Tırmanmak için En İyi 10 Dağ

Dağcılık oldukça popüler bir aktivitedir. İster stres atmak ve doğanın keyfini çıkarmak için basit doğa turları yapan biri olun ister Everest ve K2 gibi en çetin zirvelere ulaşmak için sınırları zorlayan gözü kara bir dağcı olun, doğayı, keşfetmeyi deneyimlemenin keyfi inanılmazdır.

Günümüzde teknolojik imkanlar ve kılavuzluk eden firmaların sağladığı destek sayesinde ekstrem turlar ve dağcılık, dünyanın medeniyetten en uzak, çoğu 3.000 metrenin üzerinde rakıma sahip dağlara ve zorlu arazilere ulaşmanın heyecan arayanlar için hiç olmadığı kadar kolay olduğu bir noktaya geldi. Popüler kültüre uyar ve müzik listeleri gibi dağların da bir top 10 listesini oluşturmaya kalkarsak, acaba listemizde hangi dağlar yer alır? Böyle bir listeyi oluşturmak popüler şarkıların listesini oluşturmaktan çok daha zor. Listemizde yer alan dağların büyük bölümü kesinlikle profesyonel dağcıların göze alabileceği nitelikte ama yine de basit haftasonu tırmanışları için ideal birkaç dağ bulunuyor.

10.K2 DAĞI

K2 Dağı
K2 Dağı

Yerel ismi Chogori olan K2 8,611 metre yüksekliğindeki zirvesi ile dünyanın en yüksek ikinci dağıdır. K2 kesinlikle acemi dağcılar için uygun bir dağ değildir, hatta bazen profesyonel dağcılar için bile. Çin ve Pakistan sınırındaki Karakoram sıradağlarında bulunan K2′ye tırmanmak, dünyanın en yüksek zirvesine sahip olan Everest’e tırmanmaktan daha zordur. Bugüne kadar Everest’e binlerce kişi tırmanmıştır ancak K2′nin zirvesine ulaşabilen sadece birkaç yüz kişi vardır.

Aslında K2′nin eteğine ulaşmak bile başlı başına bir maceradır. Dağcılar tehlikeli, dar dağ yollarında araçlarıyla uzun bir yolculuk yaptıktan sonra dağın eteğine ulaşabilmek için yaklaşık 8 günlük bir yürüyüş gerçekleştirmek zorundadırlar. K2 hiç de misafirperver değildir. Dağcıları düşen kayalar, çığ ve ani fırtınalarla sürekli olarak taciz eder. Tüm bunlar K2′yi dünyada tırmanması en tehlikeli dağ yapmaktadır. 2008 yılında 11 dağcı K2′ye tırmanırken yaşamlarını yitirmiştir.

K2′ye tırmanmak için pek çok rota bulunur ancak ikisi hariç tüm rotalar dağın Pakistan tarafında, anakampın bulunduğu bölgeden başlar. Abruzzi Spur rotası en tehlikeli rota olarak kabul edilir ve en çok bu rotadan tırmanılmaya çalışılır. Abruzzi Spur rotasından ilk defa 1954 yılında İtalyan dağcılar tırmanmıştır.

Everest’in çevresinde taze ekmek, sebze ve meyve hatta bira temin edebileceğiniz köyler bulunurken, K2′de alışveriş yapabileceğiniz hiçbir yer yoktur. K2 yerleşim merkezlerinden oldukça uzaktadır ve bu nedenle ihtiyaç duyulacak tüm malzemeler dikkatlice tespit edilmeli ve yeterli miktarda dağcılar tarafından taşınmalıdır. Islamabad şehri dağa yaklaşık 322 km mesafededir ve alışveriş yapmak için çok iyi bir yer olduğu söylenemez. K2′ye tırmanacak dağcıların gerekli malzemeleri yolculuğun en başında, evlerinden ayrılmadan önce hazırlamaları tavsiye edilir.

