Avrupalı seyahat devi TUI, Çin dahil bazı yeni pazarlara ilişkin genişleme planlarını açıkladı. Bu planların Şangay, Sao Paulo ya da Sevilla’da TUI satış mağazalarını açmayı içerdiğine dair ufak izlenimler de bulunuyor.
Senenin ilk çeyrek sonuçlarının ve Travelopia satışlarının açıklandığı yıllık genel toplantı sırasında, şirket “TUI 2022” stratejisini de açıkladı. İlerleyen süreçte seyahat devinin amacı İspanya, Portekiz, Brezilya ve Çin gibi yeni pazarlara ulaşarak bir milyon yeni müşteri ve ekstra 1 milyar euro ciro elde etmek olacak.
Şirketin yaptığı bir açıklamada şöyle denildi: “Bu hedef öncelikle TUI ana markasının küresel genişlemesi ile olduğu kadar dijital, standartlaştırılmış ve küresel olarak ölçeklenebilir bir yazılım mimarisi ile de elde edilecek.”
Şirketin CEO’su Fritz Joussen ise dünkü genel yıllık toplantıda yaptığı konuşmasında konuya ilişkin daha fazla detay verdi. Joussen’in açıklaması, TUI Grup internet sitesinden de duyuruldu.
Söz konusu girişim, geçen yılın sonunda yeni işletme alanlarının küresel gelişiminden sorumlu olduğu Vodofone’dan TUI’ye transfer olan, bilgi işlem ve yeni pazarlar sorumlusu Frank Rosenberger tarafından yönetilecek.
Bilgi işlem ve yeni pazarlar arasındaki bağlantı, TUI 2022‘nin itici gücünü oluşturuyor. Joussen, son iki yıldaki dijitalleşme çalışmalarının TUI’ye yeni pazarlarla baş etmeye yetecek ölçeklenebilir ve standartlaştırılmış altyapıyı kazandırdığı söyledi.
Joussen, “İşletmemizi bu pazarlarda, on yıllar öncesinde geleneksel Avrupa pazarlarında yaptığımızdan farklı bir şekilde geliştireceğiz” dedi ve seyahat gibi düşük marjlı bir sektörde başarılı olabilmek için TUI’nin piyasa giriş maliyetlerini düşük tutması gerektiğini belirtti.
CEO Joussen’in kullandığı standartlaştırma ve ölçeklenebilirlik gibi ifadeler, birkaç yıl önce Expedia Inc yetkilisi Dara Khosrowshahi’nin yaptığı konuşmayı anımsattı. Khosrowshahi, gerçek anlamda küresel ölçekte başarılı olmak isteyen bir seyahat firmasının, farklı coğrafyalarda işleyebilen tek bir bilgi işlem altyapısına sahip olması gerektiğinden bahsetmişti.
Rosenberger’in atamasını duyuran açıklamada, TUI’nin Çin’deki online sağlayıcısı Alibaba’nın seyahat platformuyla “işbirliği şeması” aracılığıyla zaten Çin’de bulunduğu da belirtildi.
Belki de bu, şirketin pahalı mağazalar yerine dijital pazarlar aracılığıyla Çin’de satış yapmayı planladığı konusunda bir ipucu olabilir. Ancak daha ince ayrıntılar ortaya çıktıkça netleşecek olsa da, TUİ’nin Çin’deki yüksek oranda online olarak bulunması ihtimali var.