Turizm sektörü için oldukça sıkıntılı geçen bir yılı geride bırakıyor. Sektörün önde gelen firmalarının yöneticinlerinden 2016 yılı raporlarını ve 2017 beklentilerini öğrendik.
Mehmet Altuğ Uluceviz (Geziko Türkiye Genel Müdürü)
İçinde bulunduğumuz yılın ilk üç çeyreğinde sektörün yaşamış olduğu olumsuzluklardan şirketimizde etkilenmiş olmasına rağmen hizmet ve teknoloji üzerine yapmış olduğumuz geliştirme ve iyileştirme çalışmalarımıza ara vermeden devam ettik. 2016 yılının ikinci ve son çeyreklerinde sitemizin mobil ve masaüstü site tasarımlarında yapmış olduğumuz bir takım değişiklikler ile bir önceki versiyona göre daha sade, daha hızlı, yönlendirmeleri basitleştirilmiş, kullanıcı dostu bir ara yüz oluşturmaya özen gösterdik ve kullanıcılarımızdan bu yönde olumlu geri dönüşler aldık. Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız mobil uygulamamız ‘’Flapp’’ ile Android ve IOS tabanlı mobil cihaz sahibi kullanıcılarımıza uçak biletlerini ve sunmuş olduğumuz ek koruma paketlerini diledikleri yer ve zamanda satın alma imkanı sağlamaya başladık. Bu platformda üyelik sistemi ve tokenization teknolojisi sayesinde kullanıcılarımıza güvenli ve son derece hızlı bir alışveriş tecrübesi sunmaktayız.
Son olarak sizin de Uzak Rota’ da haber olarak yer verdiğiniz MTN / Amadeus Capital yatırımları ile Afrika pazarındaki mevcut lider konumumuzu güçlendirip yeni pazarlara yönelmiş bulunmaktayız.
Her zaman olduğu gibi 2017 yılında da önceliğimiz müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesinin en üst seviyede tutulmasıdır. Mobil site ve Flapp uygulamamıza yönelik yatırım ve geliştirme çalışmalarımız devam edecek olup tüm aktif platformlarımızda uygulayacağımız bir takım taktiksel satış ve pazarlama çalışmaları ile kendi alanımızda farklılık yaratmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıllarda farklı sektör ve markalar ile birlikte yürütmüş olduğumuz ortak pazarlama çalışmalarımız 2017 yılında da devam edecek. Pazarlama stratejimizde radikal bir değişiklik öngörmemekle birlikte doğrudan müşteri etkileşimi üzerine popularitesi artmakta olan bir uygulamanın entegrasyonu üzerine çalışmalarımız başlamış bulunmaktadır.
Cüneyt Baycan (Jolly Tur Pazarlama Direktörü)
Türkiye’de turizm sektörünün bu yıl büyüme hızında düşüş yaşadığı bir gerçek. Siyasi gerginlikler, makro ekonomik dalgalanmalar ve tabiki terör olayları bu senenin majör konuları olarak damga vurdu ve sektörde dengeli bir hareketi engelledi. 2017 yılında bu sene yaşanan dalgalanmanın hafifleyeceğini ve turizmdeki büyümenin özellikle online pazarda süreklilik arz ederek devamlılık göstereceğine inanıyorum.
Jolly tur olarak tüm yaşananlara rağmen 2017 satışlarımız 2016’nın üzerinde gerçekleşti. 2017 yılında benzer olumsuzluklar yaşanmazsa çok iyi bir yıl olacağına inanıyoruz. Müşterilerimize özel farklı projeler üzerinde çalışıyoruz. Tüm sektör için hayırlı bir yıl olmasını diliyorum.
Birol Eren (Touristica Genel Müdür Yardımcısı)
2016 yılı zor bir yıl olmasına rağmen beklentilerimizi gerçekleştirdik. Misafir memnuniyetinden ödün vermeden bu yılı tamamlayacak olmamız en büyük mutluluğumuzdur. Önümüzdeki sezon için hedeflerimizi belirlerken, iç pazarın yüksek talep görmeye devam edeceğini düşünerek ürün sayımızı ve çeşitliliğimizi geliştirmeye çalışıyoruz.
2017 yılını ürün standardımızdan, misafir memnuniyetinden ve kaliteli hizmet anlayışımızdan ödün vermeden gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
İlker Atalay (Gruppal Kurucu Ortağı)
2016 yılında turizm sektöründe başta Rusya krizi olmak üzere yaşanan tüm olumsuzluklara ve 15 Temmuz darbe girişimine rağmen, Gruppal.com olarak satışlarımız önceki yıla göre %55 artış gösterdi. 2016 yılında başka Uzakdoğu turları olmak üzere tüm yurtdışı destinasyonlarında pax bazında artış elde ettik. 2017 yılında yeni krizlerle karşılaşmamamız durumunda büyümemizi %100 seviyesinde sürdüreceğimizi tahmin ediyoruz.