9. ELBRUZ DAĞI

 

Elbruz Dağı

K2′nin aksine, Kafkasyanın mücevheri olan Elbruz Dağına tırmanmak oldukça kolaydır. 5,633 metrelik zirvesiyle Elbruz dağı Kafkas Dağlarının geri kalanı gibi, Rusya sınırlarında Avrupa ve Asya kıtalarının arasında sınır görevi görmektedir. Elbruz dağına tırmanmak için en ideal zaman Haziran’dan Ağusts’a kadarki zamandır. Profesyonel dağcılar Elbruz’u tırmanmak için kolay bir dağ olarak kabul ederler ancak değişen hava şartlarının tehlikeli olabileceğini de belirtirler. Sağlam botlarınızı, soğuktan koruyacak giysilerinizi ve buzda yürüyebilmenizi sağlayacak kramponlarınızı hazırlayın…

Avrupa’daki en yüksek zirve olmasına rağmen Elbruz tırmanmak için teknik olarak en doğudaki zirve konumundadır. Tırmanmak için çok deneyim gerektirmeyen Elburz’un buzullarının çok tehlikeli olduğu söylenemez. Kullanılan rotalar genelde uzun ve yorucudur ancak zor değildir. Yine de tedbirli olmak gerekir. Elbruz teknik olarak kolay olsa da, yine de ölümcül olabilir. Her yıl yaklaşık olarak 15 ila 30 kişi yeterince organize olamama ve yetersiz donanım nedeniyle bu dağda hayatını kaybetmektedir. Elbruz yüksektir, uzun ve sivri zirvesinde en son M.S. 50′de faaliyete geçen sönmüş bir volkan bulunmaktadır. Bu volkanın krateri günümüzde buz ve kar ile doludur.

Elbruz’a tırmanmak için bir buz baltası, 12 dişli krampon, güneş gözlüğü, tipik dağcı botu ve giysileri yeterli olabilir.

8. ANNAPURNA

 

Annapurna Dağı
Annapurna Dağı

Uzun zaman önce, henüz kimse Everest’in zirvesine ulaşamamışken 8.075,07 m zirvesiyle Nepal sınırlarında Himalaya dağlarındaki Annapurna vardı. İlk olarak 1950 yılında Fransız dağcı Maurice Herzog bu dağın zirvesine ulaşarak yüksekliğini ölçmüştür. Sir Edmund Hilary ve Tenzig Norgay 1953 yılında Everest’in zirvesine ulaşıncaya kadar dünyanın en yüksek zirvesi olarak Annapurna biliniyordu. Herzog ve ekibi nereye gideceklerine dair hiçbir ipucuna sahip değillerdi ve kendi rotalarını belirlemek zorundaydılar. Onların ardından Annapurna’nın zirvesine ancak 20 yıl sonra ulaşılabildi.

Aslında Annapurna Sıradağlarında en yükseği Annapurna I de dahil olmak üzere 6 adet zirve bulunur. Annapurna Sanskritçe’de  bereket tanrıçası anlamına gelir ve dünyadaki en geniş 10. dağdır. Nisan ve Temmuz arası tırmanmak için en ideal zamandır.

Annapurna’ya tırmanmak aynı zamanda taş döşeli sokakları ve beyaz evleri olan çok sayıda Nepal köyüne de uğramayı gerektirir. Salt bu köyleri ziyaret etmek bile büyük bir macera sayılır.

7. CITLALTEPETL VE IZTACCIHUATL

 

Citlaltepetl
Citlaltepetl Dağı

Citlaltepetl ve Izaccihuatl Meksika’da bulunan iki sönmüş volkandır. Citlaltepetl 5,610 m ve Itaccihuatl 5230 m yüksekliğe sahip olup Puebla ve Veracruz arasında bulunurlar. Iztaccihuatl tırmanmak için güçlü dağcılık becerileri gerektirir. Ekim ve Nisan ayları arası tırmanmak için ideal dönemdir. Bu dönem dışında şartlar çok daha ekstrem bir hal alır. Yüksek irtifaya alışmak bu dağlara tırmanabilmek için temel şarttır ve alışma süreci iki ile üç gün sürer.

