TAV İşletme Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü ve Uzakrota Travel Marketing Summit konuşmacılarından Ali Bora İşbulan ile TAV İşletme Hizmetleri üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
1- Öncelikle hoşgeldiniz, ziyaretçilerimize kendinizi biraz tanıtabilir misiniz?
Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. ABD’de Texas Üniversitesi’nde işletme ve endüstri mühendisliği alanlarında yüksek lisans eğitimi aldım. TAV İşletme Hizmetleri’nde altı yıldır çalışıyorum. Oldukça yoğun, seyahat temposu yüksek, yorucu ama bir o kadar da keyifli bir iş hayatım var.
TAV’dan önce de ABD, Moldova, Mısır, Sri Lanka ve Bangladesh gibi ülkelerde çalışma imkanım oldu, tüm bu deneyim bana genel bir dünya görüşü, farklı kültürlerle çalışma, pek çok işi kuruluş aşamasından başlatıp, önemli büyüklüklere getirme deneyimi sağladı. Mühendislik kökenli olduğum için her konuya analitik bir bakış açısı geliştirme yeteneğine sahibim. Hızlı karar veririm, iş süreçlerini her detayıyla takip ederim. Yaratıcılık, süreçleri derinlemesine analiz etmek, takım çalışmasında her arkadaşımızdan en üst seviyede faydayı istemek ve de bunu alabilmek için anlatan, öğreten, paylaşan ve tartışmaya açan bir yönetim tarzını benimsedim.
2-Bize biraz TAV hakkında bilgi verebilir misiniz?
TAV’ın tarihi, 1997’de İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ihalesiyle başladı. TAV, ihaleyi kazanan Tepe ve Akfen Grupları’nın ortak girişimi olarak kuruldu. İstanbul Atatürk Havalimanı, dünyada “Yap-İşlet-Devret” modeliyle gerçekleştirilen projelerin ilk örneklerinden oldu ve 2000 yılında hizmete girdi. Türkiye’nin çağdaş yüzünü yansıtan bu proje, TAV’ın başarı öyküsünün de ilk somut adımını oluşturdu. TAV, sahip olduğu bilgi birikimi, yüksek nitelikli insan kaynağı ve ileri teknolojisiyle 17 ülkede 70 havalimanında hem yapım projelerinde hem de havalimanı işletmeciliği alanında küresel bir marka konumuna geldi. Şirket, benimsediği hedefler doğrultusunda 2006 yılında yeniden yapılanarak “işletme” ve “yapım” faaliyetlerini, TAV Havalimanları ve TAV İnşaat olarak düzenledi. Bu düzenlemenin ardından TAV Havalimanları, 2007 yılının Şubat ayında halka arz edildi. Mayıs 2012’de ise TAV Havalimanları’nın yüzde 38 hissesinin TAV İnşaat’ın ise yüzde 49 hissesinin Aéroports de Paris Grubu’na devrine ilişkin işlem tamamlandı. Grup, her yıl başarılı çalışmalarına yenilerini eklemeye ve Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyor.
TAV Havalimanları bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Gazipaşa-Alanya ve Milas-Bodrum havalimanlarını işletiyor. TAV yurtdışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya’nın Üsküp ve Ohrid, Suudi Arabistan’ın Medine ve Hırvatistan’ın Zagreb havalimanlarını yönetiyor. TAV Havalimanları duty-free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket 2015’te iştirakleriyle birlikte yaklaşık 780 bin uçak seferine ve yaklaşık 102 milyondan fazla yolcuya hizmet sundu
3-TAV, kaç ülkede hizmet vermekte?
TAV Havalimanları ve TAV İnşaat bugün 17 ülkede 70 havalimanında faaliyet gösteriyor.
4-TAV’ın İşletme Hizmetleri konusunda bilgi verebilir misiniz?
TAV Havalimanları Holding bünyesinde havacılık dışı gelirleri yönetmek için 2004 yılında yapılandırılan bir şirketiz. TAV İşletme Hizmetleri olarak, havalimanlarında değer katan ve Türk misafirperverliğini yansıtan ağırlama hizmetlerimizi “primeclass” markamızla ve sadakat
programlarımız TAV Passport ve “primeclass” Lounge Kart ile sunuyoruz. Ayrıca seyahat turizm acentemiz TAV Tourism mevcut. TAV tarafından işletilen tüm havalimanlarımızdaki reklam alanları ile kiralık alan tahsislerini yapan ve bu konuda danışmanlık hizmetleri sunan ticari faaliyetlerin yönetimi ile birlikte 5 ana başlık da bizim çalışma alanımız. Ek olarak, havalimanlarımızda yolcularımızla buluşan The Gate Dergisi şirketimize ait.
Yaklaşık 500 çalışanımızla yurtiçi ve yurtdışı havalimanlarındaki hizmetlerimizin yanı sıra İDO ve TCDD’de iş alanlarımızı genişletiyoruz. 2013’te ciromuz yurtiçi ve yurtdışındaki şirketlerimizle 31,3 milyon Euro’ya ulaştı. Ayrıca terminallere vermiş olduğumuz ticari danışmanlıktan da terminallerimiz gelir elde ettiler. Reklam, sponsorluk ve ticari alan tahsislerinden gelen bu geliri arttırmak için pek çok sektörle çalışmalarımızı yürütmekteyiz. 2014’te yüzde 11 büyüdük. 2015 sonu itibariyle ise yine çift haneli büyüme gerçekleştirdik.
Yurtiçinde, İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Alanya Gazipaşa ve Bodrum Milas Havalimanı’nda yurtdışında Gürcistan’da Tiflis ve Batum, Tunus’ta Enfidha ve Monastır, Makedonya’da Üsküp ve Ohrid, Letonya’da Riga, Suudi Arabistan’da Medine, Almanya’da Leipzig, Frankfurt, Münih ve Stuttgart’ta hizmet sunuyoruz. Yakında İsviçre Zürih’te, Kenya Nairobi’de ve ABD Washington’da özel yolcu salonları işletmeye başlayacağız. Orta vadede hizmet verdiğimiz havalimanı sayısını 20’nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.
Ayrıca yeni bir açılımla deniz ve tren ulaşımında da özel yolcu salonu işletmesi konusunda eylem planı oluşturuyoruz. Bu çerçevede Temmuz 2015 tarihinde Yenikapı IDO Deniz İşletmeciliği terminalinde “primeclass” Lounge hizmete açıldı. Ekim 2015 tarihinde ise Vakıfbank ile özel bir işbirliğine ile Ankara, Konya, Eskişehir tren istasyonlarında keyfin ve konforun ön planda tutulduğu Rail & Miles Lounge’ların işletmesini TAV İşletme Hizmetleri üstlendi. Artık havalimanlarında bekleme sürelerini keyifli halde yaşamaya alışmış yolcular, deniz yolu ve tren ile yaptıkları yolculuklarda da aynı konforu yaşayabiliyor.
5-TAV’ın Passport Kart ve Primeclass hizmetleri kullanıcılara ayrıcalıklar tanımakta, bu konuda biraz bilgi alabilir miyiz?
Havalimanlarındaki özel yolcu salonu işletmeciliğini TAV “primeclass” markamızla 2000’li yılların başından bu yana yürütüyoruz. Amacımız dünyanın önde gelen “lounge işletmecisi” olmak. Bu vizyon çerçevesinde TAV’ın işletmediği pek çok ülke ve havalimanında da lounge’lar açıyoruz. Dünyanın önde gelen “lounge işletmecisi” olma vizyonumuzu ABD, Almanya, İsviçre, Fransa, Kenya gibi ülkelerde yapımı devam eden ve yakın zamanda devreye alacağımız salonlarımızla sağlamlaştıracağız. TAV Havalimanları dışındaki lounge sayımızı 2017’nin sonuna kadar 40’a çıkaracağız. TCDD ve İDO da açtığımız lounge’larla hava-deniz ve tren ulaşımında yani ulaşım ağının her noktasında misafirlerimize değer yaratacağız.
Sadakat programımız, TAV Passport Kart 18 bini aşan üye sayısıyla, büyük bir başarı yakaladı. Gerek ulaştığı kitle gerek ise marka değerine katkısı açısından bizim gözbebeğimiz. Biz de üyelerimize her geçen gün daha iyi hizmet ve daha fazla konfor yaratmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Son olarak İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nı da hizmet verdiğimiz limanlar arasına kattık. Özel asistanla karşılama ve uğurlama hizmetimizi geçen yıl 40 bine yakın misafirimiz kullandı.
TAV İşletme Hizmetleri olarak dijitalleşmeye ve inovasyona yönelik projelerimizi de çok önemsiyoruz. 100’den fazla havalimanında özel yolcu salonu, karşılama ve uğurlama gibi seyahate dair pek çok hizmete tek dokunuşla erişebileceğiniz www.airporteasy.com un gelişimi için çalışıyoruz. Seyahatlerde uçak bileti alır gibi, gidilecek havalimanlarında ya da seyahatlerin ilk durağında karşılama ya da uğurlama hizmetleri bu adresten kolayca satın alınabiliyor.
6-Biraz da sizden bahsedelim, sizce yeni yılın trendi neresi olacak?
Ben uzak noktalardan daha çok yakın coğrafyaya daha çok talep olacağını düşünüyorum. Özellikle Güney Avrupa’da yeme ve içme, kültür ve tarih üzerine alışılmış noktaların dışında da özel yerlerin tercih edileceği düşüncesindeyim. THY’nin dünyanın en çok noktasına uçan havayolu olması, İstanbul’dan aktarmasız Güney ve Kuzey Avrupa, Sicilya, Korsika, Adriyatik Denizi gibi noktalara ulaşılabilmesi bu coğrafyaları çok cazip kılmaya başladı.
Klasik tatilin yanı sıra yeme ve içme ve kültürel gezi açısından o ülkenin yerel halkının tercihlerini deneyimlemeye başlamak ciddi bir trend oldu. 3-4 günlük kısa tatillerde Avrupa yine en önemli tercih olacak. Uzun tatillerde ise Türkiye de muazzam güzel tesisler var. Özellikle bu yıl uzun yıllık izin ya da bayram tatillerinde Türkiye’nin güney sahillerinin tercih edileceği inancındayım. Özellikle kışın kayak tatili yapmak isteyenler Erciyes, Erzurum gibi yurtiçi lokasyonları tercih ederken fayda maliyet açısından da avantajlı ve yakın yurtdışı noktaları olan Bulgaristan ve Romanya gibi noktalara rağbet edecekler diye düşünüyorum. Elbette bunların yanında İsviçre, Fransa, İtalya ve Avusturya Tirolleri bu yıl da kış tatilini değerlendirmek isteyenlerin değişmeyen tercihleri arasında olacak.
7- Bu yıl için tatil planlarınız var mıdır?
Bu yıl uzun zamandır planladığım Güney Amerika tatili yapmak istiyorum. Tatili doğası zengin mutfağı ile Arjantin, Şili ve Peru’yu kapsayan bir tatil planımız var.
8- Gittiğiniz ya da gitmek istediğiniz en favori 3 yeriniz neresi?
Sibirya’yı çok merak ediyorum. Ayrıca Güney Kutbu ve de Avustralya da mutlaka görmek istediğim önemli coğrafyalar.
Teşekkür ediyoruz.