Rusya Merkez Bankası ve Ulusal Ödeme Kartları Sistemi’nin özellikle Kırım krizi sonrasında Amerika ve Avrupa Birliği’nin yaptırımları sonrasında Çin’in Union Pay kartı gibi alternatif bir ödeme yöntemi olarak çıkarttığı Mir Kart, geçen yılın ilk aylarında tanıtılmıştı.
Türkiye’de kullanımı için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ‘ndan izinleri çıkartan Mir Kart’ın Türkiye’de kullanıma girmesiyle birlikte Rus turist sayısının yüzde 50 artacağı ön görülüyor.
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in yaptığı açıklamaya göre ulusal ödeme sistemi Mir’in bir sonraki adımı, Çin’in UnionPay sistemiyle uyumlu çalışmak olacak. Çin Merkez Televizyonu’na röportaj veren Medvedev, “Bir taraftan çıkaracağımız Mir kartları, diğer taraftan UnionPay sistemini ulusal ödeme sistemimizle uyumlu hale getirmek için çalışmaları sürdürüyoruz. Bu adımın finansal anlaşmaların güvenilirliğini artıracağına inanıyoruz” dedi.
Atlasglobal BDT Ülkeleri Satış ve Pazarlama Başkanı Orhan Sancar, “Ruslar kredi kartında Visa ve Mastercard’ın hegemonyasını kaldırmak için yoğun bir şekilde Mir kartın kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyor. Orada kişilerin gelirine göre Mir kartla kredi oluşturuluyor. Hatta kamu personelinin bu kartın kullanımı için teşvik edileceği belirtiliyor. Dolayısıyla Mir kart harcamalarında önemli bir role sahip. Ruble-TL ticareti kapsamında Mir kartın da kullanımı gündemdeydi. Şu anda BDDK Mir kart için çalışıyor. Bu kartın kullanımı Rus turist sayısına ilk etapta yüzde 30, 2-3 yıl içinde de yüzde 50 artmasına katkı sağlar” dedi.