Aşağıdaki cevapların sadece kabataslak bir rehber olduğunu lütfen unutmayın. Uçmadan önce her türlü sağlık durumu ile ilgili mutlaka doktorunuza ve havayolu firmanıza danışın.
- El Bagajınıza ilaç alabilir misiniz?
Genel anlamda, toz ya da tablet/hap şeklinde fark etmez kullandığınız ilacı el bagajına alabilirsini, fakat ilacınızın açıkça etiketlenmiş olması zorunludur. Bazı ilaçlar için ekstra kısıtlamalar uygulanabilir ve seyahat etmeden önce resmi tavsiyeleri kontrol edin. Bazı ilaçlar tüm ülkelerde yasal olmayabilir ya da doktordan resmi bir yazı ya da reçete gerektirebilir. Eğer ilacınız sıvı şeklindeyse ve 100ml’den daha büyük bir kutudaysa doktorunuzdan resmi bir yazı almalısınız. Eğer uçağa ilaç almakla ilgili endişeleriniz varsa, bu konuda doktorunuz ya da eczacınızla konuşun.
- Uçağa astım spreyi alabilir misiniz?
Evet, el bagajınıza astım spreyi alabilirsiniz, fakat tüm yedek kutular uçak bagajında olmalıdır.
- Seyahat etmeye uygun olup olmadığımı nasıl bilebilirim?
Uçuş için uygun olup olmadığınıza karar vermenin en iyi yolu rahatsızlığınız ya da durumunuz ile ilgili doktorunuzla konuşmanızdır. Eğer uçuş için uygun olduğunuza inanıyorsa, size gerektiğinde havayoluna gösterebilmeniz için “uçuşa uygun sertifikası” ya da “uçuşa uygun mektubu” sağlayabilir.
- Ameliyattan sonra uçabilir misiniz?
Ameliyat sonrası uçağa binip binemeyeceğiniz ya da bir ameliyattan sonra en erken ne zaman uçabileceğiniz tamamen doktorunuzun tavsiyesine bağlıdır. Bazı operasyonlar daha uzun iyileşme süresi gerektirir bu nedenle uçmadan önce mutlaka cerrahınızla konuşmalısınız.
- Hamileyken uçabilir misiniz?
Hamileyken Uçuş ile ilgili bilgi almak için linke tıklayınız.
- Suçiçeği iken uçabilir misiniz?
Eğer siz ya da çocuğunuz suçiçeği geçiriyorsa, uçağa binmenize izin verilmeyebilir. Kullandığınız havayolu firması rahatsız ve/ve ya bulaşıcı hastalığı olan herhangi bir yolcunun seyahatine izin vermeme hakkına sahiptir. En iyisi Suçiçeği politikaları ile ilgili havayolu firmanıza danışmanız olacaktır.
- Ateşiniz varken uçabilir misiniz?
Ateşiniz varsa eğer en iyisi her zaman uçmadan önce doktorunuza danışmanızdır, özellikle yüksek ateşiniz varsa. Havayolu görevlileri uçuş için yeteri kadar iyi görünmeyen herhangi birinin uçağa binişine izin vermeme yetkisine sahiptir.
- Zatüreyken uçabilir misiniz?
Birçok doktor eğer zatüreyseniz kabindeki oksijen ve basınç seviyesindeki değişimler sebebiyle havayolu seyahatinizi askıya almanızı tavsiye eder. Zatüreyken uçmak için yeterince sağlıklı olup olmadığınıza karar vermek için uçmadan önce mutlaka bir tıp uzmanı ile görüşmelisiniz.
- Kulak enfeksiyonunuz varken uçabilir misiniz?
Siz ya da çocuğunuz kulak, burun ya da sinüs enfeksiyonu geçiriyorsa, uçak yolculuğundan kaçınılması önerilir. Çünkü uçak kabininde meydana gelen basınç seviyesindeki değişimler enfeksiyonunuzu etkileyebilir ve hatta muhtemel şişme, kanama, şiddetli ağrı ve kulak zarı delinmesine neden olabilir. Herhangi bir enfeksiyonunuz varsa eğer uçmadan önce doktorunuzla konuşun.
- Alçıyla seyahat edebilir misiniz?
Alçı takıldıktan sonra şişme riskinden dolayı, alçıyla uçmadan önce mutlaka doktorunuzla ve havayolu firmanızla konuşmalısınız.
Eğer tüm bacağınız alçıdaysa, yani dizinizi bükemiyorsanız ya da uçak koltuğuna doğru bir şekilde oturmanızı engelleyecek başka bir tür alçınız varsa, uçuşunuz reddedilebileceği için uçuş rezervasyonu yapmadan ya da uçmadan önce mutlaka havayolu firmanızla iletişime geçmelisiniz.
- Koltuk değnekleri ile uçabilir misiniz?
Evet, koltuk değnekleri ile uçabilirsiniz fakat uçuştan önce havayolu firmanızı bilgilendirmelisiniz. Eğer koltuk değneği kullanıyorsanız, acil çıkış kapısının olduğu koltuklara oturmanıza izin verilmez. Aynı zamanda koltuk değnekleri düzgün bir şekilde kaldırılmalıdır, bu konuda uçuş ekibinden yardım talep edin.
- Felç geçirdikten sonra en erken ne zaman uçağa binebilirsiniz?
Felç geçirdikten sonra uçağa binmek için lütfen doktorunuzla ve havayolu firmanızla konuşun.
- Kalp piliniz varken uçabilir misiniz?
Eğer kalp sorununuz varsa seyahat planları yapmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuza danıştıktan sonra kalp pili ve ya ICD ile uçacaksanız, cihazınızın tanıtma kartını yanınızda taşıyın ve güvenlikten geçerken cihazınız metal detektörü tetikleyebileceği için havaalanı güvenlik görevlilerini cihazınız hakkında bilgilendirin. Elle aranmayı tercih ederseniz, havaalanı görevlilerinden metal detektörü direkt cihazınızın üzerine tutmamalarını talep edin.
- İşitme cihazı ile seyahat edebilir misiniz?
İşitme cihazınız varsa eğer seyahat planı yapmadan evvel doktorunuza ve havayolu şirketinize danışın.
- Görme engelliyseniz uçağa binebilir misiniz?
Evet, görme engelli iseniz uçağa binebilirsiniz. Havayolunuzu mümkün olduğunca erken uyarmanız en iyisi böylelikle güvenlikte, kapıda ya da uçağa binerken size yardım etmesi için görevlilerden birini ayarlayabilirler. Uçağa bindikten sonra uçuş görevlileri herhangi bir ihtiyacınız için size yardımcı olabilir.
- Epilepsi hastası iseniz uçağa binebilir misiniz?
Epilepsi hastası iseniz seyahat planı yapmadan önce doktorunuza danışın. Eğer sonrasında uçuyorsanız durumunuzla ilgili havayolu uçuş görevlilerini bilgilendirmek isteyebilirsiniz.