Ahmet Bozdağ (Biletall Pazarlama Müdürü)
Bu yıl özellikle doğu ve güneydoğu illerindeki otobüs seferleri geçtiğimiz yıllara oranla düşük kaldı. Bu durum ulaşım sektöründe otobüs firmalarını, acenteleri ve online bilet sitelerini etkiledi. Yılın ilk 5 ayında geçen yıla göre % 56 büyüme gerçekleştirdik. Yılsonunda büyüme oranımızın bir önceki yıla göre % 42 seviyesinde olması ile 3 Mn adetten fazla bilet satmış olmayı öngörüyoruz.
2017 yılında ürün sepetimize ekleyeceğimiz yeni otobüs firmaları ve seyahat ile ilgili seyahat yastığı, göz bandı, seyahat ütüsü gibi tamamlayıcı ürünlerinde satışı yapmaya başlamamız ile birlikte 2016 yılına göre % 50 büyüme hedefliyoruz.
2016 yılı ülkemiz içerisinde yaşanan talihsiz bir çok olay dizisi sebebiyle bizim içinde oldukça zorlu geçti. Ülke üzerinde oluşan olumsuz hava Turizm sektörünü hem iç Pazar hem dış Pazar olmak üzere çok etkilediğine inanıyorum. Öncelikle otel doluluk oranlarında İstanbul başta olmak üzere bir çok şehrimizde büyük düşüşler var. ADR veya döviz bazında oda fiyatlarına baktığımızda geçtiğimiz 4 sene boyunca neredeyse yerinde saydığını görebiliriz. Bunların hiç biri bizlere iyi sinyaller vermemekle birlikte önümüzde ki günlerde yapılacak atılımlardan geri koymaması gerektiğini düşünüyorum. Arap Pazarı bizlerin bir nebze nefes almasını sağlayan bir alan oldu ayrıca hem Sağlık Turizmi üzerine hem de Doğa Turizmi üzerine altyapı yatırımları yapılmalı.
2017 den kısa vaadeli çok pozitif beklentilerde bulunmanın gerçekçi olmadığı görüşündeyim. Ancak uzun vaadede yaşanılan kayıplar Kongre, Sağlık ve Eğlence Turizm alanlarında ki gelişmelerle giderebileceğini düşünüyorum.
Erkan Aslantaş (Kore Turizm Ofisi Pazarlama Müdürü)
2015 yılının sonlarında, 2016 yılı sizin için ne kadar kötü geçebilir sorusu sorsalar; Heralde bu kadar kötüsünü kimse tahmin bile edemezdi.
Terör olayları, 15 Temmuz darbe girişimi, ekonomik buhran, beklentinin üstünde enflasyon rakamları ve ayrıca yüksek faiz hem yatırımcıları, hem de Türkiye ve çevre ülkelerin en önemli handikapı “tüketim” neredeyse durma noktasına geldi.
Kaynak yaratmak amacı ile hükümetin yeni vergi politikaları ve yatırımcılara yönelik düşük faiz denklemi tutmayınca, gayri resmi bir kriz ortamı var. Bu ortamdan turizm camiası en çok etkilenen sektörlerin başında yer alıyor. Sektörün hızlı çıkış gösteren firmalarının zarar göstermesi hatta bir kaçının, iflas etmesi durumun ne kadar ciddi boyulara ulaştığını gösteriyor. Normal şartlar altında 40 Milyon barajının altına düşmeyen outbound marketimiz yılın bitmesine 3 ay kala 10 milyon pax seviyelerinde.
2017 yılı için, iyi dileklerde bulunmak istiyoruz. Zor bir dönemden geçtiğimiz aşikar. Fakat bu kriz ortamından elbet bir gün çıkılacak. Siyasetin ve ekonominin bu kadar harektli olduğu bir ülkede turizm camiasının büyük bir hırsla girişmde bulunması kayda değer bir durum. ilk iki çeyrekde toparlanmaların görüleceğini düşünüyorum. Nisan Mayıs dönemini istikrarlı bir şekilde kapatabilirsek, 2017 yıl sonunda 30 Milyon turist barajına yaklaşacağımızı umuyorum.
2016 yılı bizim için de beklentinin çok fazla altında geçti. 30 bin pax civarında Türk ziyaretçi ağırlayan Güney Kore, bu yıl 18 binlerde seyrediyor. 2017 için hedeflerimiz 45 bin seviyelerinde. Diplomatik ilişkilerimizin ve Kore savaşının 60 yılı vesilesi ile tanıtım faliyetlerimize hız vereceğiz. Bu sebeple dikkatleri Kore’nin üzerine döneceği bir yıl olacaktır.
Tüm camia için umarım bol kazançlı ve zararsız bir 2017 yılı olur.