Citlaltepetl Meksika’daki en yüksek ve Kuzey Amerika’daki üçüncü en yüksek dağdır. Iztaccihuatl ise Meksika’nın en yüksek üçüncü dağıdır ve Kuzey Amerika’daki 7. en yüksek dağ konumundadır. 2009 yılında kör dağcı Erik Weihenmayer ve bir grup kör çocuk dağcı Iztaccihuatl’a tırmanmıştır.

Ana kampta alışveriş yapabileceğiniz ve tırmanma ekipmanları alabileceğiniz bir market bulunmaktadır. Iztaccihuatl için ana rota La Arista del Sol ya da güneş sırtıdır.

6. KHUITEN DAĞI

Khuiten

 

Moğolistan’ın kalbinde bulunan Khuiten Dağı’na ulaşmak hiç de kolay değildir. 4,374 metrelik zirvesiyle Everest ve K2′ye göre küçük kalan Khuiten Dağı’na ulaşabilmek için uzun süre at sırtında yol almak gerekir. Yine de Moğolistanın en yüksek dağı olan Khuiten ayrıca oldukça ücra bir yerdedir.  Yerleşim merkezlerinden oldukça uzak olması nedeniyle tüm kamp ve tırmanış mazlemesi dağcılar tarafından taşınmalıdır. Dağa tırmanmak yerel halk için çok zor olmasa da, teknik ve yetenek gerektirir. Dağ zirvesi çok sarp olmasa da Potanin buzulundaki yarıklar risk oluşturur ve dağcıların bastıkları yere dikkat etmeleri gerekir.

Dünyadaki ulaşılabilirliği en zor dağlardan biri olan Khuiten Dağı’na yerel halktan kiralanan develerle ulaşabilmek mümkündür.

5. KILIMANJARO DAĞI

Kilimanjaro

Tanzanya’nın kuzeyinde bulunan Kilimanjaro dağı Afrika kıtasının en yüksek zirvesidir. Kilimanjaro Kibo, Mawenzi ve Shira adlı üç sönmüş volkan tarafından oluşturulmuştur ve en yüksek noktası 5,892 metrelik yüksekliği ile Uhuru zirvesidir.

Kilimanjaro tırmanmak için fazla ekipman ve tecrübe gerektirmemesi nedeniyle eşsiz bir dağdır. Fiziksel olarak güçlü herhangi bir acemi dağcı yaklaşık beş gün içinde Kilimanjaro’nun zirvesine ulaşabilir.

Düz ve nemli büyüleyici bitki örtüsüne sahip ormanlardan geçerek başlayacağınız yolculukta 3200 metreye ulaştığınızda dramatik şekilde çevrenin değiştiğini ve dev kanarya otları ve lobelya çiçekleri ile dolu bozkırlara dönüştüğünü görürsünüz. 4000 metrede ise arazi yapısı nefes kesici bir şekilde değişerek çıplak çölümsü bir hal alır. 5000 metreye ulaştığınızda 182 metre derinliğe ve 2,4 km çapa sahip Kibo kraterine ulaşırsınız. Uhuru zirvesi Kibo’nın üzerindedir.

4. MATTERHORN DAĞI

 

matterhorn

4478 metrelik zirvesiyle İsviçre ve İtalya alplerinde yer alan Matterhorn dağı dünyada tırmanmak için en popüler dağlardan biridir. Zirveye ulaşabilmek için yeteneklerinize ve tecrübelerinize göre çok sayıda rotadan birini seçebilirsiniz. Örneğin acemi iseniz Horni sırtı veya Aslan rotasını seçebilirsiniz. Bu rotalarda sabit halatlar, kulübeler ve merdivenler tırmanıcılara önemli ölçüde yardımcı olur. Daha tecrübeli olanlar Zmtt, Fruggen Sırtı gibi rotaları tercih edebilir.

