Türkiye’de turizm endüstrisi 2017’de de sıkıntı çekmeye devam ediyor. En son, Türkiye’de turizm gelirlerinin ve varışların 2017’nin ilk çeyreğinde de düşmeye devam ettiğini yazmıştık. Buna ek olarak Türkiye, küresel Müslüman seyahat piyasasında en iyi performans gösteren yerler arasında dördüncü sıraya düştü.
Resmi olarak 3 Mayıs’ta Jakarta’da başlatılan MasterCard — Crescent Rating Küresel Müslüman Seyahat Endeksi 2017 (GMTI 2017), Malezya’nın yerini koruduğunu, Türkiye’nin Malezya’nın arkasındaki yerini kaybettiğini ve Endonezya’nın tüm sıralamada 3. sıraya yerleştiğini gösteriyor.
130 varış noktasını kapsayan bu indeks, İslam İşbirliği Örgütü dışında bulunan Asya’daki destinasyonların, Müslüman seyahat piyasasının ilgisini çekmek ve talebine cevap verecek şekilde uyarlamak için gösterdiği yoğun çaba sonucunda sıralamalarda yükseldiğini gösteriyor.
İslam İşbirliği Örgütü dışında kalan ülkeler kapsamında başlangıçtaki yerini koruyan Singapur ile Tayland, Birleşik Krallık, Güney Afrika ve Hong Kong ilk beşe giriyor. İspanya’nın ilk kez ilk 10’a girmesiyle birlikte Japonya 2 basamak ilerliyor ve 6. Sırada yerini alıyor.
Araştırma, Müslüman Seyahat Piyasasının hızlı bir şekilde büyümeye devam edeceğini gösteriyor ve sektörün 2020’de 220 milyar Amerikan dolarına kadar büyümesi bekleniyor. 2026’ya kadar 300 milyar dolara ulaşması için bir 80 milyar Amerikan doları daha büyümesi bekleniyor.
Aynı zamanda 2016’da küresel olarak 121 milyon Müslüman ziyaretçi olduğu tahmin ediliyor ki bu rakam 2015 yılında 117 milyondu. 2020’de ise bu rakamın seyahat sektörünün yüzde 10’unu temsil eden 156 milyon ziyaretçiye kadar büyümesi öngörülüyor.
Ortalama 57.6 GMTI skoru ile Asya, Müslüman turistlerin ilgisini çekme noktasında en önde gelen bölgelerden biri olmaya devam ediyor. Bunu, 47.0 ile Afrika, 43.8 ile Okyanusya, 39.9 ile Avrupa, 33.7 ile Amerika takip ediyor.
CrescentRating & HalalTrip’in CEO’su Fazal Bahardeen GMTI’nin sektörün değişen ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için destinasyonları destekleyecek içgörüler sağlamaya devam edeceğini belirtiyor.
“Biz, inanç temelli ihtiyaçlarına bağlı kalırken gerçek dünyayı keşfetme isteğiyle teknolojiyi birleştiren yeni nesil genç gezginlerin, Y ve Z kuşağının etkisini kesinlikle görüyoruz” diyor. “Onlar büyümenin bir sonraki aşamasında itici güç olacaklar, Türkiye gibi destinasyonlar sıralamalarını yükseltmek için buna uygun tedbirler benimsemek ve uygulamak zorunda kalacaklar.”
“Bu genç gezginler, helal gıda ve mütevazı moda sektörü gibi seyahat pazarıyla ilişkilendiririlebilecek Müslüman yaşam tarzının diğer kısımlarındaki büyümeyle beraber daha büyük seçenekler, benzersiz deneyimler ve sürekli bağlantıya sahip olmayı istiyorlar.”
“Müslüman seyahati, gezginlere ilişkin demografiklerde en üstteki yerini koruyarak çeşitlenmeye devam ederken, GMTI’nin bu içgörüleri destinasyon yönetim ekipleri ve bu market için çözüm üreten karar alıcılar için önemli bir unsur olacaktır.
MasterCard’ın Endonezya, Malezya ve Brunei Bölüm Başkanı Safdar Khan “2016’da yaklaşık 155 milyar Amerikan doları harcama ile Müslüman Seyahat Piyasası dünya çapında seyahatte devam eden büyümenin arkasındaki güçlü bir itici güç olmaya devam ediyor.
“Örneğin teknoloji, planlama aşamasından deneyimleme aşamasına ve paylaşma aşamasına kadar her aşamada Müslüman turistlerin deneyimlerini iyileştiriyor. Her bir aşamada çeşitli temas noktalarıyla, bu segmentin özgün ihtiyaçlarını gidermek üzere yeni seçenekler icat etmek ve adapte etmek için hizmet sağlayıcılarının önünde büyük fırsatlar var. Mastercard’ta, bu segmentin büyümesini desteklemek için kararlıyız ve ortaklarımızla Müslüman tüketicilere yönelik yeni ve yenilikçi programlar ve teklifler geliştirmek için çalışıyoruz.”