Seyahat pazarının uzmanları, turizm şirketlerinin agresif bir şekilde büyüyen online kanallar karşısında müşterisini ve kar marjını koruyabilmek için dijitalleşmek zorunda olduklarını belirtiyorlar.
Alman iş ve turizm dergisi fvw’nin etkinliğine katılan turizmciler, turizm şirketlerinin nasıl hayatta kalabileceğini masaya yatırdılar. Toplantıda konuşan Der Touristik Dönüşüm görevlisi Dirk Tietz, turizm endüstrisinin dijitalleşme konusunda zaten bir başlangıç yaptığına dikkat çekti. Tietz, pazarda yaşanan radikal değişim karşısında dijitalleşemeyen firmaların ise gelecekte hayatta kalamayacağının altı çizerek şöyle dedi:
DİJİTALLEŞMEDE BAŞARININ ÜÇ TEMEL KRİTERİ VAR
”Şurası ilginç ki, bu gelişim sürecinde kimse ortadan kaybolmadı. Firmalar, ürünlerini müşterilere ulaştırmak ve kar marjlarını korumak için kıyasıya yarışıyor. Turizm şirketleri şunun kararını vermeli: Ya marjlarını koruyabildikleri alanlardan çekilecekler, ya da dijitalleşerek büyüme yolunu seçecekler. Dijitalleşmede başarı için ise üç temel kriter var. Bunlardan birincisi iyi bir dijital pazarlama, ikincisi IT otomasyonu ve üçüncüsü ise müşteri için katma değer oluşturma..”
KENDİ ONLİNE DATANIZI OLUŞTURUN
Etkinlikte öne çıkan bir diğer nokta ise dijital medyada hedeflenecek kitlenin iyi belirlenmesi oldu. Otto Media Group Genel Müdürü Torsten Ahlers, Google ve Facebook aracılığıyla yapılan pazarlamada müşteri bilgilerinin kullanımının önemine değinirken, bu teknoloji şirketlerinin tedarikçiyi veya pazardaki ürünü baypass edebildiğinin de altını çizdi. Ahlers, bunun önüne geçmek için ise şirketlerin kendi online datalarını oluşturmasını tavsiye etti.
Dijital pazarlama konusunda Facebook ve diğer sosyal medya kanalarının rolünün abartıldığını düşünenler de var.
GENÇ NESİL YENİ KANALLARA YÖNELİYOR
Danışmanlık ajansı Companion’un sahibi Chrisian Bachem, Facebook’ta markaları takip eden kullanıcıların sadece yüzde 0.2’sinin marka ile etkileşime geçtiğini, dahası, yaşlanan Almanya’da 26 milyon Facebook kullanıcısı bulunduğunu ve bunun da zirve olduğunun altını çiziyor. Özellikle genç nesilin SnapChat ve Instagram gibi kanallara yöneldiğini ifade eden Bachem, ”Facebook reklam konusunda çok ileri gitti. Yeni nesil, organik içerik ile reklam arasındaki ayrım konusunda son derece hassas.” uyarısını yapıyor.
”FACEBOOK YİNE DE HAFİFE ALINMAMALI”
Buna rağmen Facebook’un çok da fazla hafife alınmaması gerektiğini belirten Bachem, ”Facebook’taki kullanıcı profilleri ve tercihleri iyi kullanılarak spesifik hedef kitleye ulaşılabilir. Ancak bu durumun, pazarlama verilerinizi kaybetmenize neden olabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız.” diyor.
Dijital dünya işiniz için büyük potansiyeller barındırıyor. Siz bu potansiyeli etkin olarak kullandığınızı düşünüyor musunuz?
Kaynak: Turizm Güncel