleri büyük ölçüde petrol ve doğal gaz ihracatına dayanan Sultanlık, üç sene önce ekonomisini çeşitlendirmek üzere “Vizyon 2020” planını yürürlüğe koydu. Yeni Maskat Havalimanı, bu projenin ana ayaklarından birini oluşturuyor ve Umman’ın turizm sektörünü geliştirmek ve özel sektör girişimlerini desteklemek yönündeki yaklaşımına destek veriyor.
İnşaatta da TAV imzası
Maskat Havalimanı’nın yapımında da TAV İnşaat’ın imzası bulunuyor. TAV, projenin 1,2 milyar dolar bedele sahip pist ve altyapı işlerini üstlendi ve başarıyla tamamladı. Proje kapsamında 4 bin 300 metre uzunluğunda yeni bir inşa edildi. Ayrıca taksi mevcut pist ve apron yenilenirken havalimanı bağlantı yolları, enerji merkezleri ve nakil hatlarıyla yardımcı binalar yapıldı. Çalışma için 34 milyon metre küpten fazla miktarda toprak hareketi gerçekleşti. Uçak ve yollar için kullanılan asfaltın toplam miktarı 1,4 milyon tonu, beton miktarı 800 bin metreküpü aştı.