Müşteri odaklı ticarileşme ve teknolojinin hızla evrim geçirmesi, kurumsal seyahat yönetiminin de ciddi bir biçimde dönüşmesine öncülük ediyor. Bu dönüşümün başa çıkılması zor bir mücadele mi yoksa önemli bir fırsat mı olduğunu sektörün vereceği karşılık belirleyecek.
Geleneksel yollarla seyahat yönetimi yapan şirketler, teknolojinin giderek daha çok benimsenmesiyle oluşan domino etkisine boyun eğmeyi ya da bu rüzgarı arkalarına alıp aktif kalabilme adına yeni fırsatlar yaratmayı tercih etmek zorundalar.
Şahsi fikrimi sorarsanız seyahat yönetimini yapan şirketlerin şu anda değişmeye ihtiyaçları var ve bu ihtiyaç gelecekte de kendini gösterecek. Dijital çağda yaşamak demek sunulan hizmetin değişmesi anlamına gelmekte.
IBISWorld’e göre 2015-2016 dönemine kadar olan beş yıllık süreçte Avustralya’daki kurumsal seyahat endüstrisinin kazancında yıllık %1.8 artışla 817.5 milyon Avustralya dolarına ulaşması bekleniyor. İçinde bulunduğumuz yıl için beklenen artış ise iş turizmindeki pozitif dalgalanma dolayısla %7.2.
Piyasa potansiyelini kullanmak fiyat tekliflerinin değişmesi anlamına gelmekte. Bu değişimi gerçekleştirmenin bir yolu da müşterilerinize gerçek değerinizi göstererek pazarlık yapmanızdır.
Seyahat yöneticileri paranın karşılığını tam olarak verecek şirketler arıyorlar ve bu seyahat yönetimi yapan şirketler için sektörde kalmak adına gerçekten büyük bir fırsat.
Havacılık sektörü etrafında gelişen bir fırsat da bu dönemde söz konusu. Teknolojik inovasyonlar arttıkça tüketicilerin havacılıkta taşımacılık dışı seçenekleri de ayrı ayrı değerlendirebilmesi olanakları artıyor. Seyahat yönetimi yapan şirketler de bu alan üzerinden kazanç sağlamaları mümkün.
Nasıl mı? Alınan havayolu ücretleri seyahat yönetimi yapan şirketler ve müşterileri arasındaki şeffaflığı gösterecek. Müşteriler alınan hizmetin ücretle uyumlu olup olmadığını daha net bir biçimde görebilecek. Ücretle uyumlu hizmet sunan firmalar içinse verdikleri hizmet reklam niteliği de taşıyacak demek mümkün.
Kulüp ya da loca erişimini örnek alacak olursak, havayolu şirketiyle ortaklığı bulunan seyahat yönetimi şirketiyle tek girişlik ücret konusunda pazarlık yapılmas olanağı, tüketicinin şirketler arasında kolayca karşılaştırma yapabilmesi anlamına gelmekte. Bu da seyahat yönetiminde aracılık yapan şirketlerin önemi hakkında şüpheleri bertaraf ediyor.
Sonuç olarak, havayolu taşımacılığında yardımcı hizmetler sunmak giderek daha karmaşık hale geliyor. Uzman desteği ya da dışarıdan hizmet alınarak bir optimizasyona gidilmesi havacılık yan hizmetlerinde olası gözüküyor.
Bunun anlamı ise seyahat yönetiminde iş modellerinin evrim geçirmesi demek. Bunu hasır altı eden işletmeleri ise büyük riskler bekliyor.
Kapak Görseli: Hotelaria