Matterhorn keskin sırtları ve zirvesini çevreleyen buzul çıkıntıları ile bir piramit gibi görünür. Dağın izole yapısından dolayı ani hava değişimleri görülebildiğinden her duruma hazırlıklı olacak şekilde giysiler bulundurmak önem taşır. Dağa tırmanmak için en ideal zaman yaz aylarıdır ancak yaz fırtınaları bile kış şartları oluşturduğundan dikkat edilmesi gerekir. Matterhorn’a tırmanmak kesinlikle uzun zaman alan ve yorucu bir iştir. Oynar kayalar ve değişen hava şartları ile mücadele edebilmek için oldukça yetenekli ve tecrübeli olmak gerekir. Ancak bu ünlü dağın zirvesine ulaşanlar bu gururu ömür boyu taşımaktadırlar.

3. FITROY VE CERRO TORRE, PATAGONIA

Cerro Torre

Hem Arjantin hem de Şili’de bulunan güney And’lardaki Patagonya dağları nefes kesen yüksekliklere ulaşmaktadır. Fitzroy zirvesi denizden 3,375 metre, Cerro Torre ise 3,128 metre yüksektedir.  Oldukça keskin dikey yapılara sahip olan bu granit zirvelere ulaşmak oldukça zordur.

Okyanusa yakın olması nedeniyle görece ılık bir atmosfere sahip olan Patagonya dağları bu açıdan tırmanıcılar için kolaylık sağlasa da, kış aylarında sıcaklıklar dondurucu derecelere düşer. Dik uçurumlar ve yoğun granit yapısı nedeniyle dağcılık kadar kaya tırmanıcılığı yeteneklerine sahip olmak da bu dağlara tırmanmak isteyenlerin işini kolaylaştıracaktır.

2.MCKINLEY DAĞI

 

McKinley

6,194 metrelik zirvesiyle Kuzey Amerika’nın en yüksek noktası olan McKinley Dağı aynı amanda Denali olarak da bilinmektedir. Dağın eteklerinden zirvesine kadar yükseklik 5,490 metredir ve bu tüm dünyada  bir dağın eteğinden zirvesine kadar olan en büyük yükseklik farkıdır. Yukon Dağlarınında Denali Ulusal Parkında bulunan Mckinley beş buzul ve çok sayıda buz nehri ile çevrelenmiştir.

McKinley dağına tırmanmak gerçekten çok ama çok zordur. Tırmanmanın büyük zorluklarının yanı sıra dağcıları çetin hava şartları da oldukça zorlamaktadır. McKinley dağına tırmanmak için en uygun zaman olarak ilkbahar ayları tavsiye edilmektedir.

1.EVEREST DAĞI

 

Everest

Deniz seviyesinden tam 8848 metre yukarıdaki zirvesiyle Everest tırmanılabilecek en yüksek dağdır. Sir Edmund Hilary ve Tenzing Norgay tarafından ilk olarak 1953 yılında keşfedilen dağın zirvesine o günden bugüne kadar yaklaşık olarak 2.500 kişi ulaşabilmiştir. Nepal ve Çin arasında Himalayalar üzerinde bulunan Everest’e tırmanmak en ekstrem dağcılık maceralarından biri olarak kabul edilir. Everest’e tırmanmak isteyen dağcılar Çin veya Nepal hükümetinden izin almak zorundadır. Zirveye ulaşmak gibi bir iddiası olmayanlar ana kampa kadar izin almadan tırmanabilir.

Kaynak: Unipedi

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

1 Comment

  • Biz 2000 metre yüksekliğe çıkınca bile şaşırmayan kendimizi alamazken, insanlar nerelere çıkıyor